ZATVORI

Svijet na dlanu!

Uz newsletter Hrvatskog kluba putnika prvi otkrijte novosti o povoljnim putovanjima!

Jednostavno upišite svoju e-mail adresu, a čaroliju prepustite nama!

Pridružite nam se, putujmo zajedno!


Croatian Travel Festival 2015.

 

Croatian Travel Festival 2015.

 

Četvrto izdanje Croatian Travel Festivala je završilo, a organizator Hrvatski klub putnika je izrazio zadovoljstvo jer su se u Šibeniku ponovno okupili putnici i putopisci iz različitih dijelova Hrvatske. Putopisci su tijekom četiri dana održavanja festivala svojim inspirativnim predavanjima oduševili mnogobrojnu publiku, koja iz godine u godinu festival posjećuje u sve većem broju. Peti Croatian Travel Festival će donijeti novi, još bogatiji program, nove putnike i brojne nove putopisne priče, a kraći pregled četvrtog izdanja festivala donosimo u sažetku. 
 


Četvrti Croatian Travel Festival otvorili su poznati šibenski putnici - Goran  Subašić, poznatiji pod nadimkom Veliki Gogokoji je publici približio svoju afričku avanturu, dok im je Maja Klarić, jedina hrvatska putopjesnikinja objasnila zašto joj  je Južna Amerika bila inspiracija za nove pjesme. Nikola Baraka, organizator festivala s publikom je podijelio anegdote s posljednje ekspedicije Hrvatskog kluba putnika - „Samarkand Overland Expedition 2015“.

Sljedeći dan festivalsku je publiku u Brazil poveo Kristijan Perković čije je predavanje obilovalo blještavim karnevalskim, ali i šarenim  fotografijama s najveće svjetske nogometne manifestacije.  Juraj Bubalo predstavio je svoju novu knjigu „Dodir Orijenta“, a Jasen Boko i Nikolina Uroda otkrili su zašto je Indija – „majka svih putovanja“. Jedan od najpoznatijih hrvatskih putopisaca, Davor Rostuhar, održao je predavanje pod nazivom „U zemlji zmaja“, u sklopu kojeg je promovirao i svoju novu, istoimenu knjigu, a zainteresiranoj publici svojom je prezentacijom bogatom vrhunskim fotografijama,  približio život Butanaca.

Jutarnji dio programa bio je rezerviran za volontersku priču Jadranke Klisović koja je volontirala u Tanzaniji u sirotištu koje je izgradila „Kolajna ljubavi“.  Rujana Lukač, predstavnica Home Exchange Hrvatska publici je pak predstavila ovu najveću svjetsku platformu za razmjenu smještaja koja sve veći broj članova ima i u nas. Hrvatska  je među članovima ove globalne mreže sve popularnija destinacija za razmjenu pa je svaku nekretninu lako zamijeniti i na taj način osigurati si  besplatan smještaj u raznim dijelovima svijeta.

Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik, drugog je dana festivala ugostila  „Putoholičare“. Dvojac iz Međimurja, Branko Krčmar i Iva Mihalic,  s velikim su brojem zainteresiranih u publici podijelili informacije o napovoljnijim načinima putovanja. Prije njih svoje su priču o putovanjima, ali i prijateljstvu ispričale Ivona Bačelić Grgić i Vilma Stojković kojima je putovanje Transibirskom željeznicom u organizaciji Hrvatskog kluba putnika, omogućilo da upoznaju nove dijelove svijeta, ali i jedna drugu.

Pamela Konjevod, poznata po svom blogu „Skinny Chick Travelling“, pričala je o svojim couchsurfing iskustvima. Gotovo svakodnevno u svom zagrebačkom domu Pamela ugosti nekog i sva dosadašnja iskustva smatra dragocjenim. Petar Rikić, koji je u Amazoni proveo toliko vremena da ga neka od tamošnjih plemena već doživljavaju svojim, govorio je o ljepotama, ali i o problemima s kojima se susreću tamošnja plemena, kojima u njihovim nastojanjima da očuvaju svoju autonomiju, kulturu i vrijednosti i sam pomaže svojim aktivističkim djelovanjem.

Stipe Božić, najpoznatiji hrvatski alpinist, putnik, putopisac, privukao je najveći interes publike koja je ispunila trg Ivana Pavla II kako bi čula njegovu priču.  Pričao je  o osvajanjima vrhova na svim kontinentima, o radu u HGSS-u, ali i o tome što za njega turizam jest, a što nije...

Željan Rakela je prethodne godine publici pričao o svom „krstarenju“ svijetom na BMW motoru, a ove se godine vratio na festival kako bi održao predavanje o overland putovanju s terencom kroz 12 zemalja Europe i Azije na putu do „Vrata pakla“. 

Poznata uzrečica kaže da „cilj putovanja nije mjesto, već promjena pogleda na svijet“. Posebno je ta uzrečica primjenjiva u situacijama kada se radi o putovanjima znanstvenika. Goran Šafarek je jedan od njih, a na festivalu je ispričao što je sve otkrio tijekom znanstvenih istraživanja u egzotičnim zemalja poput Madagaskara, Andamana, Šri Lanke, Ekvadora, Venezuele...

Ništa manje egzotične destinacije obišao je i Juraj Novak koji je održao predavanje o putovanju transmongolskom željeznicom, te povratku kući preko Indije, Iraka i Bliskog Istoka. Mario Šoletić festivalskoj je publici predstavio nešto za većinu novo i drugačije. On, naime, najčešće putuje zbog igre, točnije zbog geocachinga.  Ova globalna hi-tech potraga za skrivenim blagom, veliki broj igrača diljem svijeta motivira da isti, igrajući se, proputuju.

Jurica Galić je po prvi put gostovao na festivalu, a ispričao je duhovitu priču o proputovanju Balkanom. Red komedije, red tragikomedije, tako bi se ukratko moglo predstaviti njegovo predavanje pod nazivom „Mitovi Balkana“. Jurica putuje da bi fotografirao, a Matej Perkov osvaja vrhove kako bi istražio i pomaknuo vlastite granice. Njegovo predavanje pod nazivom “Onda romantica 2014″, bilo je jedna potpuno drugačija priča o usponu na Monte Rosu i Mont Blanc.

Vlastite, ali i granice već slavne jedrilice HIR3 istražit će i vjerujemo i pomaknuti i Saša Fegić i njegova posada. Jedrilicu s kojom je Mladen Šutej oplovio svijet, Saša je spasio od propadanja i zaborava i novom plovidbom planira joj vratiti staru slavu.

U okviru četvrtog izdanja festivala, održana je po drugi put dodjela nagrade „Dijana Klarić“. Nagrađeni u pet kategorija su izrazili veliko zadovoljstvo što im je pripala čast osvojiti statuu, a organizator je i ove godine bio iznimno zadovoljan brojem prijava na natječaj za nagradu, te vjeruje da će taj broj iz godine u godinu rasti!


 

 

NEWSLETTER:


Možete otkazati pretplatu u bilo kojem trenutku klikom na vezu u podnožju naših poruka e-pošte. Za informacije o našim pravilima o privatnosti kliknite ovdje.

Mi koristimo Mailchimp kao našu marketinšku platformu. Klikom dolje za pretplatu potvrđujete da će se vaši podaci prenijeti na Mailchimp na obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti Mailchimpa ovdje.

Naša agencija članica je Udruge hrvatskih putničkih agencija


NAŠI PARTNERI: