ZATVORI

Svijet na dlanu!

Uz newsletter Hrvatskog kluba putnika prvi otkrijte novosti o povoljnim putovanjima!

Jednostavno upišite svoju e-mail adresu, a čaroliju prepustite nama!

Pridružite nam se, putujmo zajedno!


Croatian Travel Festival 2012.

 

Croatian Travel Festival 2012.

 

U organizaciji Hrvatskog kluba putnika 2012. godine u Šibeniku je održan prvi Croatian Travel Festival, koji je prvi festival takve vrste u Hrvatskoj. Nakon nebrojenih telefonskih poziva i mailova na impresivnoj listi predavača našli su se Goran Milić, naš najpoznatiji urednik sa HRT-a čije dokumetarce, sa svih strana svijeta, nismo propuštali, pa Nevena Rendeli koja nas je povela po Lijepoj Našoj...sa Davorom Rostuharom smo putovali motorom po Africi, a Leo Lemešić,Držislav Markovina i Nenad Vlahović su nas poveli na egzotična mjesta svojim jedrilicama. Siniša Glogoški nam je dokazao da možemo putovati biciklom i to ne samo do susjednog dućana, a Hrvoje Jurić je krenuo na svoje prvo putovanje biciklom, upravo sa 1.CTF-a i to tek sa nekoliko stotina kuna u džepu i kulenom u ruksaku. Upustili smo se u pustolovinu i sa Hrvojem Ivančićem u 4-metarskom gumenjaku od Save, preko Dunava sve prema Crnom moru...


Hrvatskom klubu putnika, obostrani interes i ljubav prema festivalu kako vjerne publike, tako i samih sudionika, najbolja je potvrda uspješne formule koja uključuje edukaciju publike kroz predavanja, interaktivne radionice, zabavu i nagradne igre. Prvi Croatian Travel Festival ugostio je poznatog gastronoma i putnika Domagoja Jakopovića Ribafisha, „stare morske vukove“ – Nenada Vlahovića, Lea Lemešića i Držislava Markovinu, Hrvoja Ivančića te Juraja Bubala i Borisa Veličana. Svoje su putopisne doživljaje ispričali i uvijek zanimljiva Dvina Meler, Nevena Rendeli, Siniša Glogoški, Kalman Žiha, Ankica Cicvarić te poznati putopisac i fotograf Davor Rostuhar. Najviše publike privukao je Goran Milić – zasluženo najveća zvijezda prvog izdanja festivala.

Program je započeo predavanjem Domagoja Jakopovića Ribafisha koji je ležernim pričama razbio početnu napetost i podignuo atmosferu u Šibeniku. Ribafish je započeo zanimljivim dogodovštinama s Kube, osvrnuo se na iznajmljivanje automobila na Islandu i objasnio kako izgurati automobile iz kratera ugašenog vulkana. Za kraj je sve začinio gastronomskim savjetima rekavši kako upravo dobra hrana i hladno pivo njegovima putovanjima daje dodatnu čar.

Boris Veličan očekivano se savršeno nastavio na Ribafisha, a njegove su priče o putovanju Beringovim morem i Aljaskom publiku posebno nasmijale i oduševile. Kraj Borisova predavanja nije značio i kraj prvog dana festivala, nego se nešto poslije 21 sat, ugodna atmosfera preselila u staru jezgru grada Šibenika.

Predavanje koje je zakazano u subotu ujutro u 10 sati, nagnalo je poveći broj znatiželjnika da ustanu iz kreveta kako bi slušali o pomorskim putešestvijama Nenada Vlahovića, Lea Lemešića i Držislava Markovine. Nenad je subotnje jutro posvetio opisivanjem kako izgleda putovanje na jedrilici vlastite izrade koju je izrađivao u vlastitom domu deset godina.

U isto vrijeme u gradskoj knjižnici održavale su se radionice svahilija i predavanja o jeftinom načinu putovanja, program savršeno koncipiran za mlade avanturiste. Jedna od priča koju su zasigurno zapamtili svi iz publike je o izrađivaju zastava karipskih otoka kako bi se što bezbolnije uplovilo u lokalne luke, zatim hvatanje mladog krokodila i briga za njega, prolazak kroz Orinoco te druženje s lokalcima u Aziji i Južnoj Americi. Nenadovi morski kolege Leo Lemešić i Držislav Markovina predstavili su pomorski projekt Sharedreams - Sail the World te publici dočarali putovanje svijetom na jedrilici.

Juraj Bubalo predstavio je knjigu “Sto dana Azije”, a predavanje fokusirao na priči o uvijek mističnoj i interesantnoj zemlji – Indiji, prema kojoj nijedan putnik ne može ostati ravnodušan. Budući da na festivalu nije riječ o jednosmjernim predavanjima, publiku je ohrabrila opuštena atmosfera pa se nisu ustručavali postavljati pitanja. Od pitanja, zanimljiviji su bili samo odgovori na ta pitanja, kao na primjer zašto je zabranjeno kuhanje u vlakovima u Indiji. Mnogima se zbog Jurajovih anegdota daleka Indija čini kao pomalo divlja i necivilizirana zemlja, no nakon uvođenja određenih zabrana odluke se počnu provoditi istoga trenutka, a time se, složit ćete se, može pohvaliti mali broj država.

Večer je bila rezervirana za raspoloženog Hrvoja Ivančića, novinara i spisatelja koji je svojom ležernošću osvojio naklonost svih prisutnih zaljubljenika u putovanja. Ipak, sasvim očekivano i zasluženo zvijezda festivala bio je hrvatski TV-novinar i globetrotter  Goran Milić koji je svojom pojavom, karizmom, ali i zanimljivim dogodovštinama ispunio šibenski trg. U okolnim ulicama i na niskim zidićima smjestila se mlađa populacija koja nije uspjela izboriti svoje mjesto na obližnjim stolicama. Fotografija koju donosimo s predavanja gospodina Milića značila je samo da će Croatian Travel Festival sljedeće godine  donijeti bogatiji program te okupiti više predavača i publike.

Šećer smo pričuvali za kraj, a dolazi u obliku Capoeire Amazonas Šibenik, kluba koji je ritmom bubnjeva i plesno-borilačke pokretima zaokružio cijeli dan Festivala. Nakon 21 sata plesalo se i pjevalo uz zvukove lokalnog rock benda Kost i koža te uvijek odličnog TBF-a.

Nedjeljno jutro omela je kiša i loše vrijeme, no to nije smetalo nekolicini entuzijasta koje su zanimale avanture Petra Rikića. Petrova kolegica i suradnica Erika Katačić Kožić predstavila je njegovu knjigu “Oko svijeta”. Kao pravi putnik, Petar je putovao svijetom u vrijeme kada se festival održavao, tako da je njegove fotografije Grand Canyona i južnoameričkih pejzaža publici pokazala gospođa Katačić Kožić te sa svojim zanimljivim komentarima, dočarala Petrovu strast prema putovanjima.

U nedjelju je šibenska publika uživala u društvu Dvine Meler, Nevene Rendeli, Siniše Glogoškog, Kalmana Žihe, Ankice Cicvarića i Davora Rostuhara kao posljednjeg predavača. Ekipa je svima prisutnima približila daleka putovanja divljinama, pustinjama, džunglama Gvajane i inspirirala sve prisutne da se što prije odvaže krenuti na pustolovinu, a moguće upravo s Hrvatskim klubom putnika.

Snježana Frketić prezentirala je svoje višegodišnje putovanje biciklom na koje će se uputiti sa svojim psom Onnijem koji je veselo trčkarao s djecom kada je Snježana pričala o svojemu naumu. Hrvoje Jurić također nam je otkrio da planira krenuti na put biciklom, a planira proći 7000 kilometara preko cijele Europe, od Barcelone do La Manchea i Belgije. Odlična atmosfera, zafrkancija i razmjena iskustava obilježili su ovaj jako lijep i ugodan šibenski vikend koji će svima dugo ostati u sjećanju.

Grad Šibenik jedan cijeli vikend bio je domaćin vrsnih priča, velikih imena, odlične zabave, smijeha i energije. Potruditi ćemo se da narednih godina festival ne samo ispuni očekivanja publike, nego ih i nadmaši. Svim ljubiteljima putovanja želimo jedno – da se sljedećih godina nađu ispred publike i svojom pričom inspiriraju nekoga da krene u svoju avanturu života!


 

 

NEWSLETTER:


Možete otkazati pretplatu u bilo kojem trenutku klikom na vezu u podnožju naših poruka e-pošte. Za informacije o našim pravilima o privatnosti kliknite ovdje.

Mi koristimo Mailchimp kao našu marketinšku platformu. Klikom dolje za pretplatu potvrđujete da će se vaši podaci prenijeti na Mailchimp na obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti Mailchimpa ovdje.

Naša agencija članica je Udruge hrvatskih putničkih agencija


NAŠI PARTNERI: