ZATVORI

Svijet na dlanu!

Uz newsletter Hrvatskog kluba putnika prvi otkrijte novosti o povoljnim putovanjima!

Jednostavno upišite svoju e-mail adresu, a čaroliju prepustite nama!

Pridružite nam se, putujmo zajedno!


Kuba - "Cuba Autentica"

 

Kuba - "Cuba Autentica"

 

Malo je zemalja u svijetu s tolikim prirodnim i društvenim kontrastima, zemalja s tako uzbudljivom poviješću, zemalja u kojima su ples i pjesma dio svakodnevice ma kako ona surova bila, malo je zemalja koje putnika mogu oduševiti onako kako to baš svaki put uspijeva Kubi. Kuba je simbol za slobodu duha i volje, za borbu i revoluciju, za jednostavnost i uživanje u svakom trenutku života. Sve navedeno je i razlog njene magične privlačnosti zbog koje je turizam postao ono zbog i od čega Kuba živi. Pa iako je sve u državnom vlasništvu, razgledavanje znamenitosti glavnog grada – Havane, ali i brojnih okolnih živopisnih naselja, ili kupanje na prekrasnim tropskim plažama, kao i uživanje u brojnim autohtonim delicijama, na sreću, nije nacionalizirano. Ono je dostupno svima pa i putnicima Hrvatskog kluba putnika koji za svoju destinaciju na kojoj će provesti nezaboravan proljetni odmor i doživjeti autentičnu Kubu.

ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija, ID kod: HR-AB-22-110054569

1. dan ZAGREB – PARIZ – HAVANA
Okupljanje u zračnoj luci Pleso dva sata prije polijetanja zrakoplova. Polijetanje zrakoplova na liniji za Pariz u 09:00h s predviđenim dolaskom u 11:50h. Nastavak putovanja prema Havani. Predviđeni polazak je u 16:30h, a dolazak u 20:20h. Transfer i smještaj u „casa particulares“, nakon kratkog odmora odlazimo na zajedničku večeru. Noćenje.

 

2. dan HAVANA
Prvi dan programa krećemo opušteno, kako je slobodan dan predlažemo zajednički odlazak odltimerima na plažu kako bi ste se odmorili od putovanja avionom. Uživamo u morskim plodovima, mojitu, suncu, moru... Vraćamo se u Havanu, kratki odmor nakon čega odlazimo na zajedničku večeru. Noćenje.

 

3. dan HAVANA
Nakon doručka odlazak u razgled grada. Tijekom razgleda se obilazi stari dio Havane, Plaza Vieja, Plaza de Armas, Capitolio, katedrala, palače, ulica Obispo. Nakon obilaska slobodno vrijeme. Noćenje

 

4. dan HAVANA – Vinales
Odlazak na fakultativni izlete s odltimerima, polazak je nakon doručka u 7 ujutro, a povratak u večernjim satima. Prvo zaustavljanje je na vidikovcu s kojeg puca pogled na cijelu dolinu i Mogote - specijalni oblik stjena iz kojih raste drveće i žbunje. Spuštamo se u selo Vinales gdje nas čeka stručni vodič koji će nas provesti kroz selo i pokazati okolicu. Odlazimo u kuću jednog mještana koji će nas poslužiti kavom i pokazati kako se prave cigare koje ćete kasnije naravno moći zapaliti. Ukoliko vam se budu kava ili cigare svidjele moći ćete  ih otkupiti od domaćina, koji ih prodaju po povoljnim cijenama. Nastavljamo sa šetnjom do naših automobila te odlazimo do restorana gdje nam će nam biti organiziran ručak, nakon čega ćemo se uputiti prema indijanskoj pećini, kratka šetnja unutar špilje i vožnja brodićem. Povratak u Havanu, noćenje.


5. dan HAVANA – Hemingway house
Nakon doručka odlazak na fakultativni posjet Hemingway house, kuća u kojoj je boravio dok je živio na Kubi. Kuća u čijem se dvorištu nalazi i njegov brod kojim je u selu Cojimar, sa svojim prijateljima Kubancima, išao na pecanje .Poslije njegovog samoubojstva, njegova tadašnja žena, poklonila je kuću vladi Kube kako bi kuca postala muzej. Obilazak je u pratnji stručnog vodiča koji do detalja objašnjava cijelu kuću kao i kulu koja je izgrađena tijekom Hemingway-evog boravka u kući kako bi mogao pisati. Kula ima predivan pogled na grad. U kući čak možete vidjeti i zatvorenu bocu vode Vichy koja je donesena iz Francuske. Povratak u Havanu, izlazimo Vedadu u novijem djelu Havane i odlazimo u obilazak. Preporučamo nakon obilaska večeru u hotelu Nacional i najam oldtimera cabria za jednosatnu vožnju po Malenconu, Vedadu i ostatku Havane. Noćenje.

 

6. dan HAVANA – VARADERO
Nakon doručka odlazimo prema Varaderu u koji stižemo u popodnevnim satima. Smještaj u hotelu na plaži, noćenje.

 

7. dan VARADERO
Slobodan dan za uživanje i odmor na predivnim pješćanim plažama. Noćenje.

 

8. dan VARADERO – TRINIDAD
Nakon doručka odlazimo prema Trinidadu u koji stižemo u večernjim satima. Smještaj je u prekrasnim kolonijalnima kućama. Noćenje.

 

9. dan TRINIDAD
Slobodan dan za uživanje i odmor na predivnim pješćanim plažama. Noćenje.

 

10. dan TRINIDAD
Nakon doručka odlazimo u kratki obilazak grada, dok je drugi dio dana rezervirana za uživanje i odmor na predivnim pješćanim plažama. Noćenje.

 

11. dan TRINIDAD – Vallle de los Ingenios
Nakon doručka slijedi odlazak na izlet s konjima kroz dolinu Vallle de los Ingenios (fakultativno). Ovaj izlet uključuje i upoznavanje lokalne gastronomije tijekom ručka na ranču nakon čega slijedi nastavak puta prema vodopadima. Povratak u Trinidad.  Slobodno vrijeme za individualne programe. Noćenje.

 

12. dan TRINIDAD – otok Iguana
Nakon ranojutarnjeg doručka, odlazimo na izlet sa katamaranom na otok Iguana gdje ćemo po dolasku uživati u snorkelingu (fakultativno). Na otoku ćemo uživati u morskim delicijama kao što su škampe, jastozi, nakon čega odlazimo u kratki obilazak otoka na kojem obitavaju velike iguane. Povratak u Trinidad, slobodno vrijeme. Noćenje.

 

13. dan TRINIDAD – plivanje s dupinima – Cienfuegos – Santa Clara
Nakon doručka slijedi odlazak na jedan od najpopularnijih izleta (fakultativno). Odlazimo prvo do delifnarijuma, bazena u kojem ćete imati priliku plivati s dupinima (dodatno se plaća). Nakon prekrasnog druženja s tim posebnim životinjama slijedi odlazak u kraći obilazak  Cienfuegosa pa nastavak puta za Santa Claru. Slijedi pauza za ručak nakon koje se putovanje nastavlja u smjeru mauzoleja najpoznatijeg svjetskog revolucionara - Che Guevare.  Po razgledu mauzoleja slijedi povratak u Trinidad. Noćenje.

 

14. dan TRINIDAD – HAVANA – PARIZ
Nakon doručka odlazimo prema Havani na aerodrom.Polijetanje zrakoplova na liniju za Pariz predviđeno je u 22:50h s predviđenim dolaskom u 14:50h (+1).

 

15. dan PARIZ – ZAGREB
Nastavak putovanja prema Zagrebu, predviđen polazak je u 18:30h s predviđenim dolaskom u 20:20h

 

ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija, ID kod: HR-AB-22-110054569

Cijena organizacije putovanja uključuje:

 • transfere po programu putovanja
 • pet noćenja u Havani u casa particulares s doručkom (dvokrevetna soba)
 • dva noćenja u Varaderu  u hotelu 4* s doručkom  (dvokrevetna soba)
 • šest noćenja u Trinidadu u kolonijalnim  kućama - casa particulares s doručkom (dvokrevetna soba)
 • pratitelja putovanja od slijetanja u Havanu
 • jamčevinu

 

Cijena avio karte uključuje:

 • zrakoplovnu kartu Zagreb - Havana - Zagreb  ( s uključenim pristojbama)

 

Cijena ne uključuje:

 • izradu vize za Kubu (mogućnost posredovanja agencije)
 • fakultativne izlete i razgledavanja gradova
 • doplatu za 1/1 sobu cca. 1.900 kn
 • obroke koji nisu navedeni u programu
 • dodatne usluge
 • napojnice za lokalne vodiče (nije obvezno, po želji)
 • putno zdravstveno osiguranje (preporučamo)

 

Napomena:

 • U Havani i Trinidadu imate mogućnost nadoplate noćenja u hotelu umjesto u casi particulares.
 • Sve solo putnike koji ne žele platti 1/1 sobu, spojit ćemo s drugim solo putnikom (po spolu i godinama).
 • Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) i ishođenje vize odgovoran je isključivo putnik.
 • U slucaju nepotpunih, netočnih ili promjenjenih osobnih podataka putnik je dužan pravovremeno obavijestiti agenciju. U protivnom, ukoliko poslani podaci ne budu točni, putnik je sam odgovoran za sve dodatno nastale troškove.
 • Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj službenoj lokalnoj kategorizaciji zemlje i može se razlikovati od europskih standarda. U slučaju promjene tečaja većeg od 1.5% u odnosu na kalkulirani tečaj, agencija zadržava pravo promjene cijene (cijenu su formirane prema prodajnom tečaju eura Privredne banke Zagreb d.d. na dan 01.12.2015.).
 • Ukoliko za vrijeme putovanja dođe do gubitka ili krađe putnih isprava, putnik je dužan sam snositi trošak ishodenja novih dokumenata.
 • Ukoliko putnik želi osiguranje od otkaza putovanja dužan ga je ugovoriti s bilo kojom osiguravajućom kućom u roku od 24 sata nakon uplate prve rate ili cijelog iznosa putovanja.

 

Cijene fakultativnih izleta:

 • cjelodnevni izlet oldtimerima u dolinu Vinales - 70 eura  (uključeno u cijenu: najam oldtimera, vozač i benzin, ulaznica, ručak, lokalni vodič)
 • razgled Hemingwayeve kuće - 40 eura (uključeno u cijenu: najam oldtimera, vozača i benzin, ulaznica, lokalni vodič)
 • izlet s konjima kroz dolinu Vallle de los Ingenios - 25 eura (uključeno u cijenu: konj, lokalni vodič)
 • izlet sa katamaranom na otok Iguana - 65 eura (uključeno u cijenu: transfer do marine, ručak, katamaran)
 • izlet plivanje s dupinima – Cienfuegos – Santa Clara - 50 eura (uključeno u cijenu: prijevoz, ulaznica u delfinarijum, ručak) - plivanje s dupinima se plaća dodatnih 55 eura

 

ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija, ID kod: HR-AB-22-110054569

Službeno ime: Republika Kuba
Glavni grad: Havana
Službeni jezik: španjolski
Vremenska razlika: -6 sati u odnosu na Hrvatsku
Novac: Kuba ima dvije službene valute: 1. konvertibilni kubanski pezos, omjer 1 CUC = 1 EUR. Ova se valuta upotrebljava prvenstveno u poslovanju s turistima i kao sredstvo plaćanja u svim dostupnim trgovinama. Kao napomena može poslužiti da se američki dolar može mijenjati u mjenjačnicama, no plaća se 20 posto provizije, pa se stoga ne isplati nositi tu valutu. 2. domaći kubanski pezos, upotrebljavaju Kubanci. Prilikom odlaska s Kube, promijenite sve preostale pezose jer ih izvan Kube nije moguće promijeniti. Kreditne kartice se prihvaćaju, ali ne sve (ne prihvaćaju Diners ili kreditne kartice koje su izdale američke banke. Zbog skuplje provizije (oko 20 posto) prilikom mijenjanja dolara, preporuča se da sa sobom ponesete eure. Najzanimljivija papirnata novcanica svim turistima je od 3 nacionalna pezzosa jer je na njoj lik Che Guevare pa tako možete sresti na ulici dosta ljudi koji vam pokusavaju tu novcanicu prodati za nekoliko cuc-a.
Napon struje: 110 V potreban adapter
Viza:  Izdaje se isti dan po predaji u ambasadi u Beču, cijena vize iznosi 25 eura. Dokumenti potrebni za izdavanje vize: fotokopija putovnice koja vrijedi minimalno 6 mjeseci od datuma putovanja i zrakoplovna karta. Za ishođenje vize odgovoran je isključivo putnik. Mogućnost posredovanja agencije, naknada za posredovanje iznosi 150 kn poštarina.
Putno osiguranje: nudimo vam mogućnost posredovanja u izradi police putnoga zdravstvenoga osiguranja. Cijena grupne police osiguranja po osobi  iznosi 130,00 HRK s premijom zdravstvenoga osiguranja na 30.000€, od čega polica pokriva troškove transporta osiguranika do 7.200 €. Ukoliko nositelj putovanja želi ugovoriti osiguranje od otkaza turističkih putovanja, isti je dužan u roku od 24 sata nakon prve uplate ugovoriti policu s bilo kojom osiguravajućom kućom te o tome pravovremeno obavijestiti agenciju.
Cijepljenje: nije obvezno, ali svakako je dobro konzultirati se sa HZZO-m prije putovanja
Klima: tropska
Odjeća i obuća: lagana i većinom casual odjeća. Zimi je za večernje sate korisno imati pamučnu ili vunenu vestu (laganiju jaknu, šuškavac može biti koristan zbog tropskih pljuskova). Kape su preporučljive kao zaštita od izuzetno jakog sunca.
Kupovina: osim poznatih kubanskih cigara i izvrsnog ruma postoji puno drugih dobrih stvari koje možete kupiti na Kubi (zlatan i srebrni nakit, ručno izrađeni predmeti od lokalnih materijala drva, slame, papira mache, morskih školjki, sjemena, terakote i stakla).
Hrana i piće: U tradicionalnoj kubanskoj kuhinji grah i riža zastupljeniji su od kruha, a najčešća jela su na bazi mesa. Iako je Kuba otok, riba i plodovi mora zastupljeniji su i dostupni samo u vrhunskim restoranima. U kubanskoj se kuhinji mogu vidjeti različiti utjecaji.
Kubanski simboli:
• nacionalna ptica: Tocororo (Priotelus temnurus) – ptica koja ima boje (plava, bijela i crvena) kao na kubanskoj zastavi
• nacionalno drvo: Kraljevska palma – nalazi se posvuda po otoku
• nacionalni cvijet: bijeli leptir
– specijalni endemski Jasmin koji su upotrebljavale kubanske žene tijekom rata kako bi poslale poruku na ratište. Simbolizira čistoću, pobunu i nezavisnost.
Radno vrijeme: normalnoradno vrijeme na Kubi je od ponedjeljka do petka 08.30 – 17.30 sati (banke, uredi, privatne tvrtke, državne institucije). Radno vrijeme prodavaonica i trgovina za kupovinu je od ponedjeljka do petka 09.00 – 18.00 i nedjeljom od 09.00 – 13.00 sati.

Noćni život Havane
Kad se jednom odlučite prepustiti noćnom životu Kube, na izbor su vam brojni klubovi koje treba uzeti u obzir. Popularan način zabave su kabarei, koje možete pronaći po cijelom gradu, a najpoznatiji su klubovi Copa Room u ulici Paseo, Patio de la Casa 18 između Avenija 5 i 7, te Cabaret Nacional, smješten na uglu ulica San Rafael i Paseo de Martí. Mnogo je prilika za ples i zabavu u Havani. U većini se klubova zabava zahukta iza 22 sata, a traje cijele noći. Na izbor su vam salsa, house, techno, kao i drugi popularni ritmovi. U klubu Tropicana dočekat će vas plesna glazba i mnoštvo muških i ženskih plesača. Živu glazbu u večernjim satima nudi Azotea de Dulce Maria, kao i Café Taberna. Disco Habana Club je najpopularniji disko-klub u Havani, a ponedjeljkom i utorkom otvoren je i Club Ipanema. Za noć ispunjenu džezom brine se Jazz Café, u kojem nastupaju mnogi talentirani izvođači. Café Paris radi 24 sata na dan i uvijek je ispunjen mnoštvom ljudi koji se dobro zabavljaju, neovisno o tome koje je doba dana. La Chorrero je bar smješten na samom oceanu, a nudi predstave ženskih plesačica.

Muzeji u Havani
Zanimaju li vas muzeji, navratite do Museo de la Ciudad (Gradski muzej) koji sadrži artefakte i umjetnička djela iz kolonijalnog razdoblja, a uživati možete i u njegovim otvorenim dvorištima. Galerija Carmen Montilla Tinoco sadrži djela umjetnika Latinske Amerike, te suvremenih kubanskih umjetnika. Galerija Mariano nudi uvid u impresivnu kolekciju rukotvorina karipskih i latinoameričkih umjetnika, a sve su popraćene objašnjenjima društvenih značajki. U Muzeju glazbe možete upoznati Afričko-kubansku glazbenu tradiciju i ritmove, kao i brojne instrumente, od kojih neki potječu još iz 19. stoljeća. Muzej Nacional del Deporte vezan je uz Panameričke igre i izlaže razne medalje, trofeje, sportsku odjeću i opremu, te fotografije. Galerija Villena nudi umjetnička djela i kubanskih i stranih suvremenih umjetnika, a na mnogim se izložbama možete ne samo diviti, već i kupiti pojedino umjetničko djelo. Poželite li posjetiti Kubu tada vam preporučujemo da se odlučite za neki od aranžmana turističke agencije Hrvatski klub putnika koja u svojoj bogatoj ponudi nudi i nekoliko aranžmana za Kubu.

Što ne zaboraviti ?

 • kremu za sunčanje -  bolje ponesite od kuće jer moguće da nećete naći u lokalnim dućanima
 • sprej za komarce s DEET-om
 • Od ljekova ponesite sto mislite da bi vam moglo zatrebati – protiv bolova, eventualno probiotici za reguliranje probavnih problema. Voda na Kubi je čista i dobra za piće, ali savjetujemo da kupujete vodu. Voda je  od 0.50 cuc do 2 cuc za 2 litra ili 1.9-2.0 cuc za 5L
 • transformator za struju i nastavke (dva paralelna plosnata). U nekim casama ima europskih utičnica sa strujom od 220V, ali uglavnom je struja 110V
 • za Kubu ponesite eure, a ne dolare! - od kartica provjereno radi VISA i potreban vam je pin code, ostale kartice nisu radile mada postoji opcija da i Mastercard radi
 • valuta za strance je Cuc, peso convertible 1eur = od 1.05 do 1.30 cuc, zavisi kako kada
 • mobilni telefon: slanje poruka iz roaminga je jeftinije nego kupovina kubanskih kartica za mobilni. Provjerite sa vašim operaterom koja je cijena poziva i sms poruka. - 1h interneta je od 2 cuc i ima gap o hotelima mada je brzina jako spora i često se dogodi da nema signala
 • odjeća: ponesite garderobu kratkih rukava
 • smještaj u Havani je u samom centru grada, u privatnim kućama koje se zovu Casas Particulares, koje se nalaze na par minuta od centralnih šetalista i zanimljivosti.
 • u casama je moguće oprati odjeću osobno ili dati domaćinima a da vam operu, oni to naplacuju, ovisno od količini koja se pere
 • prilikom kupnje suvenira cjenkajte se

 

ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija, ID kod: HR-AB-22-110054569

 

Mogućnosti plaćanja

Hrvatski klub putnika odobrava, za organizacijski dio putovanja, plaćanje do 6 rata bez kreditnih kartica i provizija. Broj rata ovisi o datumu prijave na putovanje odnosno o broju mjeseci do početka putovanja. Plaćanje se vrši isključivo preko transakcijskog računa.

Avionska karta se plaća partnerskoj agenciji "STA putovanja" koja je specijalizirana za prodaju avionskih karata. Plaćanje avionske karte uz gotovinsko i transakcijsko plaćanje, moguće je i na kartice:

Diners jednokratno 4 % skuplje
Diners karticom od 2 do 6 rata, tada je 5 % skuplje
                           od 7 do 12 rata, tada je 6 % skuplje

Master jednokratno 3 % skuplje,
Master od ZGB 3 rata, tada je 6 % skuplje
                           6 rata, tada je 7% skuplje
                           9 rata, tada je 9 % skuplje
                          12 rata, tada je 10 % skuplje

American Express jednokratno 5% skuplje
American Express od 2-6 rata, tada je 6% skuplje

PBZ (Maestro,Visa ) jednokratno 3%, od 2-12 rata, tada je 7% skuplje

Svim ostalim karticama jednokratno, tada je 5% skuplje

 

ORGANIZATOR PUTOVANJA:  Hrvatski klub putnika d.o.o. turistička agencija, ID kod: HR-AB-22-110054569


 

 

Loyalty Club: 2 boda
Status: Grupa je popunjena
Rok prijave: 15.02.2016
Trajanje: 15 dana
Polazak: 30.04.2016
Povratak: 14.05.2016
Grad polaska: Zagreb
Vodič: Katarina Radović
Veličina grupe: 20 osoba
Cijena organizacije putovanja: 5.300,00 HRK / osobi
Cijena rađena na bazi od: 20 putnika
Cijena zrakoplovnih karata: 6.700,00 HRK / osobi

12.000,00 HRK / osobi

Prijava na ovo putovanje vlasnicima Loyalty Club kartice donosi 2 boda na kartici
Cijena zrakoplovne karte može se mijenjati ovisno o promjeni takse i tečaja do datuma izdavanja karte.