ZATVORI

Svijet na dlanu!

Uz newsletter Hrvatskog kluba putnika prvi otkrijte novosti o povoljnim putovanjima!

Jednostavno upišite svoju e-mail adresu, a čaroliju prepustite nama!

Pridružite nam se, putujmo zajedno!


Croatian Travel Festival 2017.

 

Croatian Travel Festival 2017.

 

Croatian Travel Festival ove godine doživio je svoje šesto izdanje i to je bio razlog za veliko zadovoljstvo organizatora, Hrvatskog kluba putnika. Od  25. do 28. svibnja Šibenik je ponovo bio mjesto okupljanja zaljubljenika u putovanja. Festival koji donosi samo lijepe priče i ove godine je brojnoj publici omogućio da uživo posluša predavanja poznatih putnika i putopisaca te da pogleda brojne galerije predivnih fotografija i  nasmije se simpatičnim video materijalima.


U svom šestom izdanju Croatian Travel Festival je publiku, ali i goste, putnike i putopisce, iznenadio  s dva noviteta. Po prvi put sve su se prezentacije i razgovori s putnicima mogle pratiti uživo putem live streaminga na FB stranici Hrvatski klub putnika, što je u virtualnu publiku privuklo tisuće novih lica koja su festivalska događanja pratila udobno smještena u svojim domovima.  

Druga novost su projekcije filmova. Film Hrvoja Ivančića i Gorana Šafareka pod nazivom „Sirija na prekretnici rata“, prikazan je na trgu Ivana Pavla II, dok je dokumentarac Marka Kovača pod nazivom „Milijun koraka do mora“, prikazan u klubu Azimut. 

Na festivalu koji je otvoren predavanjem Antonie Viljac i Anite Živković o usponu na Mont Blanc i Triglav, a nastavio se predavanjem Marice Mihaljević i Stipe Božića koji su ispričali priču o planinarenju kakvo je bilo nekad uspoređujući tehnike i opremu s onom kakvom se koriste danas, poseban interes izazvalo je još jedno „ledeno“ predavanje. Najpoznatiji i najtrofejniji hrvatski skijaš, Ivica Kostelić, bio je po prvi put gost festivala na kojem je ispričao priču o uspješnom prelasku traverze Grenlanda, a dotaknuo se i budućih planova za pomicanje vlastitih granica u sebi najdražem prirodnom okruženju -  na snijegu i ledu. 

Publiku koja se rashladila gledajući sjajne ledom uokvirene fotografije, potrudio se ugrijati Vedran Buble koji ih je poveo u vruću i opasnu Kolumbiju, dok je njegov imenjak, Vedran Bađun, drugi dan festivala otvorio također vrućom temom – pričom o svom boravku i iskustvu podučavanja rendžera u afričkoj savani. 

Drugi dan festivala, šibenskoj, ali i online publici, predstavili su se i Ivan Đogić koji je fasciniran Iranom, odlučio tom zemljom tijekom 75 dana pješačiti i autostopirati i na taj način ju što detaljnije upoznati te Riana Petanjek koja je pak, željela detaljnije upoznati i istražiti američki Route 66 i to vožnjom na motoru. Fascinacija američkim prirodnim ljepotama, motivirala ju je i da se na neko vrijeme preseli u SAD pa je publici donijela i crtice iz svakodnevnog života u dva velika grada – San Franciscu i New Yorku. 

Povratnici na festival, Ivona Bačelić Grgić i Putoholičari“-  Iva Mihalic Krčmar i Branko Krčmar,svojim su zanimljivim pričama s putovanja počastili publiku trećeg dana festivala. Ivona je publici priuštila turu po glavnim gradovima Baltika, a potom su ju Putoholičari“, putem sjajnih foto i video uradaka provozali  kroz Južnoafričku Republiku, Namibiju, Bocvanu i Zambiju. Istog je dana svoju priču o  Africi i volonterskom radu u sirotištu u Tanzaniji kao članica udruge „Kolajna ljubavi“, publici ispričala Đina Jakir, a bonus je bila i njena priča o brojnim couchsurfing iskustvima diljem Balkana koju je uspješno pretvorila i u serijal koji se prikazivao na televiziji. 

U popodnevnom dijelu programa trećeg dana festivala sudjelovali su Nikola Horvat, prvi Hrvat koji je „prevalio“ Pacific Crest Trail, jednu od najatraktivnijih, ali i najzahtjevnijih planinarskih staza na svijetu te najpoznatiji hrvatski „lovac“ – Krešimir Sučević Međeral, koji je umjesto u stolici kviza „Potjera“, ovom prilikom zauzeo svoje mjesto u stolici smještenoj na pozornici CTF-a i ispričao priču o svom putovanju „do kraja svijeta“, koje je trajalo 10 i pol mjeseci i tijekom kojeg je stekao mnoga iskustva i znanja koja mu koriste i u „kvizaškoj karijeri“. 

Ashley Colburn, američka producentica i turistička novinarka, koja se kada je 2009. godine, prvi put posjetila Hrvatsku u nju i zaljubila,  prva je strana gošća na festivalu. Svojom je simpatičnošću i pričom o tome kako je ljubav prema putovanjima pretvorila u svoj „posao iz snova“, oduševila publiku, a mnoge možda i motivirala da krenu prema realizaciji vlastitih ciljeva, vezanih za posao, putovanja,  život... 

Zadnji je dan festivala otvorio još jedan povratnik, Matej Perkov koji je publiku „popeo“ na bijele divove Balkana, ističući kroz cijelo predavanje važnost očuvanja prirodne i kulturne baštine, ali i unapređenja odnosa sa susjednim državama.  Saša Pjanić svojim je fantastičnim fotografijama publiku u klubu Azimut, odveo u stanje „zena“, kojeg je i sam otkrivao putujući Tajlandom, Vijetnamom, Kambodžom... Istočne destinacije, na svoj je način u prethodnom izdanju festivala predstavio još jedan sjajan fotograf – Jurica Galić Juka, koji je pak, ovom prigodom, otišao na potpuno drugi kraj svijeta, u potragu za ostavštinom Asteka i Maja koja ga je inspirirala i za snimanje filma, čiji je trailer predstavio na festivalu. I dok jedni istražuju život u nekim prošlim svjetovima, drugi su otišli istražiti kako izgleda život na drugom kraju svijeta. Vitomir Maričić ispričao je priču o Novom Zelandu na koji se s partnericom preselio na 10 mjeseci, a na putu do tamo i nazad, uzeli su si još dva mjeseca kako bi istražili i brojne druge okolne destinacije. Na tom se putovanju nisu, baš kao ni ostali putnici na različitim destinacijama koje su posjetili, našli u nekim posebno opasnim situacijama, ali za svaki slučaj, stalni gost festivala, veliki dramaturg i još veći putnik – Jasen Boko, održao je predavanje na temu opasnosti koje vrebaju na putnike, posebno u tzv. „zemljama visokog rizika“.  Namjera predavanja nije bila ikoga plašiti, stoga je pripremljeno u šaljivom  tonu, ali mu je cilj - motivirati publiku da se za putovanje na svaku destinaciju dobro pripremi te poštuje „pravila igre“ na terenu, ostvaren.  U okviru festivala, četvrti put zaredom dodijeljene su i nagrade „Dijana Klarić“ u pet kategorija.

Organizator festivala Hrvatski klub putnika po završetku njegova šestog izdanja, izrazio je zadovoljstvo zbog velikog odaziva publike na predavanja, ali i na popratna festivalska događanja -  koncert sjajne kantautorice Sare Renar u klubu Azimut  te veliki koncert  grupe SARS na tvrđavi sv. Mihovila.  Ubrzo kreću pripreme za novo, sedmo izdanje festivala, koje će zasigurno u Šibenik privući brojne nove putnike i one koji uživaju u pričama, fotografijama i video materijalima s njihovih putovanja.  


 

 

NEWSLETTER:


Možete otkazati pretplatu u bilo kojem trenutku klikom na vezu u podnožju naših poruka e-pošte. Za informacije o našim pravilima o privatnosti kliknite ovdje.

Mi koristimo Mailchimp kao našu marketinšku platformu. Klikom dolje za pretplatu potvrđujete da će se vaši podaci prenijeti na Mailchimp na obradu. Saznajte više o postupcima privatnosti Mailchimpa ovdje.

Naša agencija članica je Udruge hrvatskih putničkih agencija


NAŠI PARTNERI: