ZATVORI

Svijet na dlanu!

Uz newsletter Hrvatskog kluba putnika prvi otkrijte novosti o povoljnim putovanjima!

Jednostavno upišite svoju e-mail adresu, a čaroliju prepustite nama!

Pridružite nam se, putujmo zajedno!


Croatian Travel Festival

 

Croatian Travel Festival

 

Croatian Travel Festival je projekt kojeg je Hrvatski klub putnika pokrenuo 2012. godine. Ideju organizatora da festival preraste u tradicionalno godišnje okupljanje najpoznatijih putopisaca i putnika podržali su sudionici, ali i publika. To najbolje potvrđuju fotografije i video materijali zabilježeni na do sada održanih pet izdanja festivala.


Putopisci i putnici iz različitih dijelova Hrvatske, ali i okolnih zemalja, već su se nakon prvog izdanja festivala sami javljali sa željom da na sljedećem održe neko od zanimljivih predavanja na koja se publika svake godine odaziva u sve većem broju. Za Hrvatski klub putnika taj obostrani interes je najbolja potvrda uspješne festivalske formule koja uključuje i edukaciju kroz predavanja i radionice i zabavu.

Prvi Croatian Travel Festival ugostio je poznatog novinara i gastro putnika Domagoja Jakopovića poznatijeg kao Ribafish,  „stare morske vukove“ – Nenada Vlahovića, Lea Lemešića i Držislava Markovinu, Hrvoja Ivančića te Juraja Bubala i Borisa Veličana koji su sudjelovali i u drugim izdanjima festivala s uvijek novim putopisnim pričama. Šibenskoj publici svoje su putopisne priče prenijeli i Dvina Meler, Nevena Rendeli, Siniša Glogoški, Kalman Žiha, Ankica Cicvarić te poznati putopisac i fotograf Davor Rostuhar. Najposjećenije predavanje bilo je ono koje je održao Goran Milić koji je bio prava zvijezda prvog izdanja festivala.

Najveći broj publike na drugom izdanju festivala, 2013. godine, očekivano je privuklo izlaganje najpoznatijeg hrvatskog alpinista i putnika – Stipe Božića. Zanimljivo predavanje o svojoj Otočnoj odiseji održali su i Marko Kovač te Šime Sušić. Šibenska putopjesnikinja Maja Klarić publici je čitala svoju poeziju, a Morana Jandrek i Vedran Bađun ispričali su svaki svoju priču o Kubi. Festival su i u drugom izdanju posjetili te svoja predavanja održali i Dvina Meler te Ribafish, ali i Juraj Bubalo i Jasen Boko kojima je zajednička fascinacija Indijom. S ljepotama Afrike, posebno Tanzanije, publiku je upoznao televizijski novinar Miro Aščić, a o humanitarnom djelovanju udruge Kolajna ljubavi koja je u Tanzaniji izgradila sirotište govorila je Majda Praiz.

O kilometrima prevaljenim biciklom publici je pričao Hrvoje Jurić koji se nakon prvog izdanja festivala zaputio na vožnju kroz 11 europskih zemalja. Tajne Bangladeša otkrio je Siniša Glogoški, a drugo izdanje festivala posjetio je i Petar Rikić koji je na prvom izdanju bio prisutan samo virtualno, jer je u vrijeme održavanja istraživao Amazonu koja ga je očarala baš kao što su Karibi očarali Rozetu Bogeljić.

Treći Croatian Travel Festival otvoren je putovanjem kroz Indiju. Mateja i Mate Skračić prenijeli su svoje dojmove o ovoj mističnoj destinaciji koja je posebno u srcu i Goranu Subašiću, šibenskom glazbeniku i putopiscu poznatijem kao Veliki Gogo. U fokusu predavanja Vedrana Vidaka bila je putopisna fotografija, na temu koje je foto klub Šibenik održao i radionicu. Na fotografskom zadatku u Zambiji je bio i Hrvoje Jurić koji je ponovo došao u Šibenik kako bi ispričao svoju priču o pedaliranju do Nordkappa.  Na trećem izdanju festivala ponovo su gostovali i Nenad Vlahović te Leo Lemešić i članovi njegove posade kako bi ispričali svaki svoju priču o plovidbi oko svijeta. Na svom BMW motoru svijetom „krstari“ Željan Rakela, koji je zanimljivo predavanje  o svojim putovanjima koje je prošao u etapama po kontinentima,održao na trećem, a onda i na četvrtom izdanju festivala.

Mislav Mironović ispričao je kako svijet upoznaje baveći se ekstremnim biciklizmom kao jedan od članova Red Bull tima. Uz njega po prvi put u Šibenik su stigli i predstavnici „Kluba putnika“, organizacije koja okuplja ljubitelje putovanja u Srbiji.

Na festival su se vratili i Jasen Boko kako bi predstavio svoju novu knjigu o  putovanju stopama Aleksandra Makedonskog te Boris Veličan koji je Šibeniku predstavio život Navajo Indijanaca u Arizoni i New Mexicu. Svoj književni prvijenac „1000 dana proljeća“ na festivalu je predstavio Tomislav Perko koji je na put oko svijeta krenuo bez novca, bez plana, ali s idejom da na putu provede 1000 dana.

Posebnost trećeg izdanja festivala je bila prva svečana dodjela nagrade „Dijana Klarić“ koja je dodijeljena u pet kategorija, a na natječaj je na zadovoljstvo organizatora, stiglo više od 150 prijava

Četvrti Croatian Travel Festival otvorili su poznati šibenski putnici – Veliki Gogo koji je publici približio svoju afričku avanturu, dok im je Maja Klarić, jedina hrvatska putopjesnikinja objasnila zašto joj je Južna Amerika bila inspiracija za nove pjesme. U Brazil je publiku poveo Kristijan Perković, Juraj Bubalo je predstavio svoju novu knjigu „Dodir Orijenta“, a Jasen Boko  predstavio je još jedno od lica Indije koje je otkrio sa suputnicom Nikolinom Uroda. Davor Rostuhar, jedan od najpoznatijih hrvatskih putopisaca, je održao predavanje kojim je publici približio život Butana o kojem piše u novoj knjizi „U zemlji zmaja“ koju je promovirao na festivalu.

Četvrto je izdanje festivala ugostilo i „Putoholičare“ koji su publici predstavili najjeftinije mogućnosti putovanja, a na koji se način na željenoj destinaciji može besplatno smjestiti moglo se čuti na prezentaciji platforme za razmjenu smještaja HomeExchange.com.

Pamela Konjevod, poznata po svom blogu „Skinny Chick Travelling“, festival je posjetila po prvi put kako bi pričala o svojim couchsurfing iskustvima, a drugi put u Šibenik je došao Petar Rikić kako bi nastavio svoju priču o Amazoni. Predavanje Stipe Božića je ponovo baš kao i na drugom izdanju festivala privuklo najveći interes publike koja je ispunila trg Ivana Pavla II. Goran Šafarek otkrio je kako putuju znanstvenici, a Mario Šoletić kako se putuje zbog igre pod nazivom - geocaching. Jurica Galić je ispričao duhovitu priču o proputovanju Balkanom, a svoju alpinističku priču ispričao je Matej Perkov. Predavanje o spašavanju slavne jedrilice HIR3 i planovima za oplovljavanje svijeta održao je Saša Fegić s posadom, a Juraj Novak je publiku s valova prebacio na tračnice transmongolske željeznice.

U okviru četvrtog izdanja festivala, po drugi put je održana dodjela Nagrade „Dijana Klarić“, a organizator vjeruje da će i u budućnosti imati težak posao, izabrati najbolje među velikim brojem prijavljenih na natječaj.

Otvorenje festivala svake je godine prigoda i da organizator Hrvatski klub putnika predstavi svoje različite projekte koji uključuju i ekspedicije i organizaciju putovanja za grupe na različite destinacije diljem svijeta, a često i razne humanitarne akcije. Sva izdanja Croatian Travel Festivala imala su i svoju humanitarnu notu, a novac koji je prikupljen prodajom ustupljenih fotografija, ili donacijom od prodanih putopisnih knjiga, uvijek je završio na pravim adresama.

 

Peto izdanje Croatian Travel Festivala, prva je "okrugla" obljetnica koja mu je potvrdila status tradicionalnog događanja koje okuplja najveći broj putnika i putopisaca. Pričom o  proputovanju SAD-om otvorio ga je Mate Skračić kojemu je cilj bio upoznati davno raseljenu familiju, dok je dvjema mladim Šibenčankama, Katarini Radnić i Sanji Sulje, cilj odlaska na volotiranje u kenijskom sirotištu bilo upoznavanje sebe kroz pomaganje drugima. 

Goran Subašić - Veliki Gogo, kroz šalu zna reći da cilj na putovanjima nema, ali upoznavanje drugih i drugačijih čini njegov život bogatijim. Poznati glazbenik - Hrvoje Rupčić te poznati glumac Vedran Mlikota, šibenskoj su se publici po prvi put predstavili kao putnici, ali brojni kilometri koje već jesu ili tek planiraju  ostaviti iza sebe, garancija su njihova povratka na festivalsku pozornicu. Od jednog od najpoznatijih domaćih putopisaca, Hrvoja Šalkovića, brojna publika je dobila mnoštvo korisnih "putničkih savjeta" vezanih za Burmu, ali i općenito planiranje putovanja. 

Ivona Bačelić Grgić je prezentacijom predstavila proputovanje magičnim Islandom, a Mladen Gačeša "mitsku" vožnju biciklom od Zagreba do Pekinga.  "Festivalski veterani", Hrvoje Jurić, Hrvoje Ivančić i Jasen Boko, svoja su zanimljiva iskustva s novih putovanja ispričali publici u Hrvatskom narodnom kazalištu koja je u velikom broju pratila i treću dodjelu nagrade Dijana Klarić.  

Dok su Ivančić i Boko naglasak stavili na razbijanje predrasuda o načinu života i  ljudima koji žive u Iranu i Siriji, Jurić je pričao o probijanju vlastitih granica izdržljivosti tijekom bicikliranja na Nordkapp u ekstremnim zimskim uvjetima. Šibenskoj je publici prvoj predstavio i svoju drugu knjigu "Cestom leda do kraja svijeta". 

 

Tomislav Dlesk i Nada Miličić istražili su pak granice vlastite, ali i izdržljivosti električnih skutera kojima su se zaputili na dugačak put od Kine do Hrvatske.  Matej Perkov vratio se na festival kako bi publici ispričao priču o uspješno realiziranom pothvatu uspona od pješčanih plaža Atlantika do snijegom i ledom okovanih vrhova, a Jurica Galić Juka  kako bi pokazao mnoštvo vrhunskih  fotografija s Indokineske avanture na koju se zaputio u društvu Tonija Marušića. 

I Saši Pjaniću je uz putovanja velika strast i fotografiranje pa su u fascinantnim fotografijama mogli uživati svi koji su došli poslušati priču o njegovu sudjelovanju u reliju od Budimpešte do Bamaka. Snežani Radojičić najveća je strast putovanje biciklom kojim ova inspirativna žena, najveći nomad među putnicima, putuje već pet godina u namjeri da napravi krug oko svijeta. CTF vjeruje da će Snežana cilj i ostvariti, a potom se vratiti na festivalsku pozornicu kako bi prenijela nova bezbrojna iskustva. 

 

Na šesto izdanje Croatian Travel Festivala po prvi puta je došao najpoznatiji i najtrofejniji hrvatski skijaš, Ivica Kostelić. Oduševio je pričom o uspješnom prelasku traverze Grenlanda, a dotaknuo se i budućih planova za pomicanje vlastitih granica u sebi najdražem prirodnom okruženju -  na snijegu i ledu. Brojnu publiku koja se rashladila gledajući sjajne ledom uokvirene fotografije, potrudio se ugrijati Vedran Buble koji ih je poveo u vruću i opasnu Kolumbiju. Njegov imenjak, Vedran Bađun, publici je pak, približio život i iskustva rendžera u afričkoj savani.

Ashley Colburn, američka producentica i turistička novinarka, koja se, kada je 2009. godine, prvi put posjetila Hrvatsku u nju i zaljubila, prva je strana gošća na Festivalu koja je svojom simpatičnošću i pričom o tome kako je ljubav prema putovanjima pretvorila u svoj „posao iz snova“, oduševila publiku. Šibenčanka Antonia Viljac također je po prvi puta gostovala te je u društvu Anite Živković publici prenijela sve emocije koje su proživjele prilikom prvog uspona na Mont Blanc i Triglav. Marica Mihaljević i Stipe Božić ispričali su zanimljivu priču o planinarenju kakvo je bilo nekad uspoređujući tehnike i opremu s onom kakvom se koriste danas. 

Šibenskoj, ali ove godine po prvi puta i online publici koja je sva gostovanja na Festivalu pratila putem FB live streaminga, predstavili su se i Ivan Đogić koji je 75 dana pješačio i autostopirao Iranom  kako bi ga što detaljnije istražiote Riana Petanjek koja je istražila američki Route 66 i to vožnjom na motoru. Ivona Bačelić Grgić publici je priuštila turu po glavnim gradovima Baltika, dok su je „Putoholičari“ - Iva Mihalic Krčmar i Branko Krčmar, putem sjajnih foto i video uradaka provozali  kroz Južnoafričku Republiku, Namibiju, Bocvanu i Zambiju.

IFrame

Na Festivalu se predstavio i Nikola Horvat, prvi Hrvat koji je „prevalio“ Pacific Crest Trail, jednu od najatraktivnijih, ali i najzahtjevnijih planinarskih staza na svijetu te najpoznatiji hrvatski „lovac“ – Krešimir Sučević Međeral, koji je umjesto u stolici kviza „Potjera“, ovom prilikom zauzeo svoje mjesto u stolici smještenoj na pozornici CTF-a i ispričao priču o svom putovanju „do kraja svijeta“, koje je trajalo 10 i pol mjeseci. Matej Perkov je publiku „popeo“ na bijele divove Balkana, ističući kroz cijelo predavanje važnost očuvanja prirodne i kulturne baštine, a Saša Pjanić ju je svojim fantastičnim fotografijama vratio u klub Azimut i smjestio u stanje „zena“, kojeg je i sam otkrivao putujući Tajlandom, Vijetnamom i Kambodžom. Jurica Galić  - Juka, ovom je prigodom, otišao na potpuno drugi kraj svijeta, u potragu za ostavštinom Asteka i Maja koja ga je inspirirala i za snimanje filma, čiji je trailer predstavio na festivalu. 

Novost ovog izdanja Festivala bile su projekcije filmova. Film Hrvoja Ivančića i Gorana Šafareka pod nazivom „Sirija na prekretnici rata“, prikazan je na trgu Ivana Pavla II, dok je dokumentarac Marka Kovača pod nazivom „Milijun koraka do mora“, prikazan u klubu Azimut. Vitomir Maričić ispričao je priču o životu na prekrasnom Novom Zelandu na koji se s partnericom Kristinom Ribarić preselio na godinu dana. Tu destinaciju smatraju i jednom od „najpitomijih“ i najsigurnijih na svijetu, a da ni brojne druge destinacije često nisu toliko nesigurne ako se za vrijeme putovanja putnik ponaša u skladu s običajima i kulturom te poštuje „pravila igre“, u svom je izlaganju naglasio Jasen Boko. Svoju je priču  o običajima i životu, tj. volonterskom radu u sirotištu u Tanzaniji, kao članica udruge „Kolajna ljubavi“, publici ispričala Đina Jakir, a bonus je bila i njena priča o brojnim couchsurfing iskustvima diljem Balkana koju je uspješno pretvorila i u TV serijal. 

U okviru Festivala, četvrti put zaredom dodijeljene su i nagrade „Dijana Klarić“ u pet kategorija.

Organizator Festivala Hrvatski klub putnika po završetku i ovog šestog izdanja, izrazio je zadovoljstvo zbog velikog odaziva publike na putopisna predavanja, ali i na popratna festivalska događanja -  koncert sjajne kantautorice Sare Renar u klubu Azimut  te veliki koncert  grupe SARS na tvrđavi sv. Mihovila.

 

Sedmo izdanje Croatian Travel Festivala ponovo je u Šibenik dovelo nove inspirativne priče o putovanjima. Inspiracija mnogima, i putnicima i onima koji maštaju o ostvarenju nekog svog životnog sna već je niz godina Davor Rostuhar. Ove je godine brojnoj publici na trgu Ivana Pavla II ispričao kako je ostvario svoj „Polarni san“. Po završetku predavanja prikazan je i film, a Rostuhar je otkrio i koje snove tek planira ostvariti u budućnosti. 

Važan dio priče o svakom putovanju je i gastronomija, stoga je organizator, Hrvatski klub putnika, ove godine odlučio po prvi puta ugostiti jednog od najpoznatijih hrvatskih Chef-ova, Matu Jankovića. Dok je njemu primarni razlog za putovanja otkrivanje novih okusa i delicija, Goranu Subašiću koji je publici otkrio kako je unatoč svemu i svima uspio „iskemijati“ vizu za Afganistan, motor pokretač za odlazak na put  je želja da uvijek iznova iskusinešto novo. Nešto na granici mogućeg. I Vedran Buble je baš poput njega, putnik koji voli istražiti granice mogućeg, ali da se na putovanju zna itekako i opustiti otkrio je zadivivši prisutne prizorima Kukuruznog otočja. Potpuno drugačije, ali također fantastične prizore prelijepe prirode Islanda, publici je pokazala Valentina Beg, podijelivši savjete kako u toj skupoj zemlji vidjeti što više, a ne potrošiti previše.

 

Dejan Nemčić jedan je sasvim poseban profesor geografije koji je na Festival došao kako bi ispričao na koji način djeci koju podučava omogućuje da svijetom putuju virtualno, putem Skype veze. Damir Vujnovac, posebnu pak vezu ima s djecom u Sahari. Rezultat te veze je izdavanje dviju slikovnica koje im je darovao i njegovo sudjelovanje u Saharskom maratonu. Afrika je mjesto ispunjenja i za Jadranku Klisović koja je u okviru udruge „Kolajna ljubavi“ već u dva navrata volontirala u Tanzaniji, a misija njenog predavanja je publiku zaraziti volonterstvom i potaknuti da se uključe u humanitarni rad. Poticaj da se uključi u najveći svjetski humanitarni reli od Budimpešte do Bamaka, Saši Pjaniću i Ivanu Raki te njihovim ekipama bila je mogućnost da daju svoj doprinos za pomoć  djeci u podsaharskoj Africi. 

Jasen Boko već ima status zaštitnog lica Festivala jer svake mu se godine vraća s novim, zanimljivim sadržajem. Ove je godine brojnoj publici prenio doživljaje prikupljene na putovanju diljem Latinske Amerike, na kojem je  od  Patagonije do Kube slijedio tragove Che Guevare.  Na festivalsku pozornicu se vratio i Vedran Mlikota koji je u ranijem gostovanju najavio odlazak na neobičnu ekspediciju pod nazivom „Vlaji na Himalaji“, planinarskog društva Sv. Jure iz Zagvozda. Himalajski vrh Mera Peak su i osvojili pa je sada trebalo ispuniti i obećanje publici da će se vratiti kako bi prepričao doživljaje. 

Maja Klarić i Goran Blažević su ostvarili cilj koji su si postavili. U 45 dana prehodali su „Put 88 hramova“ ili  japanski Camino. Put je to fizički naporan, ali čovjeka, ukazuje njihovo iskustvo, ispuni duhovno. Riana Petanjek vratila se na Festival kako bi podijelila svoje oduševljenje Filipinima koje doživljava kao „neistraženi biser Azije“, a zanimljivost je ovog izdanja CTF-a bilo to što su se po prvi puta u ulozi onih koji sjede na pozornici, a ne u publici, pojavili Josip Polašek koji je donio svoja iskustva s putovanja u Južnu Ameriku i Neno Jurjević koji već godinama „živi život u japankama“, putujući toplim krajevima za vrijeme zime u Hrvatskoj.

Ovo su izdanje Festivala svojim pričama i fantastičnim fotografijama zatvorili Jurica Galić - Juka koji je šibensku publiku na sat vremena odveo u Južnu Ameriku i oduševio fotografijama s Uskršnjeg otoka - Rapa Nui i Vedran Bađun s kojim su, nakon što ih je Gordan Nuhanović vratio u realnost, ispričavši priču o životu u zemljama bivšeg SSSR-a, za sam kraj otišli na Bliski Istok pa preko jugoistočne Azije do Južne Amerike. Tim „blic“ putovanjem kroz brojne prirodne ljepote na različitim krajevima svijeta, na najbolji je način zatvoreno sedmo izdanje Festivala koje je posjetitelje oduševilo  i glazbenim gostovanjem grupe Detour u klubu Azimut. 

Organizatoru, Hrvatskom klubu putnika na kraju je ostao samo zadatak da svima zahvali i pozove na novo, osmo izdanje Festivala 2019. godine! Hrvatski klub putnika posebno zahvaljuje svima koji su svojim radom i podrškom doprinijeli realizaciji Croatian Travel Festivala. 

 

 

 

NEWSLETTER:


Možete otkazati pretplatu u bilo kojem trenutku klikom na vezu u podnožju naših poruka e-pošte. Za informacije o našim pravilima o privatnosti kliknite ovdje.

Mi koristimo Mailchimp kao našu marketinšku platformu. Klikom dolje za pretplatu potvrđujete da će se vaši podaci prenijeti na Mailchimp na obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti Mailchimpa ovdje.

Naša agencija članica je Udruge hrvatskih putničkih agencija


NAŠI PARTNERI: