ZATVORI

Svijet na dlanu!

Uz newsletter Hrvatskog kluba putnika prvi otkrijte novosti o povoljnim putovanjima!

Jednostavno upišite svoju e-mail adresu, a čaroliju prepustite nama!

Pridružite nam se, putujmo zajedno!


Jeepovima kroz Makedoniju, Grčku & Albaniju s Jasenom Bokom

 

Jeepovima kroz Makedoniju, Grčku & Albaniju s Jasenom Bokom

 

Balkan se, sasvim nepravedno, određuje brojnim negativnim konotacijama kao „loše mjesto“ Europe. Poznat je kroz povijest po podjelama i krvavim ratovima, ali rijetko ćete pronaći i onu drugu, pozitivnu stranu, činjenicu da je Balkan zapravo kolijevka nastanka najstarije svjetske kulture koja je prije 7.000 godina bila jedinstvena po svojoj miroljubivosti, dominaciji žena i ženskih božanstava. A onda su u valovima stigli naši preci, Indoeuropljani, pastoralni, ratoborni  nomadi iz Pontsko-kaspijskih stepa koji su donijeli nasilje, patrijarhalni sustav i uništili staru, miroljubivu kulturu. Balkan je i kolijevka europske civilizacije kakvu danas poznajemo, antička Grčka stvorila je kulturu koja i danas dominira Europom, a koju određuju demokracija i snažna umjetnost. Balkan je danas područje brojnih spomenika kulture iz gotovo svih razdoblja civilizacije, mjesto spektakularne prirode i vrhunske gastronomije, koji je u svijetu putovanja nepravedno zapostavljen pa je puno razloga zbog kojih ga, upravo kroz ovu pažljivo posloženu turu koja uključuje i njegove skrivene dijelove, vrijedi istražiti. 

Vozeći se džipovima kroz prekrasne predjele, gdje rijetko zalaze turisti, istražit ćemo brojne UNESCO-ve spomenike, ali i one manje poznate, od predantičkih i antičkih kompleksa, preko stećaka,  srednjovjekovnih spomenika, pa do kulturnih spomenika Otomanskog carstva. I naravno, otkrit ćemo i one manje pozitivne strane Balkana, utjecaje komunističke diktature Envera Hodže u Albaniji. Tomu treba dodati i brojne Nacionalne i zaštićene parkove prirode kroz koje ćemo proći, skrivene ljepote još neotkrivene od masovnog turizma i vrhunsku gastronomsku ponudu, sve ono što ovu turu čini izuzetno uzbudljivim događajem upoznavanja s Balkanom kakav niste poznavali. 

Put započinje u srcu Balkana, Skoplju, u koji putnici stižu zrakoplovom, a nakon što razgledamo taj grad čudesni spoj starih građevina i suvremene kič kulture nastavljamo za Ohrid i njegove prirodne i kuturne spomenike, da bismo ušli u  Grčku, i stigli do Meteora, još jedne UNESCO-ve senzaciije, srednjovjekovnih samostana „obješenih“ na prirodne litice. Po ulasku u Grčku otkrit ćemo vam odličan skriveni ribarski restoran u selu kojeg nema na mapama ovog slabo posjećenog dijela inače turističke Grčke i u kojima se jelo bira ravno iz ribarske mreže. Na krajnjem jugu Albanije istražit ćemo ostatke, kažu, najljepšeg antičkog grada Butrinta, da bismo preko Sarande nastavili najslabije posjećenom prirodnom ljepotom Balkana, albanskom obalom i preko Ilirske i antičke grčke prijestolnice Vlore i Nacionalnog parka Llogara stigli do senzacionalnog srednjovjekovnog gradića Berata, još jednog UNESCO-vog lokaliteta. Nastavljamo preko mediteranskog Drača, u kojem ćemo posjetiti najveći antički amfiteatar na Balkanu, do nekadašnje komunističke utvrde Tirane, danas kaotičnog tranzicijskog grada. Slijedi ulazak brdskim cestama u planine Prokletije, kako bismo se malim trajektom prevezli preko Komanskog jezera i stigli do Skadra, gdje nas čeka ilirska utvrda Rozafa na Skadarskom jezeru. I konačno, posljednjeg dana, preko slavnih stećaka u Radimlju kod Stolca i mistične utvrde Mogorjelo u Čapljini stižemo na krajnju destinaciju - Šibenik

Put će nas voditi ponekad neasfaltiranim cestama – za koje i te kako koriste džipovi - i dijelovima Balkana u kojima se ništa nije promijenilo stoljećima, prelazit ćemo rijeke skelama kakve ne postoje nigdje u Europi, voziti se trajektom duboko u Prokletijama, ali i okusiti gastronomske specijalitete kojima ovaj dio svijeta obiluje, a koji su ostaci i kombinacija brojnih kultura koje su vladale Balkanom, a iza kojih su ostali spomenici, način života i izuzetna hrana. Kad se svemu tome dodaju nedirnute prirodne ljepote i činjenica da nas na ovu balkansku avanturu vodi Jasen Boko koji je Balkan često istraživao i o njemu puno pisao, nesumnjivo se radi o prvorazrednom iskustvu na kojem ćete upoznati dio europske kulture za koji, možda, niste ni znali da postoji.  

 

Avanturu vodi naš iskusni putnik i voditelj putovanja Jasen Boko

 

ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija, ID kod: HR-AB-22-110054569

1.dan (23.09.2022.) ZAGREB – SKOPJE (Makedonija)
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova za Skoplje. Predviđeni polazak zrakoplova u 14.00 sati, predviđeni dolazak u Skoplje u 15.15 sati. Po slijetanju vodiitelj putovanja vas dočekuje u Skoplju. Transfer iz zračne luke, smještaj u hotelu. Skoplje, Balkan intravenozno, kako ga je definirao jedan makedonski pisac. Fakultativno predvečernje razgledanje grada. Srce starog grada su slavni bazar i stari most, spomenik Aleksandru velikom, ali i nova spomenička arhitektura, balkanski vrhunac kiča. Noćenje u hotelu.


2.dan (24.09.2022.)  SKOPJE (Makedonija)
Slobodana dan za uživanje u razgledavanju Skopja. Noćenje u hotelu.


3.dan (25.09.2022.) SKOPJE  – OHRID (Makedonija) 
Nakon doručka polazak za Ohrid. Smještaj u hotelu. Fakultativni obilazak grada Ohrida, jednog od najstarijih urbanih naselja u Europi kojeg zbog svoje duhovne vrijednosti zovu i balkanskim Jeruzalemom. Neće vam drugo trebati da shvatite zašto je područje Ohridskog jezera, sa svojom bogatom prirodnom i kulturnom baštinom, pod Zaštitom UNESCO-a.
Upoznavanje sa starim gradom, crkvom sv Sofije i ljepotom umjetnosti ikona. Poznati ohridski biseri mamac su za turiste, kupovinu preporučujemo samo onima koji poznaju razliku između pravih ohridskih bisera i – bižuterije, ohridske ili ne. Noćenje u hotelu.


4.dan (26.09.2022.) OHRID – METEORA (Grčka) 
Nakon doručka nastavak putovanja prema Grčkoj, uz obalu Ohrida. Usput ćemo, a prije ulaska u Grčku, posjetiti jedan od najslavnijih i najljepših samostana kojega je na samom kraju 9. stoljeća osnovao sam sveti Naum Ohridski Čudotvorac te samostansku crkvu izvorno posvećenu arkanđelima  Mihaelu i Gabrijelu. Danas je poznat kao samostan sv. Nauma.  Nastavak putovanja prema grčkim Meteorima. Dolazak u Kalambaku, predvečer, smještaj u hotelu. Slobodna večer. Noćenje u hotelu.
 

5.dan (27.09.2022.) KALAMBAKA –  BUTRINT – SARANDE (Albanija) 
Nakon doručka fakultativno razgledanje kompleksa Meteora, spektakularne kombinacije kulture i prirode pod zaštitom UNESCO-a, samostana u srednjem vijeku izgrađenih na vrhovima strmih stijena. Od nekadašnja 24 samostana danas ih je u funkciji još šest. Nekad se do njih dolazilo isključivo „ručnim“ liftom, uz liticu, danas je dolazak do njih ipak jednostavniji. Posjetit ćemo više samostana i obići cijelo područje čudesne ljepote. Nastavak putovanja prema Albaniji. Od Grčke ćemo se oprostiti fakultativnim ručkom u tipičnom, ali neturističkom grčkom restoranu u malom selu uz more s ribljim specijalitetima, koje biramo praktično iz mreže. Ulazak u Albaniju. Prastarom skelom prebacit ćemo se zajedno s džipovima preko rijeke do Butrinta, jednog od najljepših arheoloških lokaliteta na Mediteranu. Fakultativno razgledanje Butrinta, još jedne albanske atrakcije na UNESCO-vom popisu. Na prekrasnoj poziciji između jezera i mora, a preko puta grčkog Krfa, naseljenoj tisućama godina od ranih ilirskih kultura do Grka i Rimljana, mijenjale su se civilizacije, ostavivši iza sebe dojmljive spomenike. Dan završavamo dolaskom u Sarande. Smještaj u hotelu. Slobodna večer. Noćenje u hotelu. 


6.dan (28.09.2022.) SARANDE – VLORE – BERAT (Albanija)
Nakon doručka krećemo prema Beratu prateći albansku obalu, po mnogima najljepši dio nedodirnutog Mediterana. Je li zaista tako uvjerit ćemo se današnjom vožnjom koja nas vodi kroz Nacionalni park Llogara, gdje se cesta penje preko prijevoja višeg od 1.000 metara, da bismo se opet spustili na more i stigli do, neki kažu, najljepše albanske plaže Orikum, na kojoj će se oni najhrabriji možda i okupati. Nastavak puta do Vlore, grada na Otrantu kojeg su osnovali još grčki kolonisti na ilirskoj obali. Kratki obilazak grada iskoristit ćemo kako bismo razgledali njegovu glavnu atrakciju: džamiju  Muradie iz 1537., djelo Mimara Sinana, slavnog arhitekta, koji je izgradio niz najvažnijih spomenika Osmanlijskog carstva, a među njima i čuvenu Sulejmanovu džamiju u Istanbulu. Bio je toliko slavan da ćete često čuti kako je pomogao kreirati Taj Mahal. Pohvale li vam se tom pričom lokalci, nemojte im reći da je Sinan umro 4 desetljeća prije nego je Šahu Džahanu mogulskom vladaru Indije i na pamet palo graditi Taj Mahal! Dolazak u Berat, smještaj u hotelu. Fakultativno razgledanje Berata, mjesta posebne čarolije i arhaične arhitekture kojom je zaslužio ulazak na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. Posjeta Kalaju, kvartu koji je „urastao“ u nekadašnji dvorac. Noćenje u hotelu.


7.dan (29.09.2022.) BERAT – DRAČ – TIRANA (Albanija) 
Nakon doručka polazak za Tiranu s kratkim zadržavanjem u Draču, mediteranskom gradu zanimljive povijesti u u kojem ćemo razgledati ostatke amfiteatra izgrađenog za cara Trajana, koji je, s kapacitetom od 20.000 gledatelja, bio najveće takvo zdanje na Balkanu. Ili tako barem Albanci tvrde. Dolazak u Tiranu, smještaj u hotelu. Fakultativno razgledanje grada u kojem se miješaju utjecaji ideologija i carstva koji su albanskom prijestolnicom dominirali: otomanskog, talijanskog i komunističkog. Počinjemo s tiranskom „špicom“ Skenderbegovim trgom na kojem je pobunjeni narod, umoran od diktature Envera Hodže, 1991.  uklonio njegov desetmetarski kip, a s njim i najbrutalniju europsku diktaturu. Na trgu ćemo osim svakodnevnog života vidjeti i poznatu džamiju Ethem bega koja je među rijetkima preživjela komunističko uništavanje religijskih spomenika. Posjet Albaniji, čiji je diktator bio opsjednut gradnjom bunkera (u Albaniji ih je bilo 173.000, a mnoge ćemo vidjeti putujući ovom zemljom) ne bi bio potpun da ne posjetimo i jedan od najpoznatijih. U samom središtu grada, na mjestu golemog podzemnog bunkera/nuklearnog skloništa za „vođe revolucije“ danas je muzej Bunk'Art, fascinantna uspomena na diktatorske opsesije, ali i žrtve takvog sustava. Noćenje u hotelu.
 

8.dan (30.09.2022.) TIRANA – FIERZA – PLOVIDBA JEZEROM KOMANI – SKADAR
Rani polazak iz Tirane nakon doručka i vožnja kroz ruralnu, „pravu“ i sasvim neturističku Albaniju i fascinantne krajobraze do Fierza, sela duboko u albanskim Prokletijama odakle kreće mali trajekt preko jezera Koman. Trosatna vožnja malim trajektom kroz Nacionalni park i jednu od najljepših klisura Europe do malog pristaništa Komani. Odatle nastavljamo cestom do Skadarskog jezera, a u Skadar stižemo u kasno poslijepodne. Smještaj u hotelu. Zalaz sunca dočekat ćemo na tvrđavi Rozafa, mitskom mjestu bogatom legendama, jednog od posljednjih uporišta Ilira pred osvajanjima Rimskog Carstva, s koje se pruža pogled na cijelo Skadarsko jezero. Noćenje u hotelu.
 

9.dan (01.10.2022.) SKADAR – ŠIBENIK 
Nakon doručka i kratkog razgledanja okolice Skadarskog jezera preko Podgorice i Nikšića krećemo za Šibenik. Putujući prema završetku naše balkanske avanture zastat ćemo kako bismo razgledali znamenite stećke u Radimlji kod Stolca te obići utvrdu Mogorjelo u Čapljini, jedinstveni spomenik kulture iz rimskog doba, neobične sličnosti s Dioklecijanovom palačom. Dolazak u Šibenik u večernjim satima.
 

 

ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija, ID kod: HR-AB-22-110054569

Cijena organizacije putovanja uključuje:

 • vožnju sa džipom tijekom cijelog putovanja (1/6 u Nissan Terranu)
 • troškove cestarine, goriva, trajekta i osiguranja za vozilo
 • dva noćenja u Skopju u hotelu Ibis Skopje City Center 4* s doručkom (1/2 u dvokrevetnoj sobi) 
 • jedno noćenje u Ohridu u Hotel Belvedere 4* s doručkom (1/2 u dvokrevetnoj sobi)
 • jedno noćenje u Kalambaki u Famissi hotel 3* s doručkom (1/2 u dvokrevetnoj sobi)
 • jedno noćenje u Sarandeu u Hotel Saranda Palace 4* s doručkom (1/2 u dvokrevetnoj sobi) 
 • jedno noćenje u Beratu u Hotel Orestiada 4* s doručkom (1/2 u dvokrevetnoj sobi)
 • jedno noćenje u Tirani u Areela Boutique Hotel 4* s doručkom (1/2 u dvokrevetnoj sobi)
 • jedno noćenje u Skadru u Petit Hotela Elita 4* s doručkom (1/2 u dvokrevetnoj sobi) 
 • transfere po programu putovanja
 • uslugu voditelja putovanja/vozač na hrvatskom jeziku
 • troškove organizacije, amortizacije i pripreme putovanja 
 • jamčevinu

 

Cijena putovanja ne uključuje:

 • zrakoplovnu kartu s uključenim pristojbama Zagreb - Skopje (možete kupiti sami ili preko naše partner agencije Nomago)
 • fakultativne izlete i razgledavanja s lokalnim vodičima na engleskom jeziku
 • doplatu za 1/1 sobu 1.450,00 kn
 • napojnice za lokalne vodiče (nisu obvezne, po želji)
 • putno zdravstveno osiguranje i polica od otkaza putovanja (preporučamo)
 • dodatne usluge, obroke, ulaznice, izlete i sve što nije navedeno pod stavkom "cijena organizacije putovanja uključuje"

 

Važne napomene:

 • Ukoliko putnik želi osiguranje od otkaza putovanja dužan ga je ugovoriti s bilo kojom osiguravajućom kućom u roku od 72 sata nakon uplate prve rate ili cijelog iznosa putovanja (vremenski rok za ugovaranje police je postavljen od strane osiguravajućih kuća). Policu možete ugovoriti preko naše agencije prilikom prijave na putovanje.
 • Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) i ishođenje vize odgovoran je isključivo putnik.
 • ​Putovnica mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od ulaska u zemlje u koje se putuje.
 • U slučaju nepotpunih, netočnih ili promjenjenih osobnih podataka putnik je dužan pravovremeno obavijestiti agenciju. U protivnom, ukoliko poslani podaci ne budu točni, putnik je sam odgovoran za sve dodatno nastale troškove.
 • Ukoliko za vrijeme putovanja dođe do gubitka ili krađe putnih isprava, putnik je dužan sam snositi trošak ishođenja novih dokumenata.
 • Organizator ima obvezu pružiti odgovarajuću pomoć putniku u poteškoćama, a osobito u izvanrednim okolnostima, u smislu primjerenih informacija o zdravstvenim službama, lokalnim tijelima i konzularnoj pomoći. Ako je putnik poteškoću prouzročio namjerno ili nepažnjom, organizator može za pomoć u smislu primjerenih informacija o zdravstvenim službama, lokalnim tijelima i konzularnoj pomoći, ili pri uspostavljanju daljinske komunikacije i pri pronalaženju alternativnih putnih aranžmana naplatiti razumnu naknadu koja ne može biti viša od stvarnih troškova organizatora.
 • Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa
 • Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću
 • Hrvatski klub putnika nema obavezu spajati solo putnike/putnice u zajedničku sobu radi smanjenja troškova. Sve solo putnike/putnice pokušat ćemo spojiti s drugim solo putnikom/putnicom (po spolu i godinama), ukoliko ne bude moguće potrebno je nadoplatiti 1/1 sobu, i to najkasnije 45 dana prije polaska na putovanje. U slučaju da se od 45 dana prije putovanja do polaska na putovanje ipak prijavi solo putnik/putnica, Hrvatski klub putnika će u potpunosti vratiti uplaćeni novac za nadoplatu za jednokrevetnu sobu solo putniku/putnici koja je izvršila uplatu za navedeno. Za spajanje solo putnika/putnica potrebno je odobrenje oba solo putnika/putnice. Ukoliko drugi putnik/putnica odbije spajanje s drugim solo putnikom/putnicom, Hrvatski klub putnika nema obaveza prema drugom solo putniku/putnici, već putnik/putnica mora nadoplatiti 1/1 sobu.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtijeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
 • Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i iznos pristojbe potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
 • Putnik može raskinuti ugovor u bilo kojem trenutku prije početka paket-aranžmana uz plaćanje primjerene naknade za raskid ugovora ili, prema potrebi, standardnih naknada za raskid ugovora koje zahtijeva organizator.
 • Organizator može promijeniti redoslijed obilazaka i posjeta gradovima. Svi navedeni sadržaji bit će posjećeni u okviru razgleda, bez obzira na redoslijed sadržaja.
 • Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Hrvatski klub putnika d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja Hrvatskog kluba putnika.
 • Kategorizacija smještajnog kapaciteta odgovara lokalnoj službenoj lokalnoj kategorizaciji zemlje i može se razlikovati od europskih standarda. 
 • U slučaju promjene tečaja većeg od 1.5% u odnosu na kalkulirani tečaj, agencija zadržava pravo promjene cijene (cijene su formirane prema prodajnom tečaju eura Privredne banke Zagreb d.d. na dan 24.01.2022.).
 • Promjena imena putnika nije moguća bez odobrenja zrakoplovne kompanije uz naknadu koja se propisuje.
 • Rok u kojem će putnik biti obaviješten o otkazivanju putovanja ako za putovanje nije prijavljen dovoljan broj putnika je 20 dana prije početka putovanja.
 • Molimo da se o sigurnosti putovanja informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na web stranici: mvep.hr
 • Za ovo putovanje vrijede sljedeći Opći uvjeti putovanja.
 • Minimalan broj putnika: 8


Dodatne napomene vezane za putovanje:

 • Za državljane Republike Hrvatske viza za Crnu Goru, Albaniju, Grčku i Makedoniju nije potrebna
 • Za ulazak u Crnu Goru nije potrebna potvrda o cijepljenju niti PCR test
 • Za ulazak u Albaniju potrebna je ili potvrda o cijepljenju ili PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati) ili liječnička potvrda o oporavku od COVID 19 ne starija od 6 mjeseci prije dolaska
 • Za ulazak u Grčku potrebna je ili potvrda o cijepljenju ili PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 24 sati) ili liječnička potvrda o oporavku od COVID 19 ne starija od 6 mjeseci prije dolaska
 • Za ulazak u Sjevernu Makedoniju potrebna je ili potvrda o cijepljenju ili PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati) ili liječnička potvrda o oporavku od COVID 19 ne starija od 6 mjeseci prije dolaska
 • Sobe u svim hotelima su dvokrevetne s odvojenim ili bračnim krevetima.
 • Svi hoteli imaju besplatan wifi.
 • Osoba na trećem ležaju: na upit.
 • Primjetna je razlika u standardu, običajima, usluzi i prijevoznim sredstvima 
 • Moguć je drop off u Dugoplju (Split)ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija, ID kod: HR-AB-22-110054569

Nemojte zaboraviti: putovnicu, novac, kreditne kartice, zrakoplovnu kartu. To je ono bez čega se ne kreće na put! Svakako provjerite do kada vam vrijedi putovnica jer neke zemlje traže da mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od dana putovanja.
Vremenske prilike: Drugu polovinu travnja u mediteranskoj klimi odlikuju ugodni dani i toplo vrijeme. Ipak, ulazit ćemo i u brda pa je dobro imati odjeću i obuću za hladnije i kišno vrijeme. Najbolji je savjet: neposredno prije puta poslat ćemo vam vremensku prognozu za sljedećih sedam dana i procijenite što vam točno treba.
Obuća: ugodna, lagana, svakako i nešto udobno za hodanje, sigurno ćete dosta hodati, uglavnom po gradovima, i svakako, šešir za glavu, dobro štiti od jakog sunca.
Zdravstveni savjeti: Nema bitne razlike u hrani koju ćemo jesti putem od onoga što jedete kod kuće, dakle posebnih probavnih tegoba ne bi trebalo biti. Ipak, naš probavni sustav jednostavno nije naviknut na drugačije (ne nužno loše ili opasne) bakterije koje ćemo s hranom konzumirati. Najbolja preventiva za izbjegavanje ozbiljnih probavnih smetnji, posebno u Albaniji, jest izbjegavanje svega u čemu se koristi voda koja nije provjerena, tamo gdje sanitarni uvjeti nisu dobri. Savjet za moguće lakše probavne smetnje uvijek je aktivni ugljen, najjednostavniji, najjeftiniji i najefikasniji lijek za probavne tegobe, kupuje se bez recepta u svakoj
ljekarni,. Budući da na njemu nema velike zarade farmaceuti i liječnici ne trude se previše promovirati ga. Što se tiče zemalja kroz koje prolazimo nema potrebe za preventivnim cijepljenjem, ipak, postoje dva cjepiva koje je korisno imati svakom tko češće putuje.Tetanus – preventiva korisna posvuda, većina nas ga je dobivala više puta, ali vodite računa da je rok trajanja cjepiva u tijelu desetak godina. Prednost: možete se besplatno i vrlo jednostavno cijepiti kod svog liječnika opće prakse. Hepatitis A i B - Postoje različite varijante kako se daje, nekad ide u razmacima i više doza. Provjerite s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, no većina se slaže da ovo najkorisnije cjepivo, štiti od žutice koja se prenosi prljavim čašama i preko pribora za jelo. Za ovo putovanje cjepivo nije nužno, ali je korisno svakom tko češče putuje, a i u svakodnevnom životu. Naš sastav priručne ljekarne na putu obično je ovakav, možda vam pomogne u odluci što bi vam moglo zatrebati, ipak izbor je krajnje individualan, prilagodite ga svojim potrebama! Ono što koristi jest Autan (ili neki sličan sprej protiv komaraca i drugih insekata), tekućina za dezinfekciju ruku, antibiotska krema za sitne posjekotine, krema protiv alergijskih reakcija na koži (sinopen ili sl.), after-party aspirin (nikad se ne zna!) i aktivni ugljen za probavne smetnje. Svakako uključite kremu protiv sunca s jakim faktorom. I to je to! Eventualno možete dodati antibiotik ako ste skloni upalama.

VAŽNA NAPOMENA: Provjerite jesu li možda neki od lijekova koje koristite i koje namjeravate nositi na putu možda na listi zabranjenih lijekova. Obično se radi o jakim analgeticima ili nekim sličnim lijekovima koje neke zemlje zabranjuju, osim ako nemate recept. Stoga, provjerite svoje lijekove, pitajte svojega liječnika i za neke potencijalno zabranjene lijekove obavezno nosite recept koji dokazuje da vam ih je prepisano liječnik.
Potrebno je lijekove nositi u originalnom pakiranju! Minimalna je mogućnost da će nas kontrolirati na ulasku u različite zemlje, ali za svaki slučaj.
Korisni savjeti: Adapteri za struju ne trebaju, utičnice su kao naše!
Što spakirati i kako ćete to nositi, morat ćete odlučiti sami. Vodite računa i o ograničenjima na prtljagu u avionima (obično je ograničenje 23 kg). I najvažnije:
ostavite u vašoj prtljagi prostora za sve ono što ćete kupiti i nositi kući. Žensko odijevanje ne mora biti konzervativno, ali ne pretjerujte sa preotvorenim izdanjima. Poneka sveta mjesta, samostani koje ćemo obilaziti, zahtijevaju više pokrivene noge, ponekad i glavu, no ništa ekstremno.
Koliko novca vam treba za ovakvo putovanje? Nemoguće je na to pitanje dati odgovor. Računajte da će vam trebati više nego što ste računali, idemo u zanimljive zemlje, s dobrom hranom i brojnim suvenirima i sve ćete poželjeti probati! Što se novca tiče, bolje je nositi eure (u Grčkoj je euro službena valuta), a kreditne kartice funkcioniraju gotovo posvuda. Bankomati su česti i brojni! Novac i putovnicu držite na sigurnom, u džepu, „tobolcu“ oko pojasa ili u dobro spremljenom novčaniku. Nikad u vanjskim džepovima ili na vidljivom mjestu do kojeg je lako doći. Obavezno imajte fotokopiju ili dvije vaše putovnice, avio karte i kreditnih kartica, kao i telefonski broj vaše banke preko koje imate karticu gdje odmah možete prijaviti gubitak. To čuvajte na odvojenom mjestu od novca i putovnice.
Usput, pripremite se za avanturu života i nemojte se nepotrebno plašiti i strahovati. Bit će nam zabavno i uzbudljivo, u to ne sumnjamo!

Ako spadate u one koji su u vječnoj potrazi za novim izazovima i možete se opisati kao „ovisnik o adrenalinu“, onda je sudjelovanje u overland turi sa džipovima, idealan oblik putovanja za vas. Jer, iako i overlnad ture imaju svoj zacrtani plan i program rute putovanja od starta do cilja, ne postoji oblik putovanja na kojem je taj plan podložniji promjenama. Te promjene za članove overland ture nikada nisu problem. Doživljavaju ih kao izazov s kojim se mogu i znaju nositi.

Putno osiguranje: nudimo vam mogućnost posredovanja u izradi police putnog zdravstvenog osiguranja te osiguranja prtljage. Cijena police osiguranja po osobi iznosi 88,00 HRK s premijom zdravstvenog osiguranja na 30.000€ dok cijena police osiguranja prtljage (iznos osiguranja 5.000,00 kn) iznosi 18,80 HRK. Policu osiguranja prtljage nije moguće ugovoriti bez police putnog zdravstvenog osiguranja. Ukoliko nositelj putovanja želi ugovoriti osiguranje od otkaza turističkih putovanja, isti je dužan u roku od 72 sata nakon prve uplate ugovoriti policu s bilo kojom osiguravajućom kućom (vremenski rok za ugovaranje police je postavljen od strane osiguravajućih kuća). Postoji mogućnost posredovanja agencije u izradi police osiguranja od otkaza turističkog putovanja.

 

ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija, ID kod: HR-AB-22-110054569

Hrvatski klub putnika odobrava plaćanje do 3 rate bez kreditnih kartica i provizija (putem transakcijskog računa), s tim da uplate moraju biti u kontinuitetu (razmak od 30 dana). Ukoliko se prijava izvrši najkasnije 3 mjeseca prije putovanja, moguće je plaćanje putem transakcijskog računa na najviše 2 rate s tim da zadnja rata treba biti uplaćena 30 dana prije početka putovanja, a ukoliko se prijava izvrši najkasnije 2 mjeseca prije putovanja, moguće je samo jednokratno plaćanje putem transakcijskog računa.

 

Zrakoplovna karta plaća se partnerskoj agenciji "Nomago" koja je specijalizirana za prodaju avionskih karata. Plaćanje avionske karte uz gotovinsko i transakcijsko plaćanje, moguće je i na kartice:

Diners jednokratno 4 % skuplje + PDV na kamate,
Diners karticom od 2 do 6 rata, tada je 5 % skuplje + PDV na kamate,
                           od 7 do 12 rata, tada je 6 % skuplje + PDV na kamate.

Master jednokratno 3 % skuplje + PDV na kamate,
Master od ZGB 3 rata, tada je 6 % skuplje + PDV na kamate,
                           6 rata, tada je 7% skuplje + PDV na kamate,
                           9 rata, tada je 9 % skuplje + PDV na kamate,
                          12 rata, tada je 10 % skuplje + PDV na kamate.

American Express jednokratno 5% skuplje + PDV na kamate,
American Express od 2-6 rata, tada je 6% skuplje + PDV na kamate.

PBZ (Maestro,Visa ) jednokratno 3%, od 2-12 rata, tada je 7% skuplje + PDV na kamate.

Svim ostalim karticama jednokratno, tada je 5% skuplje + PDV na kamate.

 

ORGANIZATOR PUTOVANJA: Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija, ID kod: HR-AB-22-110054569


 

 

Loyalty Club: 1 bod
Status: Prijave u tijeku
Rok prijave: 15.08.2022
Trajanje: 9 dana
Polazak: 23.09.2022
Povratak: 01.10.2022
Grad polaska: Skopje
Voditelj: Jasen Boko
Vrsta putovanja: Avanturističko - grupno putovanje džipovima
Veličina grupe: 2 džipa, voditelj/vozač + do 5 osoba po džipu
Šifra putovanja: JEEP-2-2022
Ukupna cijena putovanja: 6.800,00 € / osobi

6.800,00 € / osobi

Prijava na ovo putovanje vlasnicima Loyalty Club kartice donosi 1 bod na kartici
Cijena zrakoplovne karte može se mijenjati ovisno o promjeni takse i tečaja do datuma izdavanja karte.