ZATVORI

Svijet na dlanu!

Uz newsletter Hrvatskog kluba putnika prvi otkrijte novosti o povoljnim putovanjima!

Jednostavno upišite svoju e-mail adresu, a čaroliju prepustite nama!

Pridružite nam se, putujmo zajedno!


 

Kuba & Meksiko

 

Malo je zemalja u svijetu s tolikim prirodnim i društvenim kontrastima, zemalja s tako uzbudljivom poviješću, zemalja u kojima su ples i pjesma dio svakodnevice, ma kako ona surova bila. Malo je zemalja koje putnika mogu oduševiti onako kako to baš svaki put uspijeva Kubi i Meksiku. Meksiko je zemlja u kojoj se na bezbroj mjesta i načina susreću prošlost i sadašnjost. Kako je izgledala prošlost otkrivaju središta Chichen Itzu i Tulum, lokacije koje je naseljavao drevni narod Maya. A kako izgleda bogatstvo raznovrsnih sadržaja koje Mexico putnicima nudi danas, otkriva se na bijelim pješčanim plažama Cancuna, ali  i na raznim  izletima, poput onog na otok Isla Mujeres, gdje se nudi pravi omjer relaksacije i avanture. Živopisna Kuba je država koja je simbol za slobodu duha i volje, za borbu i revoluciju, za jednostavnost i uživanje u svakom trenutku života. To je recept njene magične privlačnosti zbog koje je turizam postao ono zbog, ali i od čega, Kuba živi. Pa iako je sve u državnom vlasništvu, razgledavanje znamenitosti Havane ili Cojimara, otkrivanje ljepota doline Vinales, plodnih polja okruženih planinama s bujnom tropskom vegetacijom, poljima na kojima se uzgaja duhan, ili kupanje na prekrasnim tropskim plažama, na sreću - nije nacionalizirano. Ono je dostupno svima pa i putnicima Hrvatskog kluba putnika.

ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija

1. dan (03.12.2023.) ZAGREB – ISTANBUL – HAVANA (Kuba)
Okupljanje u zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije polijetanja zrakoplova. Polijetanje zrakoplova na liniji za Istanbul  u 20:00h s predviđenim dolaskom u 00:15h. Nastavak putovanja prema Havani, predviđen polazak je u 02:10h s predviđenim dolaskom u 07.15h (sljedeći dan).

2. dan (04.12.2023.) HAVANA 
Dolazak u 07:15h. Transfer i smještaj po casama. Prvi dan programa krećemo opušteno, dan je slobodan, pa predlažemo zajednički odlazak odltimerima na plažu Santa Maria kako biste se odmorili od putovanja avionom (fakultativno). Uživamo u morskim plodovima, mojitu, suncu, moru... Vraćamo se u Havanu, kratki odmor nakon čega odlazimo na zajedničku večeru. Noćenje.

3. dan (05.12.2023.) HAVANA 
Nakon doručka odlazak u razgled grada. Tijekom razgleda se obilazi stari dio Havane, Plaza Vieja, Plaza de Armas, Capitolio, katedrala, palače, ulica Obispo. Nakon obilaska slobodno vrijeme. Navečer zajednički izlazak. Noćenje.

4. dan (06.12.2023.) HAVANA – Hemingway House + Cabrio oldtimer tura po Havani 
Nakon doručka odlazak na fakultativni posjet Hemingway Houseu, kući u kojoj je veliki nobelovac boravio dok je živio na Kubi. Kuća u čijem se dvorištu nalazi i njegov brod kojim je u selu Cojimar, sa svojim prijateljima Kubancima, išao u ribolov. Poslije njegovog samoubojstva, njegova je tadašnja žena poklonila kuću vladi Kube kako bi objekt postao muzej. Obilazak je u pratnji stručnog vodiča koji do detalja objašnjava povijest i strukturu kuće, kao i kulu koja je izgrađena tijekom Hemingwayevog boravka u kući s ciljem stvaranja što boljih uvjeta za pisanje. Kula ima predivan pogled na grad. U kući čak možete vidjeti i zatvorenu bocu vode Vichy koja je donesena iz Francuske. Povratak u Havanu i odlazak cabrio odltimerima na jednosatnu vožnju po Maleconu, Vedadu i ostatku Havane. Po povratku odlazimo u hotel Nacional na koktele i šetnjom po Maleconu se vraćamo u case. Slobodno vrijeme, noćenje.

5. dan  (07.12.2023.) HAVANA – Vinales 
Odlazak na fakultativne izlete s odltimerima, polazak je nakon doručka u 7 ujutro, a povratak u večernjim satima. Prvo zaustavljanje je na vidikovcu s kojeg puca pogled na cijelu dolinu i Mogote - specijalni oblik stijena iz kojih raste drveće i žbunje. Spuštamo se u selo Vinales gdje nas čeka stručni vodič koji će nas provesti kroz selo i pokazati okolicu. Prvo odlazimo u jednu od mnogobrojnih spilja, kratka šetnja i vožnja brodićem. Nakon toga oldtimerima odlazimo u restoran gdje će nam biti organiziran ručak. Odmorni, odlazimo u kuću jednog mještana koji će nas poslužiti kavom i pokazati kako se prave cigare koje ćete kasnije naravno moći zapaliti. Ukoliko vam se kava ili cigare svide, moći ćete  ih otkupiti od domaćina po povoljnim cijenama. Povratak u Havanu u večernjim satima, noćenje.

6. dan (08.12.2023.) HAVANA 
Slobodan dan za uživanje u Havani. Predlažemo obilazak tvrđave Morro y Cabaña ili turistički bus koji vas vodi do Miramara, izađite u “bogatašku četvrt Havane” gdje su prelijepe kolonijalne  vile koje su nacionalizirane i pretvorene u ambasade. Prošetajte se širokim avenijama i doživite duh Havane prije revolucije. Noćenje.

7. dan (09.12.2023.) HAVANA  – CANCUN – PLAYA DEL CARMEN (Meksiko)
Nakon doručka, slobodno vrijeme do transfera na aerodrom na let za Cancun. Polijetanje zrakoplova na liniju za Cancun predviđeno je u 16:10h s predviđenim dolaskom u 17:20h po lokalnom vremenu Transfer u hotel u Playa del Carmen. Slobodno vrijeme za obilazak grada i uživanje na plaži. Noćenje.

8. dan (10.12.2023.) PLAYA DEL CARMEN
Nakon doručka slobodno vrijeme za vlastiti program. Noćenje.

9. dan (11.12.2023.) PLAYA DEL CARMEN – Chichen Itza i Cenotes
Nakon doručka odlazak u posjetit ćemo Cenote i Chichen Itzu (fakultativno). Prilkom posjeta cenotama koja su nekada služila Mayama kao rezervoari pitke vode te su za njih bile svete, postoji mogućnost da se u njima i okupate. Sljedeća stanica bit će Chichen Itza. Kada stignete u Chichen Itzu, ući ćete u veliki majanski grad, a prva stvar koju ćete vidjeti je piramida Chichen Itza nazvana El Castillo ili "Dvorac", koja je izgrađena u čast boga Kukulkana. Ovo ceremonijalno središte drevnih Maya i njihove kulture je dio UNESCO svjetske baštine te se smatra jednim od sedam novih svjetskih čuda. Nakon vođene ture, imat ćete slobodno vrijeme za samostalno razledavanje lokaliteta. Izlet uključuje razgled Hrama Kukulkan, Hrama ratnika, Trona crvenog jaguara te ostalih znamenitosti vjerojatno najznačajnijeg arheološkog nalazišta Yucatana. U sklopu izleta posjetit ćete i Valladolid, Yucatan, kolonijalni grad usred poluotoka Yucatan vrlo blizu Chichen Itze. Valladolid će vam prikazati tipičan način života Maja, mirne i opuštene ljude i lijepe male trgovine oko trga. Buffet ručak je predviđen u ponudi izleta. Povratak u hotel, slobodno vrijeme. Noćenje.

10. dan (12.12.2023.) PLAYA DEL CARMEN – Tulum i Coba
Nakon doručka odlazak na izlet do grada Maya na obalama Kariba (fakultativno). Ruševine ovog grada smještene su na obali Karipskog mora, odnosno na 12 m visokim stijenama duž istočne obale poluotoka Yucatan u današnjoj meksičkoj državi Quintana Roo. Tulum je bio jedan od posljednjih gradova koje su podigli i u njemu živjeli Maye. Na vrhuncu razvoja bio je između 13. i 15. stoljeća, a uspio je opstati čak 70 godina od početka španjolske kolonizacije Meksika. Ostatak dana provodimo na prelijepoj plaži koja se zasluženo zove - Rajska. Nakon toga , još jedan arheološki lokalitet, gdje ćete se moći popeti na mayansku piramidu Nohoch Mul. Na vrhu ćete svjedočiti fantastičnom pogledu na džunglu koja okružuje piramidu i moći ćete napraviti fantastične fotografije. Po povratku ćemo se zaustavljati u tri različita cenotea koja su nekad služila Mayama kao rezervoar pitke vode, a danas služe vama, radi kupanja i uživanja. Povratak u hotel, slobodno vrijeme. Noćenje.

11. dan (13.12.2023.) PLAYA DEL CARMEN – Isla Mujeres
Nakon doručka, slobodana dan za vlastiti program. Preporučamo zajednički odlazak na izlet (fakultativni) na otok Isla Mujeres gdje raznovrsni sadržaji nude pravi omjer relaksacije i avanture. U ponudi su snorkeling na jednom od najljepših koraljnih grebena, kayaking, kupanje na prekrasnim plažama, mogućnost najma bicikla i obilaska otoka. Povratak u hotel. Noćenje. 

12. dan (14.12.2023) PLAYA DEL CARMEN
Slobodan dan za uživanje na plaži i kupovinu suvenira. Moguće organizirati izlet do nekog od parkova prirode – Xcaret, Xel-Ha, Xplor, ili odlazak do Cancuna ili otoka Cozumel. Navečer zajednička večera. Noćenje.

13. dan (15.12.2023.) PLAYA DEL CARMEN  CANCUN –  ISTANBUL
Nakon doručka transfer na aerodrom u Cancunu na let za Istanbul sa očekivanim polaskom u 14:30h. Očekivani dolazak u Istanbul je u 10:35h (sljedeći dan).

14. dan (16.12. 2023.) ISTANBUL – ZAGREB
Nastavak putovanja prema Zagrebu. Let iz Istanbula u 19.00h i očekivani dolazak u Zagreb je u 19.05h.

 

 

ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija

Cijena organizacije putovanja uključuje:

 • pet noćenja u Havani u privatnom smještaju "Casa particular" s doručkom (1/2 u standardnoj dvokrevetnoj sobi)
 • šest noćenja u Playa del Carmen u hotelu 4* s doručkom (1/2 u standardnoj dvokrevetnoj sobi)
 • transfere po programu putovanja
 • uslugu voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • troškove organizacije i pripreme putovanja
 • jamčevinu
   

Cijena zrakoplovne karte uključuje:

 • zrakoplovnu kartu s uključenim pristojbama Zagreb - Havana (Turkish Airlines - aviokompanija, s presjedanjem u Istanbulu)
 • zrakoplovnu kartu s uključenim pristojbama Cancun - Zagreb (Turkish Airlines - aviokompanija, s presjedanjem u Istanbulu)
 • zrakoplovnu kartu s uključenim pristojbama Havana - Cancun (Aeromar- aviokompanija, direktan let)


Cijena organizacije putovanja ne uključuje:

 • izradu vize za Kubu (vizu izdaje Hrvatski klub putnika)
 • fakultativne izlete i razgledavanja s lokalnim vodičima (informativne cijene fakultativnih izleta niže u tekstu)
 • doplatu za 1/1 sobu 440 EUR / 3.315,18 kn
 • napojnice za lokalne vodiče (nije obvezno, po želji)
 • putno zdravstveno osiguranje i polica od otkaza putovanja (preporučamo)
 • dodatne usluge, obroke, izlete i sve što nije navedeno pod stavkom "cijena organizacije putovanja uključuje"
 • city tour Istanbula u organizaciji Turkish Airlinesa (besplatna)


Brigu o vizama prepustite našem VIZNOM CENTRU.


Važne napomene:

 • Ukoliko putnik želi osiguranje od otkaza putovanja dužan ga je ugovoriti s bilo kojom osiguravajućom kućom u roku od 72 sata nakon uplate prve rate ili cijelog iznosa putovanja (vremenski rok za ugovaranje police je postavljen od strane osiguravajućih kuća). Policu možete ugovoriti preko naše agencije prilikom prijave na putovanje.
 • Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) i ishođenje vize odgovoran je isključivo putnik.
 • Putovnica mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od ulaska u zemlje u koje se putuje i treba imati barem 3 potpuno čiste stranice u putovnici.
 • U slučaju nepotpunih, netočnih ili promijenjenih osobnih podataka putnik je dužan pravovremeno obavijestiti agenciju. U protivnom, ukoliko poslani podaci ne budu točni, putnik je sam odgovoran za sve dodatno nastale troškove.
 • Ukoliko za vrijeme putovanja dođe do gubitka ili krađe putnih isprava, putnik je dužan sam snositi trošak ishođenja novih dokumenata
 • Organizator ima obvezu pružiti odgovarajuću pomoć putniku u poteškoćama, a osobito u izvanrednim okolnostima, u smislu primjerenih informacija o zdravstvenim službama, lokalnim tijelima i konzularnoj pomoći. Ako je putnik poteškoću prouzročio namjerno ili nepažnjom, organizator može za pomoć u smislu primjerenih informacija o zdravstvenim službama, lokalnim tijelima i konzularnoj pomoći, ili pri uspostavljanju daljinske komunikacije i pri pronalaženju alternativnih putnih aranžmana naplatiti razumnu naknadu koja ne može biti viša od stvarnih troškova organizatora.
 • Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa
 • Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću
 • Hrvatski klub putnika nema obavezu spajati solo putnike/putnice u zajedničku sobu radi smanjenja troškova. Sve solo putnike/putnice pokušat ćemo spojiti s drugim solo putnikom/putnicom (po spolu i godinama), ukoliko ne bude moguće potrebno je nadoplatiti 1/1 sobu, i to najkasnije 45 dana prije polaska na putovanje. U slučaju da se od 45 dana prije putovanja do polaska na putovanje ipak prijavi solo putnik/putnica, Hrvatski klub putnika će u potpunosti vratiti uplaćeni novac za nadoplatu za jednokrevetnu sobu solo putniku/putnici koja je izvršila uplatu za navedeno. Za spajanje solo putnika/putnica potrebno je odobrenje oba solo putnika/putnice. Ukoliko drugi putnik/putnica odbije spajanje s drugim solo putnikom/putnicom, Hrvatski klub putnika nema obaveza prema drugom solo putniku/putnici, već putnik/putnica mora nadoplatiti 1/1 sobu.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtijeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 • Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i iznos pristojbe potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
 • Po pravilima Turkish Airlinesa za grupna putovanja nije moguće napraviti on line check in za let, već je check in moguć isključivo na šalteru na aerodromu. Hrvatski klub putnika uvijek dostavi Turkish Airlinesu popis putnika zajedno s informacijama tko putuje u paru te ukoliko ima posebnih zahtjeva oko obroka na letu. Hrvatski klub putnika nema ovlasti raditi raspored sjedenja u avionu, već je to isključivo u nadležnosti Turkish Airlinesa. Ukoliko dođe do situacije da parovi ne sjede zajedno onda je moguće zatražiti promjenu prilikom check-ina na aerodromu ili zamoliti stjuardesu u zrakoplovu. Naš voditelj će biti putnicima na raspolaganju, ali Hrvatski klub putnika se ograđuje i ne odgovara za greške zrakoplovne kompanije. Prigovor je moguće uputiti direktno Turkish Airlinesu.
 • Putnik može raskinuti ugovor u bilo kojem trenutku prije početka paket-aranžmana uz plaćanje primjerene naknade za raskid ugovora ili, prema potrebi, standardnih naknada za raskid ugovora koje zahtijeva organizator.
 • Organizator može promijeniti redoslijed obilazaka i posjeta gradovima. Svi navedeni sadržaji bit će posjećeni u okviru razgleda, bez obzira na redoslijed sadržaja.
 • Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Hrvatski klub putnika d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja Hrvatskog kluba putnika.
 • Kategorizacija smještajnog kapaciteta odgovara lokalnoj službenoj lokalnoj kategorizaciji zemlje i može se razlikovati od europskih standarda.
 • U slučaju promjene tečaja većeg od 1.5% u odnosu na kalkulirani tečaj, agencija zadržava pravo promjene cijene (cijene su formirane prema prodajnom tečaju eura Privredne banke Zagreb d.d. na dan 27.02.2023.).
 • Promjena imena putnika nije moguća bez odobrenja zrakoplovne kompanije uz naknadu koja se propisuje.
 • Rok u kojem će putnik biti obaviješten o otkazivanju putovanja ako za putovanje nije prijavljen dovoljan broj putnika je 20 dana prije početka putovanja.
 • Molimo da se o sigurnosti putovanja informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na web stranici: mvep.hr
 • Za ovo putovanje vrijede sljedeći Opći uvjeti putovanja.
 • Minimalan broj putnika: 14


Dodatne napomene vezane za putovanje:

 • Za državljane Republike Hrvatske viza za Kubu je potrebna, za ishođenje vize odgovoran je isključivo putnik (vizu izdaje Hrvatski klub putnika).
 • Za državljane Republike Hrvatske viza za Meksiko nije potrebna.
 • Lokalni vodiči su na engleskom jeziku!
 • Zdravstveno osiguranje je obavezno za ulazak u Kubu!
 • Postoji mogućnost nadoplate noćenja u hotelu umjesto u casi particular. Prosječna cijena za noćenje u hotelu 3-4 zvjezdice je 250 eura (imajte na umu da kategorizacija nije po europskim standardima).
 • Sve case se nalaze u samom centru grada.
 • *Casa particular je oblik privatnog smještaja na Kubi, u apartmanima domaćina. Svaka casa ima dvije privatne sobe koje dijele (privatnu) kupaonicu. Domaćini vam spremaju doručak te su na raspolaganju po potrebi (pranje rublja i slično). Ukoliko želite doživjeti autentičnu Kubu, onda je ovo putovanje upravo za vas.
 • Osoba na trećem ležaju: nije moguće
 • Case nemaju wifi.
 • Sobe u hotelu u Mexicu su dvokrevetne s odvojenim ili bračnim krevetima.
 • Osoba na trećem ležaju: na upit
 • Hotel u Meksiku ima besplatan wifi.
 • Primjetna je razlika u standardu, običajima, usluzi i prijevoznim sredstvima .
 • Službeni check in u svim casama i hotelima je u 14:00h, a check out u 12:00h (ukoliko popunjenost omogući check in će biti ranije od službeno predviđenog).
 • Limit za prtljagu na letovima zrakoplovne kompanije Turkish Airlines je 23kg + 7kg za ručnu prtljagu (dimenzija 55 x 40 x 23 cm)
 • Za letove Zagreb - Istanbul - Zagreb, aviokompanija Turkish Airlines koristi ovaj tip zrakoplova Airbus Airbus A320
 • Za letove Istanbul - Havana - Istanbul, aviokompanija Turkish Airlines koristi ovaj tip zrakoplova Airbus A330-200


Smještaj na putovanju:

 • U Havani noćimo u privatnom smještaju "Casa particular". Gosti na raspolaganju imaju uslugu pranja rublja, fen, ručnike.
 • U Playa del Carmen noćimo u HM Playa del Carmen 4*, gosti na raspolaganju imaju bazen, restoran, bar, uslugu pranja rublja, fen, sef u sobi.


Informativne cijene fakultativnih izleta po osobi:

 • Fakultativni izlet u dolinu Vinales - 90,00 eura (uključeno u cijenu: prijevoz, ulaznica, koktel dobrodošlice, vožnja čamcem, ručak i lokalni vodič)
 • Fakultativni razgled Hemingwayeve kuće + cabrio odltimer tura po Havani - 55,00 eura (uključeno u cijenu: prijevoz oldtimerom s vozačem, ulaznica i obilazak muzeja uz kustosa)
 • Fakultativni izlet u Tulum i Coba - 80,00 eura (uključeno u cijenu: prijevoz, ulaznice i lokalni vodič)
 • Fakultativni izlet u Chichen Itzu & Cenotes - 90,00 eura (uključeno u cijenu: prijevoz, ulaznica, lokalni vodič, buffet ručak, posjet Cenotesu i posjet gradu Valladolidu)

*Informativne cijene izleta, moguće promjene ukoliko dođe do povećanja cijena od strane lokalne agencije

 

 

ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija

KUBA

Službeno ime: Republika Kuba
Glavni grad: Havana
Službeni jezik: španjolski
Vremenska razlika: -6 sati u odnosu na Hrvatsku
Novac: Kuba ima dvije službene valute: 1. konvertibilni kubanski pezos, omjer cca 1,06 CUC = 1 EUR. Ova se valuta upotrebljava prvenstveno u poslovanju s turistima i kao sredstvo plaćanja u svim dostupnim trgovinama. Kao napomena može poslužiti da se američki dolar može mijenjati u mjenjačnicama, no plaća se 20 posto provizije, pa se stoga ne isplati nositi tu valutu. 2. domaći kubanski pezos, upotrebljavaju Kubanci. Prilikom odlaska s Kube, promijenite sve preostale pezose jer ih izvan Kube nije moguće promijeniti. Kreditne kartice se prihvaćaju, ali ne sve (ne prihvaćaju Diners ili kreditne kartice koje su izdale američke banke. Zbog skuplje provizije (oko 20 posto) prilikom mijenjanja dolara, preporuča se da sa sobom ponesete eure. Najzanimljivija papirnata novčanica svim turistima je od 3 nacionalna pezzosa jer je na njoj lik Che Guevare pa tako možete sresti na ulici dosta ljudi koji vam pokušavaju tu novčanicu prodati za nekoliko cuc-a.
Napon struje: 110 V potreban adapter (američki tip utičnice).
Cijepljenje: nije obavezno, ali svakako je dobro konzultirati se sa HZZO-m prije putovanja. Sve dodatne informacije o bolestima i prethodnoj zaštiti možete dobiti u Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, telefon: 01 46 96 125, http://www.stampar.hr/hr
Klima: tropska.
Odjeća i obuća: lagana i većinom casual odjeća. Zimi je za večernje sate korisno imati pamučnu ili vunenu vestu (laganiju jaknu, šuškavac može biti koristan zbog tropskih pljuskova). Kape su preporučljive kao zaštita od izuzetno jakog sunca.
Kupovina: osim poznatih kubanskih cigara i izvrsnog ruma postoji puno drugih dobrih stvari koje možete kupiti na Kubi (zlatan i srebrni nakit, ručno izrađeni predmeti od lokalnih materijala drva, slame, papira mache, morskih školjki, sjemena, terakote i stakla).
Kubanski simboli:
- nacionalna ptica: Tocororo (Priotelus temnurus) – ptica koja ima boje (plava, bijela i crvena) kao na kubanskoj zastavi
- nacionalno drvo: Kraljevska palma – nalazi se posvuda po otoku
- nacionalni cvijet: bijeli leptir
- specijalni endemski Jasmin koji su upotrebljavale kubanske žene tijekom rata kako bi poslale poruku na ratište. Simbolizira čistoću, pobunu i nezavisnost.

Hrana i piće: U tradicionalnoj kubanskoj kuhinji grah i riža zastupljeniji su od kruha, a najčešća jela su na bazi mesa. Iako je Kuba otok, riba i plodovi mora zastupljeniji su i dostupni samo u vrhunskim restoranima. U kubanskoj se kuhinji mogu vidjeti različiti utjecaji.

Radno vrijeme: normalno radno vrijeme na Kubi je od ponedjeljka do petka 08:30 – 17:30 sati (banke, uredi, privatne tvrtke, državne institucije). Radno vrijeme prodavaonica i trgovina za kupovinu je od ponedjeljka do petka 09:00 – 18:00 i nedjeljom od 09:00 – 13:00 sati.

Viza: potrebna. Kako je Hrvatski klub putnika ovlašteni zastupnik za izdavanje kubanskih turističkih viza, možete preko nas jednostavno i lako dobiti vizu. Cijena vize za naše putnike iznosi 40,00 EUR + poštarina. Dokumenti potrebni za izdavanje vize: skenirani primjerak putovnice koja vrijedi minimalno 6 mjeseci od datuma putovanja. Za ishođenje vize odgovoran je isključivo putnik. Prije putovanja potrebno je popuniti online obrazac sa sljedećeg linka: https://dviajeros.mitrans.gob.cu/inicio. S popunjavanjem obrasca može se krenuti najranije 72h prije putovanja te ga je potrebno imati kod sebe prilikom ulaska i izlaska iz Kube.

Noćni život Havane
Kad se jednom odlučite prepustiti noćnom životu Kube, na izbor su vam brojni klubovi koje treba uzeti u obzir. Popularan način zabave su kabarei, koje možete pronaći po cijelom gradu, a najpoznatiji su klubovi Copa Room u ulici Paseo, Patio de la Casa 18 između Avenija 5 i 7, te Cabaret Nacional, smješten na uglu ulica San Rafael i Paseo de Martí. Mnogo je prilika za ples i zabavu u Havani. U većini se klubova zabava zahukta iza 22 sata, a traje cijele noći. Na izbor su vam salsa, house, techno, kao i drugi popularni ritmovi. U klubu Tropicana dočekat će vas plesna glazba i mnoštvo muških i ženskih plesača. Živu glazbu u večernjim satima nudi Azotea de Dulce Maria, kao i Café Taberna. Disco Habana Club je najpopularniji disko-klub u Havani, a ponedjeljkom i utorkom otvoren je i Club Ipanema. Za noć ispunjenu džezom brine se Jazz Café, u kojem nastupaju mnogi talentirani izvođači. Café Paris radi 24 sata na dan i uvijek je ispunjen mnoštvom ljudi koji se dobro zabavljaju, neovisno o tome koje je doba dana. La Chorrero je bar smješten na samom oceanu, a nudi predstave ženskih plesačica.

Muzeji u Havani
Zanimaju li vas muzeji, navratite do Museo de la Ciudad (Gradski muzej) koji sadrži artefakte i umjetnička djela iz kolonijalnog razdoblja, a uživati možete i u njegovim otvorenim dvorištima. Galerija Carmen Montilla Tinoco sadrži djela umjetnika Latinske Amerike, te suvremenih kubanskih umjetnika. Galerija Mariano nudi uvid u impresivnu kolekciju rukotvorina karipskih i latinoameričkih umjetnika, a sve su popraćene objašnjenjima društvenih značajki. U Muzeju glazbe možete upoznati Afričko-kubansku glazbenu tradiciju i ritmove, kao i brojne instrumente, od kojih neki potječu još iz 19. stoljeća. Muzej Nacional del Deporte vezan je uz Panameričke igre i izlaže razne medalje, trofeje, sportsku odjeću i opremu, te fotografije. Galerija Villena nudi umjetnička djela i kubanskih i stranih suvremenih umjetnika, a na mnogim se izložbama možete ne samo diviti, već i kupiti pojedino umjetničko djelo. Poželite li posjetiti Kubu tada vam preporučujemo da se odlučite za neki od aranžmana turističke agencije Hrvatski klub putnika koja u svojoj bogatoj ponudi nudi i nekoliko aranžmana za Kubu.


MEKSIKO:

Službeno ime: Sjedinjene Meksičke Države.
Glavni grad: Ciudad de Mexico
Službeni jezik: španjolski.
Vremenska razlika: -6/-7 u odnosu na Hrvatsku.
Novčana jedinica: meksički peso (MXN).
Napon struje: 127V, adapter je potreban.
Viza: nije potrebna.
Cijepljenje: nije obavezno, ali svakako je dobro konzultirati se sa HZZO-m prije putovanja. Sve dodatne informacije o bolestima i prethodnoj zaštiti možete dobiti u Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, telefon: 01 46 96 125, http://www.stampar.hr/hr
Klima: tropska, pustinjska. Dvije temperaturne zone prevladavaju na području Meksika: sezona suša od kasnog studenog do ranog lipnja, što je i najveća turistička sezona, i kišna sezona od lipnja do studenog kada su učestale kiše i to uglavnom u poslijepodnevnim satima.
Hrana i piće: preporučuje se voda u bocama. Poznato izvorno piće - tekila. Izbjegavajte jela i pića koja su možda pripravljena od nepasteriziranog mlijeka. Jedite samo dobro termički obrađenu ribu i meso, najbolje vruće serviranu.
Odjeća: preporuča se lagana pamučna odjeća i udobna obuća, za boravak na plaži preporučuje se korištenje krema za sunčanje zbog jakog tropskog sunca te sredstva protiv komaraca.

 

Što ne zaboraviti?

 • kremu za sunčanje -  bolje ponesite od kuće jer moguće da je nećete naći u lokalnim dućanima
 • sprej za komarce s DEET-om
 • od lijekova ponesite što mislite da bi vam moglo zatrebati – protiv bolova, eventualno probiotici za reguliranje probavnih problema. Voda na Kubi je čista i dobra za piće, ali savjetujemo da kupujete vodu. Voda je od 0.50 cuc do 2 cuc za 2 litra ili 1.9-2.0 cuc za 5L
 • transformator za struju i nastavke (dva paralelna plosnata). U nekim casama ima europskih utičnica sa strujom od 220V, ali uglavnom je struja 110V
 • za Kubu ponesite eure, a ne dolare! - od kartica provjereno radi VISA i potreban vam je pin code, ostale kartice nisu radile mada postoji opcija da i Mastercard radi
 • valuta za strance je Cuc, peso convertible 1eur = od 1.05 do 1.07 cuc, zavisi kako kada
 • mobilni telefon: slanje poruka iz roaminga je jeftinije nego kupovina kubanskih kartica za mobilni. Provjerite sa vašim operaterom koja je cijena poziva i sms poruka. - 1h interneta je od 2 cuc i ima gap u hotelima mada je brzina jako spora i često se dogodi da nema signala
 • odjeća: ponesite garderobu kratkih rukava
 • smještaj u Havani je u samom centru grada, u privatnim kućama koje se zovu Casas Particulares, koje se nalaze na par minuta od centralnih šetališta i zanimljivosti
 • u casama je moguće oprati odjeću osobno ili dati domaćinima a da vam operu, oni to naplaćuju, ovisno od količini koja se pere prilikom kupnje suvenira - cjenkajte se

*Sve detaljne informacije putnici će dobiti u završnom pismu na mail.


Putno osiguranje: nudimo vam mogućnost posredovanja u izradi police putnog zdravstvenog osiguranja. Cijena police osiguranja po osobi  iznosi 24,78 EUR s premijom zdravstvenog osiguranja na 40.000€ ili 27,86 EUR s premijom zdravstvenog osiguranja na 60.000€, dok cijena police osiguranja prtljage (iznos osiguranja 675,00 EUR/5.085,79 kn) iznosi 8,68 EUR. Policu osiguranja prtljage nije moguće ugovoriti bez police putnog zdravstvenog osiguranja. Ukoliko nositelj putovanja želi ugovoriti osiguranje od otkaza putovanja, isti je dužan u roku od 72 sata nakon uplate prve rate ili cijelog iznosa ugovoriti policu s bilo kojom osiguravajućom kućom (vremenski rok za ugovaranje police je postavljen od strane osiguravajućih kuća). Postoji mogućnost posredovanja agencije u izradi police osiguranja od otkaza turističkog putovanja.


ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija

Hrvatski klub putnika odobrava plaćanje do 3 rate bez kreditnih kartica i provizija (putem transakcijskog računa), s tim da uplate moraju biti u kontinuitetu (razmak od 30 dana). Ukoliko se prijava izvrši najkasnije 3 mjeseca prije putovanja, moguće je plaćanje putem transakcijskog računa na najviše 2 rate s tim da zadnja rata treba biti uplaćena 30 dana prije početka putovanja, a ukoliko se prijava izvrši najkasnije 2 mjeseca prije putovanja, moguće je samo jednokratno plaćanje putem transakcijskog računa.

U slučaju da Hrvatski klub putnika zbog nedovoljnog broja prijavljenih putnika otkaže putovanje (minimalan broj putnika za siguran polazak je 14), ne vrši povrat iznosa naknade banke za kartično plaćanje (provizija za kartično plaćanje i PDV na kamate).


ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija


 

 

Loyalty Club: 2 boda
Status: Grupa je popunjena
Rok prijave: 15.09.2023
Trajanje: 14 dana
Polazak: 03.12.2023
Povratak: 16.12.2023
Grad polaska: Zagreb
Voditelj: Laura Rogina
Vrsta putovanja: Grupno putovanje
Veličina grupe: do 26 osoba
Šifra putovanja: KM-1-2023
Cijena organizacije putovanja: 850,00 € / osobi
Cijena zrakoplovne karte: 1.145,00 € / osobi

1.995,00 € / osobi

Prijava na ovo putovanje vlasnicima Loyalty Club kartice donosi 2 boda na kartici
Cijena zrakoplovne karte može se mijenjati ovisno o promjeni takse i tečaja do datuma izdavanja karte.