ZATVORI

Svijet na dlanu!

Uz newsletter Hrvatskog kluba putnika prvi otkrijte novosti o povoljnim putovanjima!

Jednostavno upišite svoju e-mail adresu, a čaroliju prepustite nama!

Pridružite nam se, putujmo zajedno!


 

Kuba & Meksiko

 

Malo je zemalja u svijetu s tolikim prirodnim i društvenim kontrastima, zemalja s tako uzbudljivom poviješću, zemalja u kojima su ples i pjesma dio svakodnevice ma kako ona surova bila, malo je zemalja koje putnika mogu oduševiti onako kako to baš svaki put uspijeva Kubi i Meksiku. Meksiko je zemlja u kojoj se na bezbroj mjesta i načina susreću prošlost i sadašnjost. Kako je izgledala prošlost otkrivaju središta Chichen Itzu i Tulum, koja je naseljavao drevni narod Maya, a kako izgleda bogatstvo raznovrsnih sadržaja koje Mexico nudi putnicima danas otkriva se na bijelim pješčanim plažama Cancuna, ali  i na raznim  izletima, poput onog na otok Isla Mujeres, gdje se nudi pravi omjer relaksacije i avanture. Živopisna Kuba je država koja je simbol za slobodu duha i volje, za borbu i revoluciju, za jednostavnost i uživanje u svakom trenutku života. To je recept njene magične privlačnosti zbog koje je turizam postao ono zbog i od čega Kuba živi. Pa iako je sve u državnom vlasništvu, razgledavanje znamenitosti Havane ili Coimara, otkrivanje ljepota plodnih polja doline Vinales okruženih planinama s bujnom tropskom vegetacijom, na kojima se uzgaja duhan, ili kupanje na prekrasnim tropskim plažama, na sreću nije nacionalizirano. Ono je dostupno svima pa i putnicima Hrvatskog kluba putnika.

ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija, ID kod: HR-AB-22-110054569

1. dan (14.02.2020.) ZAGREB – ISTANBUL – HAVANA (Kuba)
Sastanak u zračnoj luci Franjo Tuđman dva sata prije polijetanja zrakoplova. Polijetanje zrakoplova na liniju za Istanbul u 09.10h s predviđenim dolaskom u 13.15h. Po dolasku u Istanbul možete se na licu mjesta prijaviti na besplatnu city turu Istanbula u organizaciji Turkish Airlines, više o city tour pod UVJETIMA. Nastavak putovanja prema Havani, predviđen polazak je u 02.05h nakon ponoći s predviđenim dolaskom u 07.55h.


2. dan (15.02.2020.) HAVANA 
Dolazak u Havanu planiran je u 7.55h. Transfer i smještaj po casama. Predlažemo zajednički odlazak odltimerima na plažu kako bi se odmorili od putovanja avionom (fakultativno) Vraćamo se u Havanu, kratki odmor nakon čega odlazimo na zajedničku večeru. Noćenje.


3. dan (16.02.2020.) HAVANA
Nakon doručka odlazak u razgled grada. Tijekom razgleda se obilazi stari dio Havane, Plaza Vieja, Plaza de Armas, Capitolio, katedrala, palače, ulica Obispo. Nakon obilaska slobodno vrijeme. Noćenje.


4. dan (17.02.2020.) HAVANA – Hemingway house + Cabrio oldtimer tura po Havani (Kuba)
Nakon doručka odlazak na fakultativni posjet Hemingway house, kuća u kojoj je boravio dok je živio na Kubi. Kuća u čijem se dvorištu nalazi i njegov brod kojim je u selu Cojimar, sa svojim prijateljima Kubancima, išao u ribolov. Poslije njegovog samoubojstva, njegova tadašnja žena, poklonila je kuću vladi Kube kako bi kuca postala muzej. Obilazak je u pratnji stručnog vodiča koji do detalja objašnjava cijelu kuću kao i kulu koja je izgrađena tijekom Hemingway-evog boravka u kući kako bi mogao pisati. Kula ima predivan pogled na grad. U kući čak možete vidjeti i zatvorenu bocu vode Vichy koja je donesena iz Francuske. Povratak u Havanu i odlazak cabrio odltimerima na jednosatnu vožnju po Malenconu, Vedadu i ostatku Havane. Po povratku odlazimo u hotelu Nacional na koktele i šetnjom po Maleconu se vraćamo u case. Slobodno vrijeme, noćenje.


5. dan (18.02.2020.) HAVANA – Vinales 
Odlazak na fakultativni izlet s odltimerima, polazak je nakon doručka u 7 ujutro, a povratak u večernjim satima. Prvo zaustavljanje je na vidikovcu s kojeg puca pogled na cijelu dolinu i Mogote - specijalni oblik stijena iz kojih raste drveće i žbunje. Spuštamo se u selo Vinales gdje nas čeka stručni vodič koji će nas provesti kroz selo i pokazati okolicu. Odlazimo u kuću jednog mještana koji će nas poslužiti kavom i pokazati kako se prave cigare koje ćete kasnije naravno moći zapaliti. Ukoliko vam se budu kava ili cigare svidjele moći ćete  ih otkupiti od domaćina, koji ih prodaju po povoljnim cijenama. Nastavljamo sa šetnjom do naših automobila te odlazimo do restorana gdje nam će nam biti organiziran ručak, nakon čega ćemo se uputiti prema indijanskoj pećini. Kratka šetnja unutar špilje i vožnja brodićem. Povratak u Havanu, noćenje.


6. dan (19.02.2020.) HAVANA
Slobodan dan za uživanje u Havani. Predlažemo obilazak tvrđave Morro y Cabaña ili turistički bus koji vas vodi do Miramara, izađite u “bogatašku četvrt Havane” gdje su preljepe kolonijalne vile koje su nacionalizirane i pretvorene u ambasade. Prošetajte se širokim avenijama i doživite duh Havane prije revolucije. Moguć i odlazak na plažu. Navečer se opraštamo od Havane u zajedničkom izlasku  Noćenje.


7. dan (20.02.2020) HAVANA – MEXICO CITY
Nakon doručka, slobodno vrijeme do transfera na aerodrom na let za Mexico City. Polijetanje zrakoplova na liniju za Mexico City predviđeno je u 15.05h s predviđenim dolaskom u 17.20h po lokalnom vremenu. Transfer u hotel. Nakon smještaja odlazimo na kratku walking turu - obilazak glavnog trga Zocalo i povijesnog centra. Noćenje. 


8. dan (21.02.2020) MEXICO CITY – Teotihuacán
Nakon doručka odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet do svjetski poznate arheološke zone - Teotihuacana. Razgled hrama La Ciudadela Quetzalcoatl, Avenije smrti, piramida Sunca i Mjeseca. Kratki odmor za ručak. Povratak u Ciudad de Mexico, slobodno vrijeme. Noćenje.


9. dan (22.02.2020) MEXICO CITY – CANCUN – PLAYA DEL CARMEN
Nakon doručka, odjava iz hotela. Transfer na aerodrom je u 15.30h. Polijetanje zrakoplova na liniju za Cancun u 18.30h s predviđenim dolaskom u 21.55h. Transfer do Playa del Carmen i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.


10. dan (23.02.2020.) PLAYA DEL CARMEN
Slobodan dan. Preporučujemo odlazak na izlet (fakultativni) na otok Isla Mujeres gdje raznovrsna ponuda sadržaja nudi pravi omjer relaksacije i avanture. U ponudi su snorkeling na jednom od najljepših koraljnih grebena, kayaking, kupanje na prekrasnim plažama, mogućnost najma golf kartova i obilaska otoka. Kao druga opcija, možete ići u jedan od mnogobrojnih prirodnih parkova u blizini- XCARET, XPLOR, Xel-Ha. Treća opcija je odlazak na otok Cozumel gdje možemo iznajmiti džipove i s njima obići cijeli otok, uživati u prirodi, kupanju. Naposljetku, možete i ostati u Playa del Carmen i uživati na plaži, prošetati gradom i odmoriti jedan dan. Povratak u hotel. Noćenje.


11. dan (24.02.2020.) PLAYA DEL CARMEN – Tulum & Coba
Odlazak na izlet do grad Maya na obalama Kariba (fakultativno). Ruševine ovog grada smještene su na obali Karipskog mora, odnosno na 12 m visokim stijenama duž istočne obale poluotoka Yucatan u današnjoj meksičkoj državi Quintana Roo. Tulum je bio jedan od posljednjih gradova koje su podigli i u njemu živjeli Maye. Na vrhuncu razvoja bio je između 13. i 15. stoljeća, a uspio je opstati čak 70 godina od početka španjolske kolonizacije Meksika. Potom odlazimo posjetiti još jedan arheološki lokalitet, Coba, gdje ćete se moći popeti na mayansku piramidu Nohoch Muul. Na vrhu ćete svjedočiti fantastičnom pogledu na džunglu koja okružuje piramidu i moći ćete napraviti fantastične fotografije. Povratak u hotel, slobodno vrijeme. U večernjim satima predlažemo zajednički odlazak na večeru pa u Coco Bongo na glazbeno scenski spektakl. Noćenje.


12. dan (25.02.2020.) PLAYA DEL CARMEN
Slobodan dan za uživanje u Playa del Carmen ili odlazak do nekih od zabavnih parkova.


13. dan (26.02.2020.) PLAYA DEL CARMEN –  Chichen Itza
Nakon doručka odlazak na izlet u Chichen Itzu (fakultativno). Ovo ceremonijalno središte drevnih Maya i njihove kulture je dio UNESCO svjetske baštine. Izlet uključuje razgled Hrama Kukulkan, Hrama ratnika, Trona crvenog jaguara te ostalih znamenitosti vjerojatno najznačajnijeg arheološkog nalazišta Yucatana. Nakon toga ćemo se zaustaviti kako biste se okupali u cenoti koja je nekad služila Mayama kao rezervoar pitke vode. Povratak u Cancun. Zajednički izlazak. Noćenje.


14. dan (27.02.2020.) CANCUN – ISTANBUL
Nakon doručka, odjava iz hotela. Transfer na aerodrom je predviđen u 08.00h. Polijetanje zrakoplova na liniju za Istanbul u 10.10h s predviđenim dolaskom u 06.15h (+1).


15. dan (28.02.2020.) ISTANBUL – ZAGREB
Nastavak putovanja prema Zagrebu s predviđenim polaskom u 08.05h, te dolaskom u Zagreb u 08.15h.ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija, ID kod: HR-AB-22-110054569

Cijena organizacije uključuje:

 • pet noćenja u Havani u casa particular s doručkom (1/2 u standardnoj dvokrevetnoj sobi)
 • pet noćenja u Playa del Carmen u hotelu 3* s doručkom  (1/2 u standardnoj dvokrevetnoj sobi)
 • dva noćenja u Mexico Cityu u hotelu 4* s doručkom  (1/2 u standardnoj dvokrevetnoj sobi)
 • transfere po programu putovanja
 • uslugu voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • troškove organizacije i pripreme putovanja
 • jamčevinu
   

Cijena zrakoplovne karte uključuje:

 • zrakoplovnu kartu s uključenim pristojbama Zagreb - Havana /  Mexico City - Zagreb (Turkish Airlines - aviokompanija, s presjedanjem u Istanbulu)
 • zrakoplovnu kartu s uključenim pristojbama Havana - Mexico City (Aeromexico - aviokompanija, direktan let)
 • zrakoplovnu kartu s uključenim pristojbama Mexico City - Cancun (Aeromexico - aviokompanija, direktan let)
   

Cijena organizacije putovanja ne uključuje:

 • vizu za Kubu (mogućnost izrade preko naše agencije)
 • izradu vize za Tursku (potrebna za city tour Istanbula - mogućnost posredovanja agencije)
 • fakultativne izlete i razgledavanja s lokalnim vodičima (cijene fakultativnih izleta niže u tekstu)
 • doplatu za 1/1 sobu 2.850,00 kn
 • napojnice za lokalne vodiče (nije obvezno, po želji)
 • putno zdravstveno osiguranje i polica od otkaza putovanja (preporučamo)
 • dodatne usluge, obroke, izlete i sve što nije navedeno pod stavkom "cijena organizacije putovanja uključuje"
   

Važne napomene:

 • Ukoliko putnik želi osiguranje od otkaza putovanja dužan ga je ugovoriti s bilo kojom osiguravajućom kućom u roku od 72 sata nakon uplate prve rate ili cijelog iznosa putovanja (vremenski rok za ugovaranje police je postavljen od strane osiguravajućih kuća). Policu možete ugovoriti preko naše agencije prilikom prijave na putovanje.
 • Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) i ishođenje vize odgovoran je isključivo putnik.
 • ​Putovnica mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od ulaska u zemlje u koje se putuje.
 • U slučaju nepotpunih, netočnih ili promjenjenih osobnih podataka putnik je dužan pravovremeno obavijestiti agenciju. U protivnom, ukoliko poslani podaci ne budu točni, putnik je sam odgovoran za sve dodatno nastale troškove.
 • Ukoliko za vrijeme putovanja dođe do gubitka ili krađe putnih isprava, putnik je dužan sam snositi trošak ishođenja novih dokumenata
 • Organizator ima obvezu pružiti odgovarajuću pomoć putniku u poteškoćama, a osobito u izvanrednim okolnostima, u smislu primjerenih informacija o zdravstvenim službama, lokalnim tijelima i konzularnoj pomoći. Ako je putnik poteškoću prouzročio namjerno ili nepažnjom, organizator može za pomoć u smislu primjerenih informacija o zdravstvenim službama, lokalnim tijelima i konzularnoj pomoći, ili pri uspostavljanju daljinske komunikacije i pri pronalaženju alternativnih putnih aranžmana naplatiti razumnu naknadu koja ne može biti viša od stvarnih troškova organizatora.
 • Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa
 • Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću
 • Hrvatski klub putnika nema obavezu spajati solo putnike/putnice u zajedničku sobu radi smanjenja troškova. Sve solo putnike/putnice pokušat ćemo spojiti s drugim solo putnikom/putnicom (po spolu i godinama), ukoliko ne bude moguće potrebno je nadoplatiti 1/1 sobu, i to najkasnije 45 dana prije polaska na putovanje. U slučaju da se od 45 dana prije putovanja do polaska na putovanje ipak prijavi solo putnik/putnica, Hrvatski klub putnika će u potpunosti vratiti uplaćeni novac za nadoplatu za jednokrevetnu sobu solo putniku/putnici koja je izvršila uplatu za navedeno. Za spajanje solo putnika/putnica potrebno je odobrenje oba solo putnika/putnice. Ukoliko drugi putnik/putnica odbije spajanje s drugim solo putnikom/putnicom, Hrvatski klub putnika nema obaveza prema drugom solo putniku/putnici, već putnik/putnica mora nadoplatiti 1/1 sobu.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtijeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 • Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i iznos pristojbe potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
 • Putnik može raskinuti ugovor u bilo kojem trenutku prije početka paket-aranžmana uz plaćanje primjerene naknade za raskid ugovora ili, prema potrebi, standardnih naknada za raskid ugovora koje zahtijeva organizator.
 • Organizator može promijeniti redoslijed obilazaka i posjeta gradovima. Svi navedeni sadržaji bit će posjećeni u okviru razgleda, bez obzira na redoslijed sadržaja.
 • Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Hrvatski klub putnika d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja Hrvatskog kluba putnika.
 • Kategorizacija smještajnog kapaciteta odgovara lokalnoj službenoj lokalnoj kategorizaciji zemlje i može se razlikovati od europskih standarda. 
 • U slučaju promjene tečaja većeg od 1.5% u odnosu na kalkulirani tečaj, agencija zadržava pravo promjene cijene (cijene su formirane prema prodajnom tečaju eura Privredne banke Zagreb d.d. na dan 31.07.2019.).
 • Promjena imena putnika nije moguća bez odobrenja zrakoplovne kompanije uz naknadu koja se propisuje.
 • Rok u kojem će putnik biti obaviješten o otkazivanju putovanja ako za putovanje nije prijavljen dovoljan broj putnika je 20 dana prije početka putovanja.
 • Molimo da se o sigurnosti putovanja informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na web stranici: mvep.hr
 • Za ovo putovanje vrijede sljedeći Opći uvjeti putovanja.
 • Minimalan broj putnika: 14

 

Dodatne napomene vezane za putovanje:

 • Za državljane Republike Hrvatske viza za Kubu je potrebna, za ishođenje vize odgovoran je isključivo putnik (vizu izdaje Hrvatski klub putnika)
 • Za državljane Republike Hrvatske viza za Meksiko nije potrebna.
 • Lokalni vodiči su na engleskom jeziku!
 • Zdravstveno osiguranje je obavezno za ulazak u Kubu!
 • Na Kubi postoji mogućnost nadoplate noćenja u hotelu umjesto u casi particular. Imajte na umu da su hoteli jako skupi, cijena hotela 3* u centru od 200 eura za noć pa na više.
 • Casa particular je oblik privatnog smještaja na Kubi, u apartmanima domaćina. Svaka casa ima dvije privatne sobe koje dijele (privatnu) kupaonicu. Domaćini Vam spremaju doručak te su na raspolaganju po potrebi (pranje rublja i slično). 
  Ukoliko želite doživjeti autentičnu Kubu, ovo je najbolja vrsta smještaja.
 • Case u Havani se nalaze u užem centru grada i primjetna je razlika u standardu, običajima, smještaju, usluzi, prijevoznim sredstvima.
 • Sobe u svim hotelima su dvokrevetne s odvojenim ili bračnim krevetima
 • Osoba na trećem ležaju: na upit
 • Case nemaju wifi, a svi hoteli u Meksiku imaju besplatan wifi
 • Postoji mogućnost nadoplate veće kategorizacije sobe u hotelima ili dodatnih opcija kao što je soba s pogledom na bazen, late check out itd.
 • Primjetna je razlika u standardu, običajima, usluzi i prijevoznim sredstvima.
 • Službeni check in u svim hotelima/casama je u 14:00h, a check out u 12:00h (ukoliko popunjenost hotela omogući check in će biti ranije od službeno predviđenog)
 • Limit za prtljagu na letovima zrakoplovne kompanije Turkish Airlines je 30kg + 8kg za ručnu prtljagu (dimenzija 55 x 40 x 23 cm). Na letovima zrakoplovne kompanije Aeromexico limit je 23kg + 10kg za ručnu prtljagu (dimenzije 55 x 40 x 25 cm).
 • Za letove Zagreb - Istanbul - Zagreb, aviokompanija Turkish Airlines koristi ovaj tip zrakoplova Airbus Airbus A320
 • Za let Istanbul - Havana, aviokompanija Turkish Airlines koristi ovaj tip zrakoplova Airbus A330-200
 • Za let Havana - Cancun, aviokompanija Aeromexico koristi ovaj tip zrakoplova Embraer ERJ-190 (twin-jet) (E190)
 • Za let Cancun - Mexico City, aviokompanija Aeromexico koristi ovaj tip zrakoplova Airbus Boeing 737-800 (twin-jet) (B738) 
 • Za let Mexico City - Istanbul, aviokompanija Turkish Airlines koristi ovaj tip zrakoplova Boeing 787-9
   

Brigu o vizama prepustite našem VIZNOM ODJELU
 

Hoteli na putovanju:

 • U Havani noćimo u privatnom smještaju "Casa particular". Gosti na raspolaganju imaju uslugu pranja rublja, fen, ručnike.
 • U Mexico Cityu noćimo u Hotel Marlowe 4*. Gosti na raspolaganju imaju fitness and wellness centar, restoran, bar, uslugu pranja rublja, fen, sef u sobi. 
 • U Playa del Carmen noćimo u Cache Hotel Boutique 3*. Gosti na raspolaganju imaju vanjski bazen, uslugu pranja rublja, fen, sef u sobi. 

 

Informativne cijene fakultativnih izleta po osobi:

 • Fakultativni izlet oldtimerima u dolinu Vinales - 70,00 eura (uključeno u cijenu: prijevoz oldtimerom s vozačem, ulaznica, ručak i lokalni vodič)
 • Fakultativni razgled Hemingwayeve kuće + cabrio odltimer tura po Havani - 45,00 eura (uključeno u cijenu: prijevoz oldtimerom s vozačem, ulaznica i obilazak muzeja uz kustosa)
 • Fakultativni izlet u Tulum & Coba - 60,00 USD (uključeno u cijenu: prijevoz, ulaznice i lokalni vodič)
 • Fakultativni izlet u Chichen Itzu - 75,00 USD (uključeno u cijenu: prijevoz, ulaznica i lokalni vodič)
 • Fakultativni izlet u Teotihuacan - 55,00 USD (uključeno u cijenu: prijevoz, ulaznica i lokalni vodič

 

CITY TOUR ISTANBUL by TURKISH AIRLINES 
Imate mogućnost iskoristiti besplatnu city tour Istanbula u organizaciji Turkish Airlines između letova tijekom presjedanja u Istanbulu. Razgledavanje je besplatno i u potpunoj organizaciji Turkish Airlinesa, te Hrvatski klub putnika nije organizator city toura niti je izlet uključen u cijenu paket aranžmana. Turkish Airlines pruža mogućnost organizirane privatne ture jedino u slučaju da je minimalno 25 putnika, ukoliko je manje od 25 putnika zainteresirano ili ukoliko je naša grupa manja od 25 putnika onda se putnici mogu pridružiti na njihovim redovnim polascima s ostalim putnicima. City tour uključuje i besplatan ručak. Više o samoj city tour i polascima možete pronaći na stranici Turkish Airlines.  
 

VIZA ZA TURSKU
Za državljane Republike Hrvatske viza za Tursku je potrebna, stoga ukoliko ste zainteresirani za City tour Istanbul potrebno je ishodovati vizu. Viza se izdaje on line i cijena je 36,05 usd. Ukoliko želite posredovanje agencije, potrebno je podnijeti zahtjev našem VIZNOM CENTRU, a naknada za posredovanje iznosi 100,00 kuna po vizi. Putovnica mora biti važeća najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u zemlju. Za ishođenje vize odgovoran je isključivo putnik.  

 

ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija, ID kod: HR-AB-22-110054569

KUBA

Službeno ime: Republika Kuba
Glavni grad: Havana
Službeni jezik: španjolski
Vremenska razlika: -6 sati u odnosu na Hrvatsku
Novac: Kuba ima dvije službene valute: 1. konvertibilni kubanski pezos, omjer 1 EURO = 1.03 - 1.1 CUC. Ova se valuta upotrebljava prvenstveno u poslovanju s turistima i kao sredstvo plaćanja u svim dostupnim trgovinama. Kao napomena može poslužiti da se američki dolar može mijenjati u mjenjačnicama, no plaća se 20 posto provizije, pa se stoga ne isplati nositi tu valutu. 2. domaći kubanski pezos, upotrebljavaju Kubanci. Prilikom odlaska s Kube, promijenite sve preostale pezose jer ih izvan Kube nije moguće promijeniti. Kreditne kartice se prihvaćaju, ali ne sve (ne prihvaćaju Diners ili kreditne kartice koje su izdale američke banke. Zbog skuplje provizije (oko 20 posto) prilikom mijenjanja dolara, preporuča se da sa sobom ponesete eure. Najzanimljivija papirnata novcanica svim turistima je od 3 nacionalna pezzosa jer je na njoj lik Che Guevare pa tako možete sresti na ulici dosta ljudi koji vam pokusavaju tu novcanicu prodati za nekoliko cuc-a.
Napon struje: 110 V potreban adapter (američki tip utičnice)
Mobilni telefon: TELE2 nije u funkciji na Kubi, ostale mreže imaju signala. Slanje poruka iz roaminga je jeftinije nego kupovina kubanskih kartica za mobilni. Provjerite sa vašim operaterom koja je cijena poziva i sms poruka. - 1h interneta je od 2 cuc (2 eura) i kartice za korištenje internera preko mobitela možete kupiti u hotelima i parkovima. Brzina je sporija nego u Europi.
Cijepljenje: nije obavezno, ali svakako je dobro konzultirati se sa HZZO-m prije putovanja. Sve dodatne informacije o bolestima i prethodnoj zaštiti možete dobiti u Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, telefon: 01 46 96 125, http://www.stampar.hr/hr
Klima: tropska
Odjeća i obuća: lagana i većinom casual odjeća. Zimi je za večernje sate korisno imati pamučnu ili vunenu vestu (laganiju jaknu, šuškavac može biti koristan zbog tropskih pljuskova). Kape su preporučljive kao zaštita od izuzetno jakog sunca. Ponesite garderobu kratkih rukava.
Kupovina: osim poznatih kubanskih cigara i izvrsnog ruma postoji puno drugih dobrih stvari koje možete kupiti na Kubi (zlatan i srebrni nakit, ručno izrađeni predmeti od lokalnih materijala drva, slame, papira mache, morskih školjki, sjemena, terakote i stakla).
Hrana i piće: U tradicionalnoj kubanskoj kuhinji grah i riža zastupljeniji su od kruha, a najčešća jela su na bazi mesa. Iako je Kuba otok, riba i plodovi mora zastupljeniji su i dostupni samo u vrhunskim restoranima. U kubanskoj se kuhinji mogu vidjeti različiti utjecaji.

Kubanski simboli:

 • nacionalna ptica: Tocororo (Priotelus temnurus) – ptica koja ima boje (plava, bijela i crvena) kao na kubanskoj zastavi
 • nacionalno drvo: Kraljevska palma – nalazi se posvuda po otoku
 • nacionalni cvijet: bijeli leptir
 • specijalni endemski Jasmin koji su upotrebljavale kubanske žene tijekom rata kako bi poslale poruku na ratište. Simbolizira čistoću, pobunu i nezavisnost.

​Radno vrijeme: normalno radno vrijeme na Kubi je od ponedjeljka do petka 08.30 – 17.30 sati (banke, uredi, privatne tvrtke, državne institucije). Radno vrijeme prodavaonica i trgovina za kupovinu je od ponedjeljka do petka 09.00 – 18.00 i nedjeljom od 09.00 – 13.00 sati.

Smještaj u Havani je u samom centru grada, u privatnim kućama koje se zovu "Casa particular", koje se nalaze na par minuta od centralnih šetalista i zanimljivosti.

Viza: potrebna. Kako je Hrvatski klub putnika ovlašteni zastupnik za izdavanje kubanskih turističkih viza, možete preko nas jednostavno i lako dobiti vizu. Cijena vize za naše putnike iznosi 250,00 kn + poštarina. Dokumenti potrebni za izdavanje vize: skenirani primjerak putovnice koja vrijedi minimalno 6 mjeseci od datuma putovanja. Za ishođenje vize odgovoran je isključivo putnik.


Noćni život Havane
Kad se jednom odlučite prepustiti noćnom životu Kube, na izbor su vam brojni klubovi koje treba uzeti u obzir. Popularan način zabave su kabarei, koje možete pronaći po cijelom gradu, a najpoznatiji su klubovi Copa Room u ulici Paseo, Patio de la Casa 18 između Avenija 5 i 7, te Cabaret Nacional, smješten na uglu ulica San Rafael i Paseo de Martí. Mnogo je prilika za ples i zabavu u Havani. U većini se klubova zabava zahukta iza 22 sata, a traje cijele noći. Na izbor su vam salsa, house, techno, kao i drugi popularni ritmovi. U klubu Tropicana dočekat će vas plesna glazba i mnoštvo muških i ženskih plesača. Živu glazbu u večernjim satima nudi Azotea de Dulce Maria, kao i Café Taberna. Disco Habana Club je najpopularniji disko-klub u Havani, a ponedjeljkom i utorkom otvoren je i Club Ipanema. Za noć ispunjenu džezom brine se Jazz Café, u kojem nastupaju mnogi talentirani izvođači. Café Paris radi 24 sata na dan i uvijek je ispunjen mnoštvom ljudi koji se dobro zabavljaju, neovisno o tome koje je doba dana. La Chorrero je bar smješten na samom oceanu, a nudi predstave ženskih plesačica.


Muzeji u Havani 
Zanimaju li vas muzeji, navratite do Museo de la Ciudad (Gradski muzej) koji sadrži artefakte i umjetnička djela iz kolonijalnog razdoblja, a uživati možete i u njegovim otvorenim dvorištima. Galerija Carmen Montilla Tinoco sadrži djela umjetnika Latinske Amerike, te suvremenih kubanskih umjetnika. Galerija Mariano nudi uvid u impresivnu kolekciju rukotvorina karipskih i latinoameričkih umjetnika, a sve su popraćene objašnjenjima društvenih značajki. U Muzeju glazbe možete upoznati Afričko-kubansku glazbenu tradiciju i ritmove, kao i brojne instrumente, od kojih neki potječu još iz 19. stoljeća. Muzej Nacional del Deporte vezan je uz Panameričke igre i izlaže razne medalje, trofeje, sportsku odjeću i opremu, te fotografije. Galerija Villena nudi umjetnička djela i kubanskih i stranih suvremenih umjetnika, a na mnogim se izložbama možete ne samo diviti, već i kupiti pojedino umjetničko djelo. Poželite li posjetiti Kubu tada vam preporučujemo da se odlučite za neki od aranžmana turističke agencije Hrvatski klub putnika koja u svojoj bogatoj ponudi nudi i nekoliko aranžmana za Kubu.
 

Dobro je znati!

 • Kremu za sunčanje -  bolje ponesite od kuće jer moguće da nećete naći u lokalnim dućanima
 • Sprej za komarce s DEET-om
 • Od ljekova ponesite što mislite da bi vam moglo zatrebati – protiv bolova, eventualno probiotici za reguliranje probavnih problema. Voda na Kubi je čista i dobra za piće, ali savjetujemo da obavezno kupujete vodu. Voda je  od 0.50 cuc do 2 cuc za 2 litra ili 1.9-2.0 cuc za 5L
 • Transformator za struju i nastavke (dva paralelna plosnata). U nekim casama ima europskih utičnica sa strujom od 220V, ali uglavnom je struja 110V
 • Za Kubu ponesite eure, a ne dolare! - od kartica provjereno radi VISA i potreban vam je pin code, ostale kartice nisu radile mada postoji opcija da i Mastercard radi
 • Za Meksiko ponesite dolare jer ima bolji tečaj od eura
 • Valuta za strance je CUC, peso convertible 1 euro =  1 - 1.1 cuc 
 • U casama je moguće oprati odjeću osobno ili dati domaćinima da vam operu, plaća se ovisno od količini koja se opere
   


MEKSIKO:

Službeno ime: Sjedinjene Meksičke Države.
Glavni grad: Ciudad de Mexico
Službeni jezik: španjolski.
Vremenska razlika: -6/-7 u odnosu na Hrvatsku.
Novčana jedinica: meksički peso (MXN).
Napon struje: 127V, adapter je potreban.
Viza: nije potrebna.
Cijepljenje: nije obavezno, ali svakako je dobro konzultirati se sa HZZO-m prije putovanja. Sve dodatne informacije o bolestima i prethodnoj zaštiti možete dobiti u Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, telefon: 01 46 96 125, http://www.stampar.hr/hr
Klima: tropska, pustinjska. Dvije temperaturne zone prevladavaju na području Meksika: sezona suša od kasnog studenog do ranog lipnja, što je i najveća turistička sezona, i kišna sezona od lipnja do studenog kada su učestale kiše i to uglavnom u poslijepodnevnim satima. 
Hrana i piće: preporučuje se voda u bocama. Poznato izvorno piće - tekila. Izbjegavajte jela i pića koja su možda pripravljena od nepasteriziranog mlijeka. Jedite samo dobro termički obrađenu ribu i meso, najbolje vruće serviranu. 
Odjeća: preporuča se lagana pamučna odjeća i udobna obuća, za boravak na plaži preporučuje se korištenje krema za sunčanje zbog jakog tropskog sunca te sredstva protiv komaraca.

 

Putno osiguranje: nudimo vam mogućnost posredovanja u izradi police putnog zdravstvenog osiguranja. Cijena police osiguranja po osobi  iznosi 165,00 HRK s premijom zdravstvenog osiguranja na 30.000€ dok cijena police osiguranja prtljage (iznos osiguranja 5.000,00 kn) iznosi 35,25 HRK. Policu osiguranja prtljage nije moguće ugovoriti bez police putnog zdravstvenog osiguranja. Ukoliko nositelj putovanja želi ugovoriti osiguranje od otkaza putovanja, isti je dužan u roku od 72 sata nakon uplate prve rate ili cijelog iznosa ugovoriti policu s bilo kojom osiguravajućom kućom (vremenski rok za ugovaranje police je postavljen od strane osiguravajućih kuća). Postoji mogućnost posredovanja agencije u izradi police osiguranja od otkaza turističkog putovanja.

ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija, ID kod: HR-AB-22-110054569

Hrvatski klub putnika odobrava plaćanje do 3 rate bez kreditnih kartica i provizija (putem transakcijskog računa), s tim da uplate moraju biti u kontinuitetu (razmak od 30 dana). Ukoliko se prijava izvrši najkasnije 3 mjeseca prije putovanja, moguće je plaćanje putem transakcijskog računa na najviše 2 rate s tim da zadnja rata treba biti uplaćena 30 dana prije početka putovanja, a ukoliko se prijava izvrši najkasnije 2 mjeseca prije putovanja, moguće je samo jednokratno plaćanje putem transakcijskog računa.


Plaćanje organizacijskog dijela putovanja moguće je i na kartice i to:

1.) od 4 do 6 rata za:

 • Visa Premium (ex. American Express): 5,31% skuplje + PDV na kamate
 • Maestro PBZ: 3,32% skuplje + PDV na kamate
 • Visa PBZ: 3,32% skuplje + PDV na kamate
 • Mastercard i Visa Zagrebačke banke: 4,50% skuplje + PDV na kamate
 • Maestro Zagrebačke banke: 4,10% skuplje + PDV na kamate


2.) od 7 do 12 rata za:

 • Visa Premium (ex. American Express): 7,12% skuplje + PDV na kamate
 • Maestro PBZ: 5,28% skuplje + PDV na kamate
 • Visa PBZ: 5,28% skuplje + PDV na kamate
 • Mastercard i Visa Zagrebačke banke: 6,00% skuplje + PDV na kamate
 • Maestro Zagrebačke banke: 5,20% skuplje + PDV na kamate

*Postoji mogućnost kartičnog plaćanje do 12 rata Mastercard PBZ karticom (ovisi o ugovoru između banke i vlasnika kartice).


3.) od 13 do 24 rate za:

 • Mastercard i Visa Zagrebačke banke: 9,00% skuplje + PDV na kamate

 

Prilikom prijave, za potvrdu rezervacije, putnik uplaćuje 20% cijene aranžmana (ukoliko u programu nije navedeno drugačije).

U slučaju da Hrvatski klub putnika zbog nedovoljnog broja prijavljenih putnika otkaže putovanje (minimalan broj putnika za siguran polazak je 14), ne vrši povrat iznosa naknade banke za kartično plaćanje (provizija za kartično plaćanje i PDV na kamate).

 

Zrakoplovna karta plaća se partnerskoj agenciji "STA putovanja" koja je specijalizirana za prodaju avionskih karata. Plaćanje avionske karte uz gotovinsko i transakcijsko plaćanje, moguće je i na kartice:

Diners jednokratno 4 % skuplje + PDV na kamate,
Diners karticom od 2 do 6 rata, tada je 5 % skuplje + PDV na kamate,
                           od 7 do 12 rata, tada je 6 % skuplje + PDV na kamate.

Master jednokratno 3 % skuplje + PDV na kamate,
Master od ZGB 3 rata, tada je 6 % skuplje + PDV na kamate,
                           6 rata, tada je 7% skuplje + PDV na kamate,
                           9 rata, tada je 9 % skuplje + PDV na kamate,
                          12 rata, tada je 10 % skuplje + PDV na kamate.

Visa Premium (ex. American Express):  jednokratno 5% skuplje + PDV na kamate,
Visa Premium (ex. American Express):  od 2-6 rata, tada je 6% skuplje + PDV na kamate.

PBZ (Maestro,Visa ) jednokratno 3%, od 2-12 rata, tada je 7% skuplje + PDV na kamate.

Svim ostalim karticama jednokratno, tada je 5% skuplje + PDV na kamate.

 

ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija, ID kod: HR-AB-22-110054569


 

 

Loyalty Club: 2 boda
Status: Grupa je popunjena
Rok prijave: 23.01.2020
Trajanje: 15 dana
Polazak: 14.02.2020
Povratak: 28.02.2020
Grad polaska: Zagreb
Voditelj: Katarina Radović
Vrsta putovanja: Grupno putovanje
Veličina grupe: do 26 osoba
Šifra putovanja: KM-1-2020
Cijena organizacije putovanja: 5.600,00 HRK / osobi
Cijena zrakoplovne karte: 8.950,00 HRK / osobi

14.550,00 HRK / osobi

Prijava na ovo putovanje vlasnicima Loyalty Club kartice donosi 2 boda na kartici
Cijena zrakoplovne karte može se mijenjati ovisno o promjeni takse i tečaja do datuma izdavanja karte.