ZATVORI

Svijet na dlanu!

Uz newsletter Hrvatskog kluba putnika prvi otkrijte novosti o povoljnim putovanjima!

Jednostavno upišite svoju e-mail adresu, a čaroliju prepustite nama!

Pridružite nam se, putujmo zajedno!


Croatian Travel Festival 2018.

 

Croatian Travel Festival 2018.

 

Sedmo izdanje Croatian Travel Festivala i ove je godine u Šibeniku okupilo brojne putnike, putopisce i sve one koji s velikim zanimanjem slušaju njihove priče koje ih inspiriraju i motiviraju da i sami krenu na put.  Dokaz je tomu i činjenica da su ove godine čak dvojica sudionika festivala preselili iz publike na pozornicu!


Po prvi puta u ulozi onih koji sjede na pozornici, a ne u publici, bili su Josip Polašek koji je donio svoja iskustva s putovanja u Južnu Ameriku i Neno Jurjević koji već godinama „živi život u japankama“, putujući toplim krajevima za vrijeme zime u Hrvatskoj. Tko zna, možda baš netko iz publike motiviran njihovim pričama odluči otputovati na neku zanimljivu destinaciju pa i sam prijeđe na pozornicu u nekom budućem izdanju festivala. 
 
Inspiracija mnogima, i putnicima i onima koji maštaju o ostvarenju nekog svog životnog sna već je niz godina Davor Rostuhar. Ove je godine brojnoj publici na trgu Ivana Pavla II ispričao kako je ostvario svoj „Polarni san“ , ali i otkrio koje snove tek planira ostvariti u budućnosti. Uopće ne sumnjamo da nas na nekom od sljedećih izdanja  festivala čeka njegova nova priča puna emocija i trenutaka koji nadahnjuju i koji  se pamte. 
 
U pričama o putovanjima uvijek je posebno zanimljiv dio onaj koji se odnosi na gastronomiju. Okusi, mirisi, boje ono su po čemu se pamti hrana koju na različitim destinacijama moramo probati.  Mati Jankoviću, poznatom hrvatskom chef-u koji je ove godine po prvi puta sudjelovao na festivalu, otkrivanje novih okusa i delicija primarni je razlog za putovanja. 
 
Goranu Subašiću,  poznatijem kao Veliki Gogo, koji je ovogodišnje izdanje festivala otvorio otkrivši publici što je sve proživio na Srednjem Istoku i kako je unatoč svemu i svima uspio „iskemijati“ vizu za Afganistan, motor pokretač za odlazak na put  je želja da uvijek iznova doživi i proba nešto novo. Po mogućnosti nešto što drugima ne bi palo na pamet.
 
I Vedran Buble je baš poput njega, putnik koji voli istražiti granice mogućeg, ali da se na putovanju zna itekako i opustiti otkrio je zadivivši publiku prizorima Kukuruznog otočja.  Potpuno drugačije, ali također fantastične prizore prelijepe prirode Islanda, u Šibenik je donijela Valentina Beg, koja je publici dala savjete kako u toj skupoj zemlji vidjeti što više, a ne potrošiti previše. 
 
Drugog dana održavanja festivala, jedan sasvim poseban profesor, Dejan Nemčić  otkrio je na koji način djeci koju podučava približava geografiju povezavši ih Skype vezom s putnicima ili hrvatskim iseljenicima koji se u trenutku kada uče o nekoj destinaciji baš tamo nalaze. Njima je to način da za početak virtualno proputuju svijet, a nema sumnje da će mnoge virtualna putovanja potaknuti da krenu i na prava. 
 
Damir Vujnovac, posebnu pak vezu ima s djecom u Sahari. Ta ga je veza  motivirala da kreira i daruje im  čak dvije slikovnice i prvi put sudjeluje u Saharskom maratonu, a emotivna priča i fotografije njegovih malih prijatelja oduševile su prepuno gledalište. 
 
Afrika je mjesto ispunjenja i za Jadranku Klisović koja je u okviru udruge „Kolajna ljubavi“ već u dva navrata volontirala u Tanzaniji.  Misija njenog predavanja na festivalu je „zaraziti“ publiku volonterstvom, željom za pomaganjem drugima i potaknuti ih da se uključe u humanitarni rad. 
 
U najvećem humanitarnom reliju na svijetu čiji je cilj također pomoć djeci podsaharske Afrike sudjelovalo je pet prijatelja, Saša Pjanić, Ivan Rako, Ljubo Zdjelarević. U zanimljivom međusobnom intervjuu prenijeli su iskustava s jednomjesečnog putovanja od Budimpešte do Bamaka. 
 
Jasen Boko već ima status zaštitnog lica Festivala jer svake mu se godine vraća s novim, zanimljivim sadržajem. Ove je godine u sat vremena razgovora sažeo četiri mjeseca doživljaja prikupljenih na putovanju diljem Latinske Amerike, na kojem je  od  Patagonije do Kube slijedio tragove Che Guevare.  
 
Ove se godine na festival vratio i  Vedran Mlikota koji je publici prošle godine najavio odlazak na neobičnu ekspediciju pod nazivom „Vlaji na Himalaji“, planinarskog društva Sv. Jure iz Zagvozda. Cilj kojeg su si postavili -  osvojiti himalajski vrh Mera Peak (6.476 m), su i ostvarili, a publici je otkrio kako su izgledale pripreme i kakav je osjećaj bio naći se na cilju s prijateljima. 

Sa svojim najboljim prijateljem i partnerom Goranom Blaževićem, postavljeni cilj – prehodati „Put 88 hramova“ ili  japanski Camino, ostvarila je Maja Klarić koja je egzotičnom pričom o 45 dana hodanja i duhovnog rasta otvorila treći dan festivala. 
 
Drugu vrstu egzotike koju svakako preporuča istražiti dok još ima vremena, tj. dok destinaciju nisu preplavili turisti, predstavila je Riana Petanjek koja je Filipine doživjela kao „neistraženi biser Azije“. Festival su svojim iskustvima i fantastičnim fotografijama zatvorili Jurica Galić - Juka koji je šibensku publiku na sat vremena odveo u Južnu Ameriku i oduševio fotografijama s Uskršnjeg otoka - Rapa Nui i Vedran Bađun s kojim su, nakon što ih je Gordan Nuhanović vratio u realnost, ispričavši priču o životu u zemljama bivšeg SSSR-a, za sam kraj otišli na Bliski Istok pa preko jugoistočne Azije do Južne Amerike.  
 
Tim „blic virtualnim“ putovanjem kroz brojne prirodne ljepote na različitim krajevima svijeta, na najbolji je način zatvoreno još jedno, sedmo izdanje festivala. Organizatoru, Hrvatskom klubu putnika na kraju je ostao samo zadatak da svima zahvali i pozove na novo, osmo izdanje Festivala 2019. godine! 
 
Posebno hvala: 
 
Generalni pokrovitelji:
Hrvatski klub putnika,  Grad Šibenik, Turistička zajednica Grada Šibenika
 
Službena zrakoplovna kompanija:
Qatar Airways
 
Glazbeni pokrovitelj:
Ožujsko pivo
 
Zlatni sponzor: Turistička zajednica Šibensko-kninske županije  i NP Krka

 

 

NEWSLETTER:


Možete otkazati pretplatu u bilo kojem trenutku klikom na vezu u podnožju naših poruka e-pošte. Za informacije o našim pravilima o privatnosti kliknite ovdje.

Mi koristimo Mailchimp kao našu marketinšku platformu. Klikom dolje za pretplatu potvrđujete da će se vaši podaci prenijeti na Mailchimp na obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti Mailchimpa ovdje.

Naša agencija članica je Udruge hrvatskih putničkih agencija


NAŠI PARTNERI: