ZATVORI

Svijet na dlanu!

Uz newsletter Hrvatskog kluba putnika prvi otkrijte novosti o povoljnim putovanjima!

Jednostavno upišite svoju e-mail adresu, a čaroliju prepustite nama!

Pridružite nam se, putujmo zajedno!


Croatian Travel Festival

 

Croatian Travel Festival

 

Croatian Travel Festival je projekt kojeg je Hrvatski klub putnika pokrenuo 2012. godine. Ideju organizatora da festival preraste u tradicionalno godišnje okupljanje najpoznatijih putopisaca i putnika podržali su sudionici, ali i publika. To najbolje potvrđuju fotografije i video materijali zabilježeni na do sada održanih pet izdanja festivala.


Putopisci i putnici iz različitih dijelova Hrvatske, ali i okolnih zemalja, već su se nakon prvog izdanja festivala sami javljali sa željom da na sljedećem održe neko od zanimljivih predavanja na koja se publika svake godine odaziva u sve većem broju. Za Hrvatski klub putnika taj obostrani interes je najbolja potvrda uspješne festivalske formule koja uključuje i edukaciju kroz predavanja i radionice i zabavu.

Prvi Croatian Travel Festival ugostio je poznatog novinara i gastro putnika Domagoja Jakopovića poznatijeg kao Ribafish,  „stare morske vukove“ – Nenada Vlahovića, Lea Lemešića i Držislava Markovinu, Hrvoja Ivančića te Juraja Bubala i Borisa Veličana koji su sudjelovali i u drugim izdanjima festivala s uvijek novim putopisnim pričama. Šibenskoj publici svoje su putopisne priče prenijeli i Dvina Meler, Nevena Rendeli, Siniša Glogoški, Kalman Žiha, Ankica Cicvarić te poznati putopisac i fotograf Davor Rostuhar. Najposjećenije predavanje bilo je ono koje je održao Goran Milić koji je bio prava zvijezda prvog izdanja festivala.

Najveći broj publike na drugom izdanju festivala, 2013. godine, očekivano je privuklo izlaganje najpoznatijeg hrvatskog alpinista i putnika – Stipe Božića. Zanimljivo predavanje o svojoj Otočnoj odiseji održali su i Marko Kovač te Šime Sušić. Šibenska putopjesnikinja Maja Klarić publici je čitala svoju poeziju, a Morana Jandrek i Vedran Bađun ispričali su svaki svoju priču o Kubi. Festival su i u drugom izdanju posjetili te svoja predavanja održali i Dvina Meler te Ribafish, ali i Juraj Bubalo i Jasen Boko kojima je zajednička fascinacija Indijom. S ljepotama Afrike, posebno Tanzanije, publiku je upoznao televizijski novinar Miro Aščić, a o humanitarnom djelovanju udruge Kolajna ljubavi koja je u Tanzaniji izgradila sirotište govorila je Majda Praiz.

O kilometrima prevaljenim biciklom publici je pričao Hrvoje Jurić koji se nakon prvog izdanja festivala zaputio na vožnju kroz 11 europskih zemalja. Tajne Bangladeša otkrio je Siniša Glogoški, a drugo izdanje festivala posjetio je i Petar Rikić koji je na prvom izdanju bio prisutan samo virtualno, jer je u vrijeme održavanja istraživao Amazonu koja ga je očarala baš kao što su Karibi očarali Rozetu Bogeljić.

Treći Croatian Travel Festival otvoren je putovanjem kroz Indiju. Mateja i Mate Skračić prenijeli su svoje dojmove o ovoj mističnoj destinaciji koja je posebno u srcu i Goranu Subašiću, šibenskom glazbeniku i putopiscu poznatijem kao Veliki Gogo. U fokusu predavanja Vedrana Vidaka bila je putopisna fotografija, na temu koje je foto klub Šibenik održao i radionicu. Na fotografskom zadatku u Zambiji je bio i Hrvoje Jurić koji je ponovo došao u Šibenik kako bi ispričao svoju priču o pedaliranju do Nordkappa.  Na trećem izdanju festivala ponovo su gostovali i Nenad Vlahović te Leo Lemešić i članovi njegove posade kako bi ispričali svaki svoju priču o plovidbi oko svijeta. Na svom BMW motoru svijetom „krstari“ Željan Rakela, koji je zanimljivo predavanje  o svojim putovanjima koje je prošao u etapama po kontinentima,održao na trećem, a onda i na četvrtom izdanju festivala.

Mislav Mironović ispričao je kako svijet upoznaje baveći se ekstremnim biciklizmom kao jedan od članova Red Bull tima. Uz njega po prvi put u Šibenik su stigli i predstavnici „Kluba putnika“, organizacije koja okuplja ljubitelje putovanja u Srbiji.

Na festival su se vratili i Jasen Boko kako bi predstavio svoju novu knjigu o  putovanju stopama Aleksandra Makedonskog te Boris Veličan koji je Šibeniku predstavio život Navajo Indijanaca u Arizoni i New Mexicu. Svoj književni prvijenac „1000 dana proljeća“ na festivalu je predstavio Tomislav Perko koji je na put oko svijeta krenuo bez novca, bez plana, ali s idejom da na putu provede 1000 dana.

Posebnost trećeg izdanja festivala je bila prva svečana dodjela nagrade „Dijana Klarić“ koja je dodijeljena u pet kategorija, a na natječaj je na zadovoljstvo organizatora, stiglo više od 150 prijava

Četvrti Croatian Travel Festival otvorili su poznati šibenski putnici – Veliki Gogo koji je publici približio svoju afričku avanturu, dok im je Maja Klarić, jedina hrvatska putopjesnikinja objasnila zašto joj je Južna Amerika bila inspiracija za nove pjesme. U Brazil je publiku poveo Kristijan Perković, Juraj Bubalo je predstavio svoju novu knjigu „Dodir Orijenta“, a Jasen Boko  predstavio je još jedno od lica Indije koje je otkrio sa suputnicom Nikolinom Uroda. Davor Rostuhar, jedan od najpoznatijih hrvatskih putopisaca, je održao predavanje kojim je publici približio život Butana o kojem piše u novoj knjizi „U zemlji zmaja“ koju je promovirao na festivalu.

Četvrto je izdanje festivala ugostilo i „Putoholičare“ koji su publici predstavili najjeftinije mogućnosti putovanja, a na koji se način na željenoj destinaciji može besplatno smjestiti moglo se čuti na prezentaciji platforme za razmjenu smještaja HomeExchange.com.

Pamela Konjevod, poznata po svom blogu „Skinny Chick Travelling“, festival je posjetila po prvi put kako bi pričala o svojim couchsurfing iskustvima, a drugi put u Šibenik je došao Petar Rikić kako bi nastavio svoju priču o Amazoni. Predavanje Stipe Božića je ponovo baš kao i na drugom izdanju festivala privuklo najveći interes publike koja je ispunila trg Ivana Pavla II. Goran Šafarek otkrio je kako putuju znanstvenici, a Mario Šoletić kako se putuje zbog igre pod nazivom - geocaching. Jurica Galić je ispričao duhovitu priču o proputovanju Balkanom, a svoju alpinističku priču ispričao je Matej Perkov. Predavanje o spašavanju slavne jedrilice HIR3 i planovima za oplovljavanje svijeta održao je Saša Fegić s posadom, a Juraj Novak je publiku s valova prebacio na tračnice transmongolske željeznice.

U okviru četvrtog izdanja festivala, po drugi put je održana dodjela Nagrade „Dijana Klarić“, a organizator vjeruje da će i u budućnosti imati težak posao, izabrati najbolje među velikim brojem prijavljenih na natječaj.

Otvorenje festivala svake je godine prigoda i da organizator Hrvatski klub putnika predstavi svoje različite projekte koji uključuju i ekspedicije i organizaciju putovanja za grupe na različite destinacije diljem svijeta, a često i razne humanitarne akcije. Sva izdanja Croatian Travel Festivala imala su i svoju humanitarnu notu, a novac koji je prikupljen prodajom ustupljenih fotografija, ili donacijom od prodanih putopisnih knjiga, uvijek je završio na pravim adresama.

Pripreme za organizaciju sedmog po redu Croatian Travel Festivala koji će donijeti novi, još bogatiji program, nove putnike i brojne nove putopisne priče, su u tijeku...


  O festivalu


  Croatian Travel Festival 2018.- Svi putevi vode u Šibenik


  Nagrada Dijana Klarić


  Natječaj za Nagradu Dijana Klarić


  Croatian Travel Festival 2017.


  Croatian Travel Festival 2016.


  Croatian Travel Festival 2015.


  Croatian Travel Festival 2014.


  Croatian Travel Festival 2013.


  Croatian Travel Festival 2012.


 

 

NEWSLETTER:


My Newsletter

NAŠI PARTNERI: