ZATVORI

Svijet na dlanu!

Uz newsletter Hrvatskog kluba putnika prvi otkrijte novosti o povoljnim putovanjima!

Jednostavno upišite svoju e-mail adresu, a čaroliju prepustite nama!

Pridružite nam se, putujmo zajedno!


Indijska avantura u društvu Jasena Boke

 

Indijska avantura u društvu Jasena Boke

 

Sigurno ste i vi nekad razmišljali o Indiji, gledali fotografije ili filmove i slušali čudesne priče onih koji su tamo putovali. E pa ovo je prilika da se i sami uputite u nju i to u društvu Jasena Boke, putnika kojem je Indija omiljena destinacija i koji će svoju fascinaciju njom rado podijeliti s vama, vodeći vas najljepšim dijelom potkontinenta, od veličanstvenih spomenika poput Taj Mahala, do kaotičnog uličnog života kojeg klasične turističke ture izbjegavaju.

Bezbroj puta čut ćete na ovom putu čarobne pozdravne riječi: Namaskar/Namaste, upoznat ćete magiju i shvatiti zašto su je engleski kolonijalisti zvali "biserom u britanskoj kruni". Od tijesnih ulica tradicionalnog starog Delhija u kojima buja život i najveće azijske tržnice začina, preko Jaipura, srca mističnog Rajasthana, do čije se tvrđave dolazi na slonovima i dalje do Puškara, grada mitskog statusa oko svetog jezera na rubu pustinje u koju ćemo ući na devama, doživjet ćete „napad na sva čula“, kako Boko definira Indiju.

Slijedi Chand Baori, najljepši od velikih srednjovjekovnih radžastanskih bunara, pa  grad duhova, napušteni Fatehpur Sikri, nekad veličanstvena mogulska prijestolnica, izgrađena čudesnom kombinacijom perzijskog, indijskog i islamskog arhitektonskog utjecaja. Nastavljamo do vjerojatno najdojmljivijeg svjetskog arhitektonskog spomenika ljubavi, Taj Mahala, a nakon toga čeka nas Lucknow, ona prava i ne-turistička Indija, da bi putovanje kulminiralo boravkom u Varanasiju, najsvetijem mjestu u Indiji, nezaboravnom gradu na svetoj rijeci Gangesu.

Upoznat ćete i indijska gastronomska čuda, sve one tikke, tandoori, chapati, naan, paratha, masala specijalitete u restoranima, ili egzotiku uličnih restorana, kebabe i chapatije, dal bhat i thali. Odreda stvari za koje uglavnom niste ni čuli, a za koje ćete tijekom ture postati specijalisti.
Buka velegrada, čudesni gradovi poput fatamorgana u pustinji, veličanstveni spomenici, gradski bazari, mirisi masala začina u zraku, i osjet indijske hrane na nepcima, ruke ukrašene kanom, probušeni nosevi mladih Indijki i šareni sariji, sve je to Indija, iskustvo koje nas mijenja -  na bolje.

Otkrijte i doživite čarobnu Indiju na ovom pustolovnom putovanju u društvu putnika koji je u njoj, putujući od Kašmira do Kanyakumarija, proveo više od godinu dana, a objavio je i knjigu o putovanju od izvora do ušća Gangesa, „Život i smrt na svetoj rijeci“. Jasen Boko koji na ovoj turi spaja klasične ljepote Indije i život ulice, bit će vaš vodič. Shvatit ćete, nakon što i sami upoznate čarobni potkontinent ovog iskustva Indije njegove riječi: „Indija je kompleksna simfonija, ponekad božanski savršena, a ponekad sasvim atonalna i nama nerazumljiva. Ova je zemlja, jednostavno, različita od svega što ste ikad upoznali i takvu je treba prihvatiti i zagrliti.“

Dva tjedna u Indiji za koju je točnije reći da je stanje duha nego država, promijenit će vaše iskustvo putovanja. Možda će vam ovo biti prvi posjet Indiji, ali postoji velika mogućnost da vam ne bude i posljednji. Jer, kako tvrdi Jasen Boko: u Indiju se ne odlazi - njoj se vraća!

ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija

1. dan (29.11.2023.) ZAGREB – VARŠAVA – NEW DELHI
Okupljanje u zračnoj luci Zagreb dva sata prije leta. Polijetanje zrakoplova na liniji za Varšavu u 12.05h s predviđenim dolaskom u Varšavu u 13.40h. Nastavak putovanja na let za Delhi u 16.10h  s predviđenim dolaskom u 05.00h (+1).

 
2. dan (30.11.2023.) NEW DELHI – City tour
Nakon prolaska carinskih formalnosti slijedi transfer i smještaj u hotelu u Paharganju, najzanimljivijem starom dijelu grada.
Delhi – indijska prijestolnica s više od 20 milijuna stanovnika i urbanom tradicijom starijom od tri milenija, bezbroj puta razaran i ponovno građen iz pepela. Legendarna prijestolnica Pandavas iz Mahabharate, Delhi je danas, zajedno s novim dijelom New Delhijem, multimilijunski grad koji nikad ne spava. Bio je središte brojnih kultura i carstava koji su se izmjenjivali u Indiji, a svaka od njih ostavila je gradu svoje spomenike. Delhi je danas kulturni biser, a njegov stari dio čine četvrti malih ulica, tijesno stisnutih dućana i bazara  koji su svojim mirisima, aromama i bojama stalan napad na osjetila: miris masala začina i indijskih štapića, aromatičnih ulja i  egzotičnih jela, miješa se s atraktivnim bojama sarija i dovikivanjem prodavača. Koliko god uličice bile uske, na njima nesmetano u isto vrijeme prometuju automobili, rikše, taksiji i pretrpani autobusi. Usred svega krave mirno, neuznemiravane automobilskim trubama, najglasnijima na svijetu, meditiraju nad svojim obrokom, bilo da su to odbačene novine, plastična vrećica, list kupusa ili jabuka sa štanda uličnog prodavača.

Nakon odmora u hotelu krećemo u upoznavanje starog dijela grada. Kako smo noć proveli na zrakoplovu nećemo pretjerati s razgledanjem već prvog dana, bit će to opušteno poslije podne. Nezaobilazna džamija Jama Masjid, jedna od najvećih u Indiji, djelo Shaha Jahana, istog vladara koji je stvorio Taj Mahal, izgrađena je sredinom 17. stoljeća i jedan je od najljepših primjera mogulske arhitekture. Nakon džamije upustit ćemo se u istraživanje starog Delhija biciklima-rikšama (fakultativno), jedinim prijevoznim sredstvom koje se može provući kroz uske ulice. Prošetat ćemo kroz mirise najpoznatije i najveće azijske ulične tržnice začina Khari Baoli. U prvi sumrak ulazimo u jedan od najvažnijih hramova Sikha Gurudwara Shri Bangla Sahib, u kojem ćemo se upoznati s osnovnim činjenicama o sikizmu, velikoj indijskoj vjeri. Hram je poznat po molitvi koja se izgovara neprekidno, lijepom umjetnom jezeru, ali i desecima tisuća besplatnih obroka koji se ovdje svakodnevno služe. Ako ste gladni – samo izvolite. Slijedi zasluženi odmor u hotelu. Noćenje.


3. dan (01.12.2023.)  NEW DELHI – City tour
Nakon doručka nastavljamo fakultativni razgled grada. Započinjemo posjetom biseru mogulske arhitekture Humayunovoj grobnici (UNESCO), pa idemo u New Delhi, novi dio grada kojega su projektirali Britanci 1931. godine. Zamišljen kao gradski vrt simetričnih ulica i širokih parkova, New Delhi mnoge podsjeća na Europu. Grobovi, mauzoleji, avenije, ljetne kućice i sjenovite aleje, sve je to ostatak britanske vizije Indije. Veliki bulevar Rajpath proteže se do India Gatea, živopisnog mjesta okupljanja Indijaca gdje ćemo svratiti, a čekaju vas, naravno,  kobre začarane sviranjem njihovog „gospodara“. Vidjet ćemo i Rashtrapati Bhavan, nekadašnju kraljevsku rezidenciju, a danas dom aktualne predsjednice Indije, Droupadi Murmu, te obići Connaught place, srce Novog Delhija. U kasno popodne, kad je najljepši, posjetit ćemo minaret Qutab izgrađen u 13. stoljeću, koji je sa svoja 72, 5 metra drugi najveći minaret u Indiji i zasluženo se nalazi na UNESCO-ovoj listi. Noćenje.


4. dan (02.12.2023.) NEW DELHI – JAIPUR (Rajasthan)
Nakon doručka slijedi vožnja autobusom do kraljevskog grada Jaipura, srca Rajasthana. Smještaj u hotelu. Rajasthan, zemlja suprotnosti. Čudesne doline i planine, jezera i pustinje, snažna kultura te krvava povijest u kojoj su maharadže često ratovali na suprotstavljenim stranama – za ili protiv mogulskih careva u Delhiju. Mnogobrojne palače danas su uglavnom prenamijenjene u hotele. Grad je 1727. osnovao maharadža Jai Singh II pomno planirajući njegov pravilni raspored, pa je Jaipur, kojeg, vidjet ćete zašto, zovu ružičasti grad, vjerojatno najljepši u Indiji. Šarenilo, raskoš,  neobični odjevni predmeti, prodavači svega i svačega, tetovaže od kane, vrućina i egzotika – sve je to Jaipur. Slobodno poslijepodne za laganu šetnju gradom. Tko želi može (fakultativno) s Bokom na večeru u tipični lokalni restoran s romskim glazbenicima i plesačicama. Ne zaboravite, Rajasthan je domovina Roma iz koje su se, kao vječni nomadi, raširili svijetom. Noćenje.

 
5. dan (03.12.2023.) JAIPUR (Rajasthan)
Nakon doručka krećemo na fakultativnu turu Jaipurom i okolicom. Nakon Palače vjetrova (Hawa Mahal) nastavljamo do Ambera, grada starijeg od Jaipura. Danas je to dvorac-palača smješten na visokoj stijeni koju ćemo svladati jašući na slonovima, jeepovima, ili pješice, ako vam slon nije omiljeno prijevozno sredstvo. Posjet kompleksu na vrhu i nezaobilaznoj Palači zrcala Shish Mahal. Turu nastavljamo obilaskom spektakularne Gradske palače, u kojoj i danas žive aktualni maharadža i njegova obitelj. U blizini palače nalazi se zvjezdarnica Jantar Mantar (UNESCO) gdje je Sawai Jai Singh II početkom 18. stoljeća izgradio čak 19 instrumenata za praćenje zvijezda, među kojima je i najveći na svijetu savršeno precizni sunčani sat, a svi oni i danas savršeno funkcioniraju. Predvečer nastavljamo do izuzetno fotogenične palače vjetrova Jal Mahal kako bismo svjedočili igri boja koja prati zalazak sunca. Oni zainteresirani za večernji shopping u Jaipuru mogu obilaziti atraktivne dućane starog dijela grada, drugi, skloniji ispiranju prašine u grlu pivom produžit će na hotelsku terasu s pogledom na Jaipur. Noćenje u hotelu.

 
6. dan (04.12.2023.) JAIPUR – PUSHKAR (Rajasthan)
Nakon doručka nastavljamo put autobusom za Pushkar, jedno od svetih mjesta na koje hodočasti svaki hindus i najstariji grad u Indiji, Pushkar je zaista posebno mjesto. Brojni indijski mitovi opisuju stvaranje svetog jezera oko kojeg je smješten ovaj neveliki grad: prema jednom Šiva je toliko plakao nakon gubitka voljene žene Sati da su se od njegovih suza stvorila dva jezera, jedno u Pushkaru, drugo u današnjem Pakistanu. Prema drugom mitu jezero je nastalo kad je Brahma ispustio lotosov cvijet, odatle i ime Pushkar, koje u sanskritu znači plavi lotosov cvijet. Smještaj u hotelu i kratki odmor. Nakon toga prošetat ćemo uskim ulicama i pridružiti se slavljenju Hindu bogova uz obale jezera koje je najintenzivnije za zalaska sunca. Alkohola, mesa i jaja u ovom svetom gradu (službeno) nema, ali su neki drugi opijati legalni i serviraju se uz jelo, kao desert. Kako su marihuana, hašiš i slične stvari u Hrvatskoj zabranjene, mi, naravno, nećemo pasti  u napast da uz večeru na terasi restorana s pogledom na jezero isprobamo slavni i osvježavajući marijuana lassi, (jogurt izmiješan s marihuanom) i tako se opustimo! Noćenje u hotelu.

 
7. dan (05.12.2023.) PUSHKAR (Rajasthan)
Nakon doručka prošetat ćemo uz jezero do Brahminog hrama, jednog od rijetkih i najvažnijih u Indiji. Oni skloni indijskoj duhovnosti mogu uz jezero obaviti puju, ritualnu molitvu, s nekim od brojnih gurua, od kojih su neki, navodno, pravi. Većina ih je sklona deranju turista pa je ovo samo za one spremne na cjenkanje, koji se znaju nositi sa sitnim prevarama.
Pushkar je idealan gradić za chillanje, kao stvoren za omiljenu (ne)aktivnost: opuštanje! Lutanje uskim uličicama u okolici svetog jezera u kojem se kupaju i mole hodočasnici izvanzemaljsko je iskustvo. Ako je duhovna Indija ono što vas zanima - na pravom ste mjestu. Ako su pak egzotika i bazari vaš interes, opet ste na pravom mjestu: glavna ulica Pushkara raskošni je bazar, idealan za individualnu kupovinu. Pogledate li bolje iza štandova ugledat ćete sigurno i nekog od posljednjih preostalih hipija koji su ovamo došli još krajem šezdesetih i zaboravili se vratiti.
Stotine hramova nude neograničenu mogućnost obilaska i uživanja u atmosferi i energiji fascinantnog grada. Većina hramova relativno je nedavno izgrađena, nakon što ih je temeljito uništio mogulski kralj Aurangzeb, isti onaj koji je utamničio svog oca, tvorca Taj Mahala. Dio dana vjerojatno ćete provesti uz jezero, promatrajući bogati hodočasnički život i svete ljude posvećene meditaciji.
U kasno poslijepodne slijedi fakultativna tura u pustinju na devama. Zalazak sunca u radžastanskoj pustinji vizualni je spektakl koji vrijedi doživjeti. Noćenje u hotelu.

 
8. dan (06.12.2023.) PUSHKAR – FATEHPUR SIKRI – AGRA
Nakon ranog doručka vožnja prema Agri. Na putu ćemo se zaustaviti uz još turistički slabo poznat srednjovjekovni bunar Chand Baori, fascinantno mjesto, jedan od najljepših i najdubljih bunara u Indiji. Uz njega su i ostaci starog hinduističkog hrama. Nastavljamo put prema gradu duhova, Fatehpur Sikriju, još jednom indijskom spomeniku koje se nalazi na popisu UNESCO-ve svjetske baštine. Ovo je prvi planski sagrađen grad mogulskih vladara u Indiji, ali je iz ne sasvim jasnog razloga vrlo brzo napušten i prepušten pustinji. Čudesnu arhitektonsku mješavinu indijske, perzijske i islamske arhitekture upoznat ćemo obilaskom najpoznatijih znamenitosti, Buland Darwaza, Akbarove palače, Panch Mahala i obližnje, još uvijek korištene, džamije. Nastavak putovanja prema Agri u koju stižemo uvečer. Smještaj u hotel. Noćenje.

 
9. dan (07.12.2023.) AGRA – TAJ MAHAL – LUCKNOW
U samu zoru, kad je najljepši, idemo na fakultativni izlet kako bismo vidjeli remek djelo i spomenik ljubavi, monumentalni Taj Mahal kojeg je dao sagraditi kralj Šah Jahan u čast svojoj ljubljenoj ženi Perzijanki Mumtaz Mahal. Gradnja je započela u 17. stoljeću i trebalo je 18 godina da se dovrši uz danonoćni rad preko 20.000 majstora i radnika. Grobnica-mauzolej starija od 350 godina izgrađena je u čast Jahanove supruge, koja je umrla rađajući četrnaesto dijete svom mužu koji joj je odlučio posvetiti ovaj spomenik ljubavi. I veličanstveni Taj Mahal danas se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine, a fotografije koje tog jutra slikate godinama će zauzimati počasno mjesto u vašim kolekcijama i krasiti vaše Facebook i Instagram profile. No, nije Agra samo Taj Mahal. Nakon kasnog doručka slijedi razgledanje impresivne Agra tvrđave i njezinih bogatih palača, još jednog mogulskog bisera na popisu UNESCO-a. Nastavljamo putovanje autobusom prema Lucknowu, najvećem gradu i prijestolnici indijske savezne države Uttar Pradesh. Dolazak u večernjim satima. Noćenje u hotelu.

 
10. dan (08.12.2023.) LUCKNOW
Lucknow je poznat kao multikulturalni grad umjetnosti i centar šijitske kulture, ali i središnje mjesto indijske pobune 1857. protiv britanskih okupatora. Nakon doručka poludnevno fakultativno razgledanje najznačajnijih spomenika grada, spektakularnih šijitiskih vjerskih građevina, Bara Imambara i Chota Imambara, kraljevskog hamama (Shahi Hamam) te grandioznih gradskih vrata Rumi Darwaza. Predvečernja šetnja arhitektonski zanimljivim starim gradom posvjedočit će o multikulturalnosti ovog grada. Kako u gradu nema turista, nije ni na jednoj popularnoj turističkoj ruti, ovo je prilika da vidite pravu Indiju. Neće vas gnjaviti prodavači suvenira, vlasnici dućana, a grad je poznat i kao gastronomska meka, pa je ovo idealna prilika da se upoznate s hranom u uličnim restoranima. Nakon večernjeg opuštanja uz čaj ili pivo na terasi hotela – noćenje u hotelu.


11. dan (09.12.2023.) LUCKNOW – VARANASI
Nakon kasnog doručka nastavljamo putovanje autobusom prema Varanasiju, dolazak u večernjim satima. Varanasi je sveti grad kojeg kao idealno mjesto smrti vidi svaki pravi hindus. Naime, posreći li vam se da umrete u Varanasiju rješavate se samsare, vječnog kruga ponovnog rađanja i mjesto u nekom ekvivalentu hinduskog raja osigurano vam je! Takav motiv tjera milijune ljudi na samrti baš u Varanasi pa su obale svetog Gangesa pune Indijaca koji sretni i u miru sa sobom očekuju smrt, a miris na lomačama spaljenih tijela onih koji su ovdje uspjeli umrijeti lebdi nad cijelim gradom. Noćenje u hotelu.

 
12. dan (10.12.2023.) VARANASI – City tour
Neposredno pred zoru odlazimo na Ganges (fakultativno) kako bismo najbolje osjetili svetu Indiju. Izlazak Sunca nad svetom rijekom, trenutak najjače duhovne aktivnosti na obali promatrat ćemo iz broda vozeći se rijekom.  Iako je to vrijeme kad tisuće hodočasnika obavljaju svoje jutarnje "pročišćavanje" osjećaj je zapanjujuće smirujući, a ritualno kupanje i molitva hodočasnika u svetoj rijeci nezaboravan su doživljaj. Fotografijama koje toga jutra snimite „davit“ ćete rodbinu i prijatelje godinama. Vraćamo se u hotel na kasni doručak i odmor, nakon čega ćemo posjetiti hram Majka Indije, u kojem Indijci izražavaju poštovanje svojoj zemlji, a koji je poznat po velikoj reljefnoj mapi na podu. Slijedi posjeta još jednom važnom hramu Durga Mandir, posvećenom božici Durgi koja simbolizira snagu, majčinstvo, ali i uništenje i ratove. Hram je mjesto okupljanja hodočasnika iz cijele Indije pa je ovo jedinstvena prilika da vidite način na koji Hindusi štuju svoje bogove. Oni zainteresirani za shopping mogu organizirano rikšama – koje su nam cijeli dan na raspolaganju - do tradicionalnog indijskog dućana, ostali mogu u hotel ili u šetnju gradom. Slobodno poslijepodne za samostalno razgledanje i upijanje doživljaja duhovne Indije, susreti sa svetim ljudima i onima koji se zbog turista takvim pretvaraju. Predvečer se vraćamo na obalu Gangesa kako bismo prisustvovali Ganga Aarti,  živopisnoj Hindu ceremoniji molitve za majku Gangu i zahvale bogovima. Nakon toga prošetat ćemo gatovima, do znamenitog Zlatnog hrama i dojmljivog Manikarnika gata, mjesta na kojem Hindusi spaljuju svoje mrtve. Oni koji žele doživjeti Ganges noću, Boko im (fakultativno) može dogovoriti da još jednom zaplove svetom rijekom kako bi vidjeli gatove Varanasija pod noćnom rasvjetom. Nakon svega, pod dubokim dojmom onoga što ste vidjeli otrgnite se od Gangesa i nađite put do hotela i zasluženog noćenja.


13. dan (11.12.2023.) VARANASI  
Slobodan dan u Varanasiju idealan za šetnju uz gatove, istraživanje brojnih hramova i uskih uličica, ili, jednostavno, promatranje života uz Ganges, koji je u ovom gradu intenzivniji nego bilo gdje. Ili možete istraživati brojne mogućnosti kupovine egzotičnih suvenira. Naravno, uvijek postoji i mogućnost chillanja u vrtu zanimljivog kolonijalnog hotela, u kojem smo smješteni. Noćenje u hotelu.


14. dan (12.12.2023.) VARANASI – DELHI
Nakon doručka napuštamo Varanasi i krećemo u zračnu luku. Ali, prije toga uvjerit će se kako Varanasi nije samo sveti hinduistički grad odlaskom u obližnji Sarnath, jedno od 4 najsvetija mjesta budizma. Tu je Buda po prvi put objavio svoje učenje nakon što je dosegnuo prosvjetljenje, a iako je od nekadašnje veličine ovog svetog mjesta nakon prolaska brojnih osvajača koji su napadali potkontinent malo ostalo, mjesto još uvijek odiše spokojem i bogato je budističkim stupama i hramovima. Oni zainteresirani za tibetanske suvenire ovdje će doći na svoje. Nakon posjeta Sarnathu produžujemo za zračnu luku odakle, insallah, polijećemo za Delhi u 15.20h s predviđenim dolaskom u 16.50h. Transfer do hotela. Slobodna večer u Delhiju. Noćenje.

 
15. dan (13.12.2023.) DELHI

Vaš posljednji dan u Indiji slobodan je za vlastiti program u Delhiju i nadoknadu svega onoga što ste propustili u ovom gradu prije desetak dana. Vrijeme da zapanjeni shvatite da ste do prije samo nekoliko dana - a prije iskustva Indije - bili sasvim druga osoba, još neupućeni u čudo kojem ste svjedočili. Idealno vrijeme za ispijanje čaja u nekoj lokalnoj čajani, promatranje života koji žuri pored vas i sređivanje dojmova. Ili za ponovni posjet najpoznatijem bazaru začina u ovom dijelu svijeta do kojeg će vas Jasen Boko dovesti metroom. Indijskim! Ili pak za posljednju kupovinu indijskih suvenira. Ili za… Posljednji večernji/noćni sati u hotelu idealni su za ispijanje piva u restoranu na krovu i prepričavanje „lovačkih priča“ proživljenih posljednjih dana. Odmor u sobama do transfera u zračnu luku.


16. dan (14.12.2023.) DELHI – VARŠAVA – ZAGREB
U ranim jutarnjim satima transfer na aerodrom na let za  Varšavu s predviđenim polaskom u 07.00h i predviđenim dolaskom u Varšavu u 12.30h. Nastavak putovanja s predviđenim polaskom iz Varšave u 15.40h i predviđenim dolaskom u Zagreb u 17.20h po lokalnom vremenu. Nakon toga slijedi povratak u normalni život, dani maštanja i prisjećanja na putovanje. I početak planiranja novog putovanja u Indiju!


 
ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija

Cijena putovanja uključuje:

 • zrakoplovnu kartu s uključenim pristojbama Varanasi - Delhi (Vistara - aviokompanija, direktan let)
 • pet noćenja u Delhiju u hotelu 3* s doručkom (1/2 u standardnoj dvokrevetnoj sobi)
 • dva noćenja u Jaipuru u hotelu 4* s doručkom (1/2 u standardnoj dvokrevetnoj sobi)
 • dva noćenja u Pushkaru u hotelu 4* s doručkom (1/2 u standardnoj dvokrevetnoj sobi)
 • jedno noćenje u Agri u hotelu 4* s doručkom (1/2 u standardnoj dvokrevetnoj sobi)
 • dva noćenja u Lucknow u hotelu 4* s doručkom (1/2 u standardnoj dvokrevetnoj sobi)
 • tri noćenja u Varanasiju u hotelu 4* s doručkom (1/2 u standardnoj dvokrevetnoj sobi)
 • transfere po programu putovanja
 • uslugu voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • troškove organizacije i pripreme putovanja
 • jamčevinu


Cijena zrakoplovne karte uključuje:

 • ​povratnu zrakoplovnu kartu s uključenim pristojbama Zagreb - Delhi  (LOT Polish Airlines - aviokompanija, s presjedanjem u Varšavi)


Cijena ne uključuje:

 • izradu vize za Indiju (mogućnost ishođenja od strane agencije)
 • fakultativne izlete i razgledavanja s lokalnim vodičima na engleskom jeziku (informativne cijene fakultativnih izleta niže u tekstu)
 • doplatu za 1/1 sobu 450,00 EUR/3.390,53 kn
 • napojnice za lokalne vodiče na engleskom jeziku
 • putno zdravstveno osiguranje i polica od otkaza putovanja (preporučujemo)
 • dodatne usluge, obroke, izlete i sve što nije navedeno pod stavkom "cijena organizacije putovanja uključuje"


Važne napomene:

 • Ukoliko putnik želi osiguranje od otkaza putovanja dužan ga je ugovoriti s bilo kojom osiguravajućom kućom u roku od 72 sata nakon uplate prve rate ili cijelog iznosa putovanja (vremenski rok za ugovaranje police je postavljen od strane osiguravajućih kuća). Policu možete ugovoriti preko naše agencije prilikom prijave na putovanje.
 • Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) i ishođenje vize odgovoran je isključivo putnik.
 • Putovnica mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od ulaska u zemlje u koje se putuje.
 • U slučaju nepotpunih, netočnih ili promijenjenih osobnih podataka putnik je dužan pravovremeno obavijestiti agenciju. U protivnom, ukoliko poslani podaci ne budu točni, putnik je sam odgovoran za sve dodatno nastale troškove.
 • Ukoliko za vrijeme putovanja dođe do gubitka ili krađe putnih isprava, putnik je dužan sam snositi trošak ishođenja novih dokumenata.
 • Organizator ima obvezu pružiti odgovarajuću pomoć putniku u poteškoćama, a osobito u izvanrednim okolnostima, u smislu primjerenih informacija o zdravstvenim službama, lokalnim tijelima i konzularnoj pomoći. Ako je putnik poteškoću prouzročio namjerno ili nepažnjom, organizator može za pomoć u smislu primjerenih informacija o zdravstvenim službama, lokalnim tijelima i konzularnoj pomoći, ili pri uspostavljanju daljinske komunikacije i pri pronalaženju alternativnih putnih aranžmana naplatiti razumnu naknadu koja ne može biti viša od stvarnih troškova organizatora.
 • Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
 • Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.
 • Hrvatski klub putnika nema obavezu spajati solo putnike/putnice u zajedničku sobu radi smanjenja troškova. Sve solo putnike/putnice pokušat ćemo spojiti s drugim solo putnikom/putnicom (po spolu i godinama), ukoliko ne bude moguće potrebno je nadoplatiti 1/1 sobu, i to najkasnije 45 dana prije polaska na putovanje. U slučaju da se od 45 dana prije putovanja do polaska na putovanje ipak prijavi solo putnik/putnica, Hrvatski klub putnika će u potpunosti vratiti uplaćeni novac za nadoplatu za jednokrevetnu sobu solo putniku/putnici koja je izvršila uplatu za navedeno. Za spajanje solo putnika/putnica potrebno je odobrenje oba solo putnika/putnice. Ukoliko drugi putnik/putnica odbije spajanje s drugim solo putnikom/putnicom, Hrvatski klub putnika nema obaveza prema drugom solo putniku/putnici, već putnik/putnica mora nadoplatiti 1/1 sobu.
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtijeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti. Organizator ima pravo na promjenu hotele na putovanju ali da budu kategorizacije kako je navedeno u uvjetima i mora obavijestiti sve putnike o nastaloj promijeni najkasnije 48h prije putovanja.
 • Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i iznos pristojbe potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
 • Po pravilima LOT Polish Airlinesa za grupna putovanja nije moguće napraviti on line check in za let, već je check in moguć isključivo na šalteru na aerodromu. Hrvatski klub putnika uvijek dostavi LOT Polish Airlinesa popis putnika zajedno s informacijama tko putuje u paru te ukoliko ima posebnih zahtjeva oko obroka na letu. Hrvatski klub putnika nema ovlasti raditi raspored sjedenja u avionu, već je to isključivo u nadležnosti LOT Polish Airlinesa. Ukoliko dođe do situacije da parovi ne sjede zajedno onda je moguće zatražiti promjenu prilikom check-ina na aerodromu ili zamoliti stjuardesu u zrakoplovu. Naš voditelj će biti putnicima na raspolaganju, ali Hrvatski klub putnika se ograđuje i ne odgovara za greške zrakoplovne kompanije. Prigovor je moguće uputiti direktno LOT Polish Airlinesu.
 • Putnik može raskinuti ugovor u bilo kojem trenutku prije početka paket-aranžmana uz plaćanje primjerene naknade za raskid ugovora ili, prema potrebi, standardnih naknada za raskid ugovora koje zahtijeva organizator.
 • Organizator može promijeniti redoslijed obilazaka i posjeta gradovima. Svi navedeni sadržaji bit će posjećeni u okviru razgleda, bez obzira na redoslijed sadržaja.
 • Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju Hrvatski klub putnika d.o.o. te se primjenjuju uvjeti otkaza putovanja Hrvatskog kluba putnika.
 • Kategorizacija smještajnog kapaciteta odgovara lokalnoj službenoj lokalnoj kategorizaciji zemlje i može se razlikovati od europskih standarda.
 • U slučaju promjene tečaja većeg od 1.5% u odnosu na kalkulirani tečaj, agencija zadržava pravo promjene cijene (cijene su formirane prema prodajnom tečaju eura Privredne banke Zagreb d.d. na dan 25.01.2023.).
 • Promjena imena putnika nije moguća bez odobrenja zrakoplovne kompanije uz naknadu koja se propisuje.
 • Rok u kojem će putnik biti obaviješten o otkazivanju putovanja ako za putovanje nije prijavljen dovoljan broj putnika je 20 dana prije početka putovanja.
 • Molimo da se o sigurnosti putovanja informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na web stranici: mvep.hr
 • Za ovo putovanje vrijede sljedeći Opći uvjeti putovanja.
 • Minimalan broj putnika: 14


Dodatne napomene vezane za putovanje:

 • Za državljane Republike Hrvatske viza za Indiju je potrebna, za ishođenje vize odgovoran je isključivo putnik (mogućnost posredovanja agencije).
 • Lokalni vodiči su na engleskom jeziku!
 • Sobe u svim hotelima su standardne dvokrevetne s odvojenim ili bračnim krevetima.
 • Svi hoteli imaju besplatan wifi.
 • Osoba na trećem ležaju: na upit.
 • Primjetna je razlika u standardu, običajima, usluzi i prijevoznim sredstvima.
 • Postoji mogućnost nadoplate veće kategorizacije sobe u hotelima.
 • Službeni check in u svim hotelima je u 14:00h, a check out u 12:00h (ukoliko popunjenost hotela omogući check in će biti ranije od službeno predviđenog).
 • Limit za prtljagu na letovima zrakoplovne kompanije LOT Polish Airlines je 23kg + 8kg za ručnu prtljagu (dimenzija 55 x 40 x 20 cm). Limit za prtljagu na letu zrakoplovne kompanije IndiGo je 15kg + 7kg za ručnu prtljagu (dimenzija 55 x 35 x 25 cm).
 • Za letove Zagreb - Varšava - Zagreb, aviokompanija LOT Polish Airlines koristi ove tipove zrakoplova Embraer.
 • Za letove Varšava - Delhi - Varšava, aviokompanija LOT Polish Airlines koristi ovaj tip zrakoplova Boeing.
 • Za letove Varanasi - Delhi, aviokompanije Vistara koristi ove tipove zrakoplova Airbus Boeing 737-800 (twin-jet) / A320​.


Brigu o vizama prepustite našem VIZNOM CENTRU.


Hoteli na putovanju:

 • U Delhiju noćimo u hotelu Grand Godwin 3*. Gosti na raspolaganju imaju restoran, uslugu pranja rublja, fen. Hotel je izabran radi dobre lokacije.
 • U Jaipuru noćimo u hotelu The Fern Residency Jaipur 4*. Gosti na raspolaganju imaju vanjski bazen, teretanu, restoran, bar, uslugu pranja rublja, fen, sef u sobi.
 • U Phuskaru noćimo u hotelu Moti Mahal - A Heritage Haveli 4*, gosti na raspolaganju imaju vanjski bazen, restoran, uslugu pranja rublja, fen.
 • U Agri noćimo u hotelu Howard Plaza The Fern 4*, gosti na raspolaganju imaju vanjski bazen, teretanu, spa centar, restoran, bar, uslugu pranja rublja, fen, sef u sobi.
 • U Lucknow noćimo u hotelu Gemini Continental 4*, gosti na raspolaganju imaju restoran, bar, uslugu pranja rublja, fen, sef u sobi.
 • U Varanasiju noćimo u hotelu Hotel Madin 4*. Gosti na raspolaganju imaju vanjski bazen, teretanu, spa centar, restoran, uslugu pranja rublja, fen, sef u sobi.


Informativne cijene fakultativnih izleta po osobi:

 • Fakultativni dvodnevni obilazak Delhija - 25,00 eura (u cijenu je uključeno: prijevoz i lokalni vodič / u cijenu nije uključeno: ulaznice)
 • Fakultativni obilazak Jaipura i utvrde Amber - 25,00 eura (u cijenu je uključeno: prijevoz i lokalni vodič / u cijenu nije uključeno: ulaznice i nadoplata za slonove)
 • Fakultativni obilazak Pushkara i izlet na devama u pustinju - 30,00 eura (u cijenu je uključeno: prijevoz, jahanje deva ili vožnja u tradicionalnim kolima koja vuče deva kroz pustinju i lokalni vodič)
 • Fakultativni obilazak Taj Mahala, Fatehpur Sikrija i tvrđave Agra - 25,00 eura (u cijenu je uključeno: prijevoz i lokalni vodič / u cijenu nije uključeno: ulaznice)
 • Fakultativni dvodnevni obilazak Varanasija - 30,00 eura (u cijenu je uključeno: prijevoz, najam broda i lokalni vodič / u cijenu nije uključeno: ulaznice)

 

ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija

INDIJA

Službeno ime: Republika Indija
Glavni grad: New Delhi
Službeni jezik: hindu, engleski
Vremenska razlika: +3,30 h/+4,30 h u odnosu na Hrvatsku.
Novčana jedinica: indijska rupija (INR).
Električni napon: 220 V/50 Hz, potreban adapter
Mobilna telefonija: sve mreže uglavnom rade
Cijepljenje: nije obavezno, ali svakako je dobro konzultirati se sa HZZO-m prije putovanja. Sve dodatne informacije o bolestima i prethodnoj zaštiti možete dobiti u Centru za cijepljenje i prevenciju putničkih bolesti Službe za epidemiologiju, Mirogojska cesta 16, Zagreb, telefon: 01 46 96 125, http://www.stampar.hr/hr

Viza: potrebna, a putovnica mora vrijediti 6 mjeseci od ulaska u zemlju. U Indiju je moguće ući s e-vizom ili običnom papirnatom vizom koju izdaje veleposlanstvo Indije u Zagrebu. Viza se može ishodovati preko sljedećeg linku: https://indianvisaonline.gov.in/. Za ishođenje vize odgovoran je isključivo putnik. Mogućnost posredovanja agencije, a naknada za posredovanje za e-visu iznosi 25,00 EUR.

 


Putno osiguranje: nudimo vam mogućnost posredovanja u izradi police putnog zdravstvenog osiguranja. Cijena police osiguranja po osobi iznosi 28,32 EUR s premijom zdravstvenog osiguranja na 40.000€ ili 31,84 EUR s premijom zdravstvenog osiguranja na 60.000€, dok cijena police osiguranja prtljage (iznos osiguranja 675,00 EUR/5.085,79 kn) iznosi 9,92 EUR. Policu osiguranja prtljage nije moguće ugovoriti bez police putnog zdravstvenog osiguranja. Ukoliko nositelj putovanja želi ugovoriti osiguranje od otkaza turističkih putovanja, isti je dužan u roku od 72 sata nakon prve uplate ugovoriti policu s bilo kojom osiguravajućom kućom (vremenski rok za ugovaranje police je postavljen od strane osiguravajućih kuća).


ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija

Hrvatski klub putnika odobrava plaćanje do 3 rate bez kreditnih kartica i provizija (putem transakcijskog računa), s tim da uplate moraju biti u kontinuitetu (razmak od 30 dana). Ukoliko se prijava izvrši najkasnije 3 mjeseca prije putovanja, moguće je plaćanje putem transakcijskog računa na najviše 2 rate s tim da zadnja rata treba biti uplaćena 30 dana prije početka putovanja, a ukoliko se prijava izvrši najkasnije 2 mjeseca prije putovanja, moguće je samo jednokratno plaćanje putem transakcijskog računa.


ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija


 

 

Loyalty Club: 2 boda
Status: Grupa popunjena
Rok prijave: 01.06.2023
Trajanje: 16 dana
Polazak: 29.11.2023
Povratak: 14.12.2023
Grad polaska: Zagreb
Voditelj: Jasen Boko
Vrsta putovanja: Grupno putovanje
Veličina grupe: do 25 osoba
Šifra putovanja: IN-2-2023
Cijena organizacije putovanja: 1.185,00 € / osobi
Cijena zrakoplovne karte: 760,00 € / osobi

1.945,00 € / osobi

Prijava na ovo putovanje vlasnicima Loyalty Club kartice donosi 2 boda na kartici
Cijena zrakoplovne karte može se mijenjati ovisno o promjeni takse i tečaja do datuma izdavanja karte.