ZATVORI

Svijet na dlanu!

Uz newsletter Hrvatskog kluba putnika prvi otkrijte novosti o povoljnim putovanjima!

Jednostavno upišite svoju e-mail adresu, a čaroliju prepustite nama!

Pridružite nam se, putujmo zajedno!


Croatian Travel Festival 2016.

 

Croatian Travel Festival 2016.

 

Croatian Travel Festival ove godine doživio je svoje peto izdanje i to je bio razlog za veliko zadovoljstvo organizatora, Hrvatskog kluba putnika. Od  12. do 15. svibnja Šibenik je ponovo bio mjesto okupljanja zaljubljenika u putovanja. Festival koji donosi samo lijepe priče i ove godine je brojnoj publici omogućio da uživo posluša predavanja poznatih putnika i putopisaca te da pogleda brojne galerije predivnih fotografija i  nasmije se simpatičnim video materijalima.


Peti zaredom, slavljenički Croatian Travel Festival je pričom o  proputovanju SAD-om s ciljem upoznavanja davno raseljene familije, otvorio Mate Skračić. Priču koja je obilovala emotivnim, ali i smiješnim situacijama, zaokružio je i glazbenim nastupom, izvevši nekoliko prigodnih blues skladbi.

Osmijeh na licu zbog realizacije želje o volontiranju u kenijskom sirotištu imaju i Katarina Radnić i Sanja Sulje. Dvije mlade Šibenčanke s publikom su podijelile toplu priču o životu djece koja su ih naučila skromnosti i zahvalnosti. Također Šibenčanin, Goran Subašić– Veliki Gogo, koji je 2015. na četvrtom izdanju festivala i drugom izdanju dodjele nagrade "Dijana Klarić", proglašen za "Putnika godine", posjetitelje koji su u velikom broju posjetili klub Azimut, proveo je Indonezijsko-filipinskim kopnom te im omogućio i "fotografski zaron" u veličanstveno podmorje tog područja. 

Prvi dan festivala bio je rezerviran za zanimljive putopisne priče festivalskih debitanata. Poznati glazbenik iz benda Cubismo - Hrvoje Rupčić, putnika u sebi je otkrio kada je nabavio motor pa je prepričao jedno od svojih motorističkih putovanja, ono do Kavkaza, a Hrvoje Šalković iza kojega je dug staž putnika i putopisca, donio je svoju priču o Burmi i publici dao puno korisnih savjeta vezanih uz boravak na toj destinaciji. 

Vedran Mlikota svoje je izlaganje započeo kratkim glumačkim nastupom, što je izazvalo oduševljenje publike. Pričajući o svojim dogodovštinama na ekspedicijama koje je prošao sa Stipom Božićem osvajajući planinske vrhunce te ploveći brojnim morima sa Leom Lemešićem kojeg je na predavanju i ugostio, otkrio je da se u svijetu putovanja snalazi jednako dobro kao i u svijetu glume. 

Drugi je dan festivala, prezentacijom u knjižnici, otvorila ponovo Šibenčanka - Ivona Bačelić Grgić koja je pričom o proputovanju Islandom otkrila kako su neke stvari ipak zajedničke svim otocima i otočanima, iako je tamošnji krajolik bitno drugačiji od onog mediteranskog na kakvog smo na našim  otocima navikli. 

Uslijedilo je predavanje Mladena Gačeše iz biciklističkog kluba Pedalinac koji je pričao o svom pedaliranju od Zagreba do Pekinga. Naporan put prešao je u društvu prijatelja, a posebno emotivan trenutak predavanja bio je kada je spomenuo svoje prijateljstvo s Draženom Petrovićem, jednim od najvećih košarkaških velikana koji je rođeni Šibenčanin. 

Treću godinu zaredom Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku ugostilo je finaliste nagrade "Dijana Klarić" koje su članovi žirija izabrali između velikog broja prijavljenih čije su ih priče s brojnih putovanja oduševile. Na svečanoj dodjeli proglašeni su pobjednici koji su postali ponosni vlasnici statue koja se dodjeljuje u pet različitih kategorija. Nakon svečane dodjele nagrade "Dijana Klarić" koja je treći put zaredom upriličena u šibenskom HNK, uslijedili su razgovori sa još tri putopisca, veteranima festivala - Hrvojem Jurić i Hrvojem Ivančić te s Jasenom Boko.

Putopisac koji svijet upoznaje na biciklu, Hrvoje Jurić, na ovo je izdanje festivala došao sa svojom pričom o bicikliranju Norveškom u ekstremnim zimskim uvjetima te je ujedno promovirao i svoju drugu knjigu: "Cestom leda do kraja svijeta". Jasen Boko, poznati splitski dramaturg te najveći povjesničar među svim putopiscima, publici CTF- a već je poznat kao poklonik Irana kojeg doživljava zemljom toplih i pristupačnih ljudi i ulaže puno napora kako bi promijenio većinski negativnu sliku o toj zemlji.

Hrvoje Ivančić donio je u Šibenik svoju priču o Siriji koja je bila prepuna tužnih i ružnih fotografija, ali i ispunjena nadom da se život jednom i u tom komadiću svijeta mora vratiti u normalu. 

Posljednji dan festivala najsimpatičnijim izlaganjem otvorili su Tomislav Dlesk i Nada Miličić koji su se u avanturu života uputili na električnim skuterima. Mjesecima su putovali od Kine do Hrvatske i festivalskoj publici donijeli materijal prepun neobičnih fotografija i anegdota. 

Snežana Radojičić bez konkurencije može ponijeti titulu najvećeg nomada među svim putopiscima koji su do sada gostovali na CTF-u jer ova fascinantna žena, svijetom, u namjeri da oko njega napravi krug, putuje biciklom već pet godina. Putovanje planira i nastaviti. Do daljnjega. 

Saši Pjaniću uz putovanja velika je strast i fotografiranje pa su u njegovim fasinantnim fotografijama mogli uživati svi koji su došli poslušati njegovu priču o sudjelovanju u reliju od Budimpešte do Bamaka. 

Matej Perkov vratio se na festival kako bi publici ispričao svoju priču o uspješno realiziranom pothvatu kojeg je najavio prilikom prošlogodišnjeg druženja na festivalu. Inspirativna priča o usponu od pješčanih plaža Atlantika do snijegom i ledom okovanih vrhova, zainteresirala je veliki broj publike. 

Festival su svojom pričom o "Indokineskoj avanturi", zatvorili Jurica Galić Juka i Toni Marušić. Zajedno su prošli 22 651 kilometar, a povezao ih je uzajamni interes za putovanja koji su otkrili baš na prošlogodišnjem izdanju CTF-a gdje su se i upoznali.  Primjer Jurice i Tonija idealan je primjer kojim se može potvrditi pravi cilj CTF-a - povezati ljude i potaknuti ih da putuju. U solo aranžmanu ili zajedno, svejedno je. Bitno je da se putuje.

Peti rođendan Croatian Travel Festivala hvale je vrijedna obljetnica i najbolja potvrda da je organizator uspio u namjeri da festival postane tradicionalno mjesto okupljanja najpoznatijih putnika i putopisaca. Zadovoljan uspjehom svih izdanja festivala u Šibeniku, organizator, Hrvatski klub putnika odlučio je napraviti novi korak u razvoju uspješne festivalske priče. Croatian Travel Festival je u svojoj petoj godini spreman krenuti na turneju i predstaviti se publici i u drugim dijelovima Hrvatske. 

Odgovor je to na brojne zahtjeve i upite publike koja bi željela i u svojim gradovima imati priliku doživjeti djelić atmosfere kakva je u Šibeniku prisutna tijekom četiri dana trajanja festivala svake godine u svibnju. Rijeka će biti prvi grad u kojem će CTF gostovati 19 - 20.11., a potom se turneja nastavlja u Zagrebu, Osijeku, Zadru i SplituTakva turneja bit će najbolja najava za novo, šesto po redu izdanje festivala koje će se održati u svibnju 2017. u "rodnom" Šibeniku. 

 


 

 

NEWSLETTER:


Možete otkazati pretplatu u bilo kojem trenutku klikom na vezu u podnožju naših poruka e-pošte. Za informacije o našim pravilima o privatnosti kliknite ovdje.

Mi koristimo Mailchimp kao našu marketinšku platformu. Klikom dolje za pretplatu potvrđujete da će se vaši podaci prenijeti na Mailchimp na obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti Mailchimpa ovdje.

Naša agencija članica je Udruge hrvatskih putničkih agencija


NAŠI PARTNERI: